Hity Velkého knižního čtvrtka II.

hity_velkeho_knizniho_ctvrtka_I_nahledovy
Říjnový Velký knižní čtvrtek byl vážně štědrý. Obohatil nás o téměř dvacítku nových a velice kvalitních titulů. Pětici z těch, které nám tento velký čtenářský svátek nadělil, si představíme v dnešním článku.

logo_VKCVelký knižní čtvrtek je projekt, který spojuje vydání těch nejkvalitnějších literárních děl napříč nakladatelstvími i žánry v určeném období.Vybrané kousky potom spatří světlo světa v jeden konkrétní den. Za podzimní období u nás 15. října vyšlo hned 16 nových knih, z nichž 15 lze zakoupit i jako e-knihu. Kromě těch, které si představíme dnes, si můžete přečíst i o dalších titulech v první části „velkočtvrtečního“ speciálu.

———————————–

Začněme titulem, u kterého se rozhodně nebudete nudit a navíc zažijete pořádnou jízdu! Autorem totiž není nikdo jiný než slavný Jeremy Clarkson, bývalý moderátor pořadu Top Gear. Zajímavější knihu o motorových vozidlech byste asi hledali jen těžko…

Ďábelská jízda

Knižně vychází už třetí sbírka automobilových recenzí, které Jeremy Clarkson píše týden co týden pro britské The Sunday Times. Jako obvykle si nebere žádné servítky. Opět se tedy můžete těšit na ostrovtipné komentáře, břitké postřehy a ten nejsušší britský humor. Všechno, co jste kdy chtěli vědět (nejen) o autech, ale báli jste se zeptat.

Autor: Jeremy Clarkson
Přeložil: Aleš Drobek

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 160×237 mm
ISBN: 978-80-7363-696-8
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Ďábelská jízda vydalo nakladatelství Dokořán.

V Británii se věci mají poněkud jinak. Kupříkladu princ Charles upřímně věří, že svět by býval lepším místem k životu, kdyby byl veškerý pokrok ustrnul v roce 1952. A v plánovacích komisích zasedají lidé, kteří chtějí, aby celá Británie vypadala jak malovaná středověká vesnička. Kdyby byl Bůh Angličan, museli byste cestou do práce objíždět brontosaury. (str. 11)

Jeremy Charles Robert Clarkson (1960, Doncaster ve Velké Británii) je britský moderátor a žurnalista specializující se na motorismus. Proslavil se především moderováním show na BBC TOP GEAR a psaním sloupků do The Sunday Times a The Sun. Jako Jeremy neumí psát nikdo na světě. Prostřednictvím svých sloupků si spíše vyřizuje účty se vším, co ho štve. Jen Čechy má podle všeho rád.

————————————————

Po vskutku ďábelské jízdě z pera britského autora na scénu přichází autor domácí. Miloš Urban ve své nejnovější sci-fi knize, která je zároveň paralelním románem, předkládá čtenářům vizi fiktivního světa. Jak v jeho hlavním městě obstojí někdo, kdo sem přichází ze skutečné reality?

Urbo Kune

Sci-fi román Urbo Kune je součástí unikátního stejnojmenného projektu, který v sobě zahrnuje architekturu, literaturu, film, výtvarné umění a hudbu. Tento román vychází ze zadání názvu a místa fiktivního hlavního města Eurosvěta. Pojednává o příchodu nového knihovníka Mikuláše Jelena, který pro novou práci opouští svůj antikvariát v Praze. S Urbem se však nesžívá snadno a sílí v něm pocit, že město, budované s vidinou euroslávy slávy a pak nikdy neprobuzené a ke svému účelu nevyužité, si žije vlastním tajným životem, o kterém nemá společnost ani stát tušení. Mikuláš se tu setká s podivnými lidmi, kteří v sobě přinášejí budoucnost. Někteří ho přicházejí obejmout, jiní mu chtějí ublížit. Roli, kterou v tajném plánu města sehrává, se musí učit přímo na jevišti. Může jen doufat, že ji celou bude znát dřív, než ho někdo stihne zabít.

Autor: Miloš Urban

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 110×160 mm
ISBN: 978-80-257-1571-0
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Urbo Kune vydalo nakladatelství Argo.

„Ano, je to tu útulné,“ připustil jsem, „ale pořád nemám dost peněz na to, abych tu útulnost udržel. Od útulnosti k útulku jen krůček.“
„Vidíš? Já si to umím načasovat.“
„Přijedu. Jsem na to tvoje Urbo zvědavý. Přímo nažhavený.“
„Bude i tvoje.“ Podal mi ruku a já mu dal všanc svou. Potřásli jsme si a rychle zas ruce rozpojili.

Miloš Urban (1967, Sokolov) vystudoval moderní filologii v Praze a absolvoval roční stáž v Oxfordu. Dnes patří mezi nejvýraznější české spisovatele mladší generace a podle některých kritiků mezi největší naděje nové české literatury.

————————————————

Následující titul čtenáře zajímavým způsobem seznamuje se známými historickými osobnostmi, jež v minulosti pojila návštěva hotelu Ritz v Paříži. Těšit se tak můžete třeba na Hermanna Göringa, Coco Chanel nebo Ernesta Hemingwaye a mnoho dalších. Navštivte hotel prostřednictvím knihy i vy!

Hotel Ritz

V baru posedávají dvojití agenti a pod vnější fasádou kypí hnutí francouzského odboje. Defiluje před námi plejáda pozoruhodných obyvatel, padouši vedle hrdinů, jejichž osudy se navzájem proplétají.
Proslulá Coco Chanel si tu užívá se svým německým milencem, v jídelně horlivě diskutují Marcel Proust, Francis Scott Fitzgerald, Jean Cocteau. A bydlí tu i Carl-Heinrich von Stülpnagel, vojenský velitel okupované Paříže a klíčový hráč v neúspěšném pokusu o atentát na Hitlera. Hermann Göring, jehož jméno budí děs, tu polehává v pyžamu… Někdejší paní Simpsonová tady svému muži Edwardovi, který se kvůli ní vzdal anglického trůnu, veřejně nasazuje parohy…

Autorka: Tilar Mazzeová
Přeložil: Dušek Zdík

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7359-452-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Hotel Ritz vydalo nakladatelství Metafora.

Říšský maršál Hermann Göring: Velitel německých vzdušných sil, závislý na morfinu, pompézní a často krajně výstřední. Značnou část války strávil v hotelu Ritz, odkud organizoval rabování uměleckých děl, řídil nacistickou válečnou mašinerii a zoufale se snažil vyhýbat zuřivým záchvatům Adolfa Hitlera, který svou pravou ruku vinil z toho, že nedosáhl světové nadvlády.

Tilar J. Mazzeová je autorkou literatury faktu, které se věnují historickým osobám a událostem. Vystudovala Washingtonovu univerzitu a její knihy, založené na podrobném a pečlivém studiu historických pramenů a dokumentů, jsou vždy nadšeně přijímány čtenáři a řadí se pravidelně mezi bestsellery The New York Times.

————————————————

Jménem, které byste měli znát, a možná jste ho už také někde zaslechli, je jméno spisovatelky Donny Tarttové. Vězte, že tato žena aktuálně představuje jednu z nejuznávanějších amerických autorek. Její román Stehlík v minulém roce obdržel prestižní Pulitzerovu cenu. Nyní vychází i u nás…

Stehlík

O životním příběhu Theodora Deckera lze s trochou nadsázky říci, že je především příběhem osudových ztrát a nálezů – teroristický útok v newyorském Metropolitním muzeu umění jej v raném mládí připraví o milovanou matku, ale zároveň ho nečekanou shodou okolností učiní vlastníkem slavného díla holandského mistra Fabritia, obrazu nevyčíslitelné hodnoty zvaného Stehlík.
Důsledky obou těchto událostí, společně s vlivem několika velmi rozdílných přátel – od Andyho, intelektuálního syna zámožné newyorské rodiny, přes dobromyslného postaršího starožitníka Hobieho až po živelného ukrajinského imigranta Borise –, odkloní Theův život směrem, o jakém se mu do té doby ani nesnilo, a neoddělitelně jej svážou nejen se světem umění, ale i se světem zločinu.

Autorka: Donna Tarttová
Přeložil: David Petrů

Počet stran: 750
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-257-1603-8
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Stehlík vydalo nakladatelství Argo.

Její smrt jako mezník: Před a Po. I když je to po tolika letech poměrně smutné, musím přiznat, že jsem dodneška nepoznal nikoho, kdo by mi byl ochotný dát tolik lásky jako ona. V její přítomnosti všechno ožívalo; rozlévala se kolem ní kaluž kouzelného světla, takže všechno, co člověk viděl jejíma očima, viděl v jasnějších barvách než obyčejně (…)

Donna Tarttová (1963) za svůj život napsala zatím pouze tři romány (Tajná historie, Přítelíček a Stehlík). Každý z nich vznikal dlouhá léta. Je velice uznávaná pro vypravěčskou poctivost, myšlenkovou hloubku a neuspěchanou prokomponovanost svých příběhů. Její díla vedle Pulitzerovy ceny získala také mnoho dalších prestižních ocenění.

————————————————

Na závěr zde máme román s hořkosladkým nádechem. Jeho hlavní hrdinky sice excelují v oblasti gastronomie, nicméně když dojde na rovinu osobní, už to tak jednoduché není. Začtěte se do silného příběhu obestřeného sladkou vůní pečeného těsta a hořkostí těžkých životních osudů.

Láska s chutí makronky

Román pro ženy odehrávající se v prostředí populární gastronomické soutěže Hledá se nejlepší pekařka! Každý z účastníků má k zalíbení, které našel v přípravě pečených lahůdek, své vlastní důvody.
Baculatá Jenny čelí syndromu prázdného hnízda a problémům v manželství. Svobodná matka Claire obětovala životní sen kvůli dceři a nemůže se vymanit ze vztahu s mužem, který ji využívá. Pro bývalou učitelku Vicki je mateřská role náročnější, než původně očekávala, snad kvůli komplikovanému vztahu s matkou. A zdánlivě dokonalá Karen je odhodlaná vyhrát, aniž by její pečlivě vypilovaná maska byť jen na okamžik sklouzla a odhalila, co se skrývá pod ní.
Postupem času začnou mezi finalisty vznikat spojenectví a na povrch vyplouvají důvěrná tajemství a soukromé bolístky. Mít vládu v kuchyni se jim daří dokonale, nad svými životy už to však tak jednoduché není.

Autorka: Sarah Vaughanová
Přeložila: Jana Hejná

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 150×216 mm
ISBN: 978-80-204-3745-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Láska s chutí makronky vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Přiloží vykrajovátka na těsto a zatlačí: maminka, tatínek a dvě děťátka – hol- čička a chlapeček. Mramorovou desku brzy pokrývají hned dvě rodinky – její starší sestry Esme a Mary spolu s manžely a dětmi, jeden svobodný mládenec – kterým je její rozšafný mladší bráška Charlie –, jejich matka Celia a nakonec jeden bezdětný pár: George a ona sama.

Sarah Vaughanová vystudovala anglistiku na Oxfordské univerzitě a poté se stala žurnalistkou. Po jedenácti letech v časopise Guardian, kde působila jako hlasatelka a politická zpravodajka, začala pracovat na volné noze. Láska s chutí makronky je její první román.

Všechny informace o autorech pocházejí z webových stránek Velkého knižního čtvrtka.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeĎábelská jízda

Clarkson, Jeremy

Dokořán, 2015

zobrazit info o knizeUrbo Kune

Urban, Miloš

Argo, 2015

zobrazit info o knizeHotel Ritz
Život, smrt a zrada v nejslavnějším pařížském hotelu na Place Vendôme

Mazzeová, Tilar J.

Metafora, 2015

zobrazit info o knizeStehlík

Tarttová, Donna

Argo, 2015

zobrazit info o knizeLáska s chutí makronky

Vaughanová, Sarah

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář