Hity Velkého knižního čtvrtka I.

hity_velkeho_knizniho_ctvrtka_I_nahledovy
Podzimní Velký knižní čtvrtek je již za námi. Pojďme si představit první čtveřici novinek, které 15. října poprvé spatřily pulty našich knihkupectví.

logo_VKCVelký knižní čtvrtek je projekt, který spojuje vydání těch nejkvalitnějších literárních děl napříč nakladatelstvími i žánry v určeném období. Vybrané kousky potom spatří světlo světa v jeden konkrétní den. Za podzimní období u nás 15. října vyšlo hned 16 nových knih, z nichž 15 lze zakoupit i jako e-knihu. Několik z nich si představíme v dnešním článku.

—————————————

Svět špionáže se nám vždy představoval převážně formou statečných zahraničních agentů a jejich zlých protivníků. Nyní máte možnost přečíst si kontroverzní svědectví o Čechovi, u nějž doposud není jisté, pro koho doopravdy pracoval…

Český krtek v CIA

Karel Köcher je jediným špionem někdejšího východního bloku a pravděpodobně i jediným zahraničním agentem vůbec, kterému se podařilo proniknout do CIA. Jeho kontroverzní příběh nebyl v české literatuře faktu dosud popsán.

Kniha vznikla na základě mnoha rozhovorů autora s Karlem Köcherem, který souhlasil s neautorizovaným „životopisem“. Nejde ovšem o osobní zpověď jednoho z nejúspěšnějších vyzvědačů 20. století, nýbrž o napínavou a barvitou reportáž, kde je špionova výpověď konfrontována s jeho odtajněnými spisem, názory expertů a vyprávěním desítek svědků.

Autor: Vladimír Ševela

Počet stran: 480
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-320-6
Doporučená cena: 347 Kč

 

Knihu Český krtek v CIA vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázky z knihy

Kdo byl Karel Köcher a proč se absolvent pražské matematicko-fyzikální fakulty a několika semestrů FAMU stal dodnes jediným zahraničním špionem, kterému se podařilo vetřít se do americké tajné služby a rovnou do té nejmocnější, CIA? Jediným? Možná ještě nějací takoví jsou, ale zatím o nich nevíme…

„Karluša, ten chtěl bejt vždycky hlavně slavnej. Slavnej profesor, slavnej špion, prostě slavnej Köcher,“ říká o svém kamarádovi z dětství jeho pozdější kolega z Rádia Svobodná Evropa Petr Přibík. (str. 11)

Celou ukázku si můžete stáhnout.

O autorovi

vladimir_sevelaVladimír Ševela je zkušený novinář, jenž od roku 1993 prošel redakcemi MF Dnes, Lidových novin, Respektu, Týdne, nyní píše pro Týdeník Echo. Vydal knihu rozhovorů s newyorskou taxikářkou a spisovatelkou Ivou Pekárkovou Můj život patří mně (2 vydání, Melantrich a Maťa).

Zdroj: webové stránky projektu Velký knižní čtvrtek

————————————————

Problémů není nikdy dost. Možná proto patří mezi další hity Velkého knižního čtvrtku kniha, v níž skupina odborníků přináší pohled na vybrané těžkosti dnešní doby. Chcete porozumět dění okolo nás a začít řešit palčivé otázky? Pak je tato kniha určená přímo vám!

Povaha změny

Tento sborník zprostředkovává pohled mnoha různých odborníků (např. Václava Cílka, Petra Pokorného, Jiřího Padevěta, Luboše Kropáčka, Dany Drábové, armádních specialistů Jiřího Balouna a Karla Řehka ad.) na vybrané problémy dneška. Jednotlivé texty jsou věnovány klimatické změně, bezpečnostní situaci, nastupující vlně mezikontinentálních migrací, dlouhodobým krizovým faktorům ve vývoji společností a mnohým dalším tématům. Jejich smyslem není šířit neklid, ale naopak upozornit na mnohé souvislosti a důležitost těchto procesů, kterým při řešení každodenních problémů společnosti nevěnujeme dostatečnou pozornost. Protože pouze pokud těmto jevům včas porozumíme, můžeme je začít úspěšně řešit. A to je hlavní cíl této publikace, která volně navazuje na bestsellery týkající se této problematiky reprezentované na českém trhu právě osobami editorů Miroslava Bárty a Martina Kováře.

Autoři příspěvků:
Miroslav Bárta, Jiří Baloun, Václav Cílek, Dana Drábová, Roman Fiala, Otakar Foltýn, Petr Gazdík, Vladislav Chvála, Ludmila Trapková, Martin Kovář, Luboš Kropáček, Radek Mařík, Veronika Dulíková, Jiří Padevět, Petr Pernica, Petr Pokorný, Petr Robejšek, Karel Řehka, František Šulc, Matyáš Zrno

Autoři: Miroslav Bárta, Martin Kovář, Otakar Foltýn

Počet stran: 319
Vazba: vázaná
Formát: 171×246 mm
ISBN: 978-80-7429-641-3
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Povaha změny vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Čím dál více lidí přemýšlí o tom, že je možná „něco špatně“. U části populace jde o v historii nijak neobvyklé strašení „horšími zítřky“. Jiní a někdy i titíž jedinci hledají – nikoli překvapivě – útěchu v konspiračních teoriích, protože se bojí si přiznat, že globální procesy dlouhodobě není schopen řídit nikdo, dokonce ani blíže neurčené tajné služby, nadnárodní koncerny, OSN či USA. V případě lidí, kteří jsou ochotni se aktuálním problémům dneška věnovat hlouběji, však nejde o žádné strašení. Stupeň poznání, jehož člověk dosáhl, umožňuje rozpoznat, vysvětlit a pochopit i velmi dlouhé vývojové trendy, jejichž součástí je i to, co je populárně a částečně zbytečně negativně nazýváno „kolaps“. Ač člověk některé procesy skutečně neřídí, neznamená to, že není schopen omezovat jejich následky. K tomu ale musí být ochoten a schopen takové procesy studovat a případně přijmout výsledky, jež nejsou příjemné. Přijímání pouze toho, co je momentálně nebo krátkodobě výhodné, a odmítání přípravy na rizika by se nám mohlo vymstít. (str. 13)

Celou ukázku si můžete přečíst přímo na stránkách nakladatelství.

O autorech

Miroslav Bárta (1969) je egyptolog a archeolog, který v současné době působí jako profesor egyptologie v Českém egyptologickém ústavu FFUK v Praze. Je autorem a spolueditorem řady publikací a nositelem několika prestižních vědeckých ocenění z domova i zahraničí.

Martin Kovář (1965) je český historik a dlouholetý ředitel Ústavu světových dějin FFUK v Praze. Věnuje se především politickým, hospodářským, sociálním a kulturním dějinám Anglie (Velké Británie) a jejího impéria v 16.–21. století, politickým a kulturním dějinám Evropy ve 20. století, dějinám evropské integrace a transatlantickým vztahům ve 20. století. V červnu 2013 byl jmenován profesorem světových a obecných dějin. V únoru 2014 jej rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima jmenoval prorektorem Univerzity Karlovy pro vnější vztahy.

Pplk. Otakar Foltýn (1976) je důstojníkem Generálního štábu Armády ČR. Mimo výkon služby se angažuje v neziskových organizacích zabývajících se ochranou přírody a externě přednáší předměty právo ozbrojeného konfliktu a teorie ozbrojených konfliktů.

Zdroj: webové stránky projektu Velký knižní čtvrtek

————————————————

Po agentovi s nejistým posláním a rozboru několika tíživých problémů přichází mrazivý detektivní příběh z nacistického Německa, který své čtenáře dokáže překvapit a přinutí je k zamyšlení. Kdo je skutečnou obětí? Vrah mstící se nacismu, nebo policista, který sám nemá čistý štít?

Berlínská past

Německo, podzim 1944. K Berlínu, který je z velké části v troskách, se pomalu, ale jistě blíží Rudá armáda; kdo má možnost, pokouší se zachránit si kůži, jak se dá. 

V této situaci dostává úspěšný policejní vyšetřovatel Hans Kalterer za úkol vypátrat v berlínských ulicích sériového vraha, o němž se policisté domnívají, že se dopouští zločinů z politických důvodů. Jak se však brzy ukáže, za vraždami skutečně stojí uprchlý vězeň z koncentračního tábora, který má řadu důvodů se mstít.

V tomto v mnoha směrech nekonvenčním kriminálním příběhu je zločincem oběť nacistického teroru, zatímco vyšetřovatelem policista třetí říše s krví na rukou. Napětí nepramení z pátrání po vrahovi, nýbrž z postupného odhalování jeho minulosti, přičemž o nečekané zvraty není nouze. Stranou nezůstává ani otázka viny či neviny běžných Němců, z nichž většina, na rozdíl od velení, ke konci války už zcela vystřízlivěla z jakýchkoliv iluzí.

Autoři: Richard Birkefeld, Göran Hachmeister
Přeložil: Michael Půček

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7407-271-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Berlínská past vydalo nakladatelství Garamond.

Ukázka z knihy

Stále ještě tloukl pěstí do kamenité hlíny.

Miluju nenávist a tohle peklo přežiju, říkal si pro sebe.

Jména. Opět se mu vybavila! Jména těch, kteří ho do téhle ďáblovy kuchyně dostali. Zírali na něj, rozpoznával jejich obličeje v kamenech, v mracích, v žilkování dřeva na stropě baráku, v hromadách výkalů na latríně. Představoval si, jak třeba zrovna sedí v kavárně Kranzler, živě si povídají, užívají si pokojného letního dne a neplýtvají myšlenkami na to, co se v jejich zatracené vlasti děje s ním a jeho kamarády, kteří jsou vyloučeni z národního společenství. (str. 11)

O autorech

Richard Birkefeld (1951) procestoval velkou část světa a později vystudoval historii a politologii v Hannoveru. Je aktivní v řadě hannoverských kulturních institucí a projektů a dnes se věnuje psaní detektivek.

Göran Hachmeister (1959) je historik, který se zabývá především kulturními a sociálními dějinami počátku 20. století. Publikoval řadu odborných statí, esejů, článků a knih o problematice vývoje měst. Žije a působí v Hannoveru.

Zdroj: webové stránky projektu Velký knižní čtvrtek

————————————————

Závěrem dnešního výčtu vám představíme pravou lahůdku. Světoznámý autor Jo Nesbø napsal novou knihu – a Harry Hole v ní tentokrát nehraje žádnou roli. Nemusíte se ale bát – o řádnou dávku akce a napětí je zde tak jako tak bohatě postaráno.

Syn

Sonny je ideální vězeň. V moderní, přísně střežené věznici Staten se těší značné oblibě, neboť slouží ostatním vězňům jako zpovědník – naslouchá jejich přiznáním a uděluje jim rozhřešení. Šušká se o něm, že na sebe bere vinu za zločiny jiných a odpykává si jejich tresty výměnou za pravidelnou dodávku drog.
Vrchní komisař Šimon Kéfas, působící na osloském oddělení vražd, je policista ze staré školy. V jeden den dostane najednou nový případ a novou spolupracovnici. Ab Lofthus byl policista, Kéfasův kolega a dlouholetý kamarád a také Sonnyho otec. Kvůli podezření z braní úplatků spáchal před lety sebevraždu a jeho čin obrátil Sonnymu i Kéfasovi život vzhůru nohama.
Roky ve věznici jednotvárně plynou do chvíle, než si Sonny nečekaně vyslechne jistou šokující zpověď a vydá se soudit živé i mrtvé.

Knižní trailer:

Autor: Jo Nesbø
Přeložila: Kateřina Krištůfková

Počet stran: 500
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7473-357-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Syn vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Ukázka z knihy

„Takže jste ji spoutal, použil běžnou obloukovou pilu a pak odtamtud odešel?“

„Ano,“ odpověděl muž. Nepřál si využít advokáta, avšak na otázky odpovídal povětšinou jednoslovně. Nakonec mu Westad začal klást takové, na které se dalo odpovídat jen ano nebo ne. Což svým způsobem fungovalo. Jistěže to fungovalo, krucinál, získali tím doznání. Ale přesto. Westad se zadíval na fotografie před sebou. Horní část hlavy a mozku byla částečně odříznuta a odklopena ke straně, takže visela jen za kůži. Ten snímek Westadovi připomněl vajíčko ke snídani, uvařené a s odříznutým vrškem. Byly vidět mozkové závity. Westad už dávno zavrhl myšlenku, že se na člověku dá poznat, jakých zvěrstev je schopen. Ovšem tenhle muž, z něj… z něj nevyzařoval sebemenší chlad, agrese ani přímo řečeno idiocie, kterou Westad pociťoval u jiných chladnokrevných vrahů. (str. 41, 42)

Přečtěte si i zbývající část ukázky, kterou pro vás nakladatelství připravilo.

O autorovi

jo_nesbo_foto_hakon_eikesdalJo Nesbø (1960), současný norský spisovatel a hudebník, původním vzděláním ekonom a finanční analytik, zpočátku pracoval jako makléř a novinář. V roce 1997 odstartoval jeho literární dráhu kriminální román Flaggermusmannen (Netopýr, 2013), první detektivka, v níž vystupuje osobitý a nekonvenční kriminalista Harry Hole. Ta nastartovala jeho spisovatelskou kariéru. Za své kriminální romány získal Jo Nesbø řadu literárních ocenění. Celkem byly jeho knihy přeloženy již do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa. Jen ve čtyřapůlmilionovém Norsku se jich doposud prodalo jeden a půl milionu.

Zdroj: Kniha Zlín, foto: Håkon Eikesdal

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeský krtek v CIA
Cesta Karla Köchera z STB přes americké tajné služby do Prognostického ústavu

Ševela, Vladimír

Prostor, 2015

zobrazit info o knizePovaha změny
Bezpečnost, rizika a stav dnešní civilizace

Bárta, Miroslav – Foltýn, Otakar – Kovář, Martin

Vyšehrad, 2015

zobrazit info o knizeBerlínská past
Detektivka z nacistického Německa

Birkefeld, Richard – Hachmeister, Göran

Garamond, 2015

zobrazit info o knizeSyn

Nesbo, Jo

Kniha Zlín, 2015

Napsat komentář