Autorka Její pastorkyně – Gabriela Preissová

GPnahled
Když se řekne Gabriela Preissová, tak se možná čtenáři vybaví libreta oper Gazdina roba či Její pastorkyňa. Její dílo je však mnohem rozsáhlejší. Nová kniha literární historičky a editorky Jaroslavy Janáčkové nám je přibližuje v celé šíři.

Gabriela Preissová se do dějin české literární a divadelní kultury zapsala především jako autorka realistických dramat Gazdina roba a Její pastorkyňa, jejichž premiéra se neobešla bez bouřlivé odezvy. Přítomná monografie je vykládá nikoli sama o sobě, ale jako uzel v síti uměleckého dialogu a soustředí se nejen na literární texty a vztahy mezi nimi, ale i různé umělecké žánry a média. Doprovází ji výbor všech hlavních děl, kterých se výklad dotýká. Čtenář tak v textových přílohách knihy i na přiloženém DVD dostává do rukou umělecky živé jádro díla Gabriely Preissové spolu s díly pozdějších tvůrců, kteří stěžejní autorčina dramata adaptovali, jako je režisér J. A. Pitínský a básník Ivan Wernisch.

 

POVÍDKA – DRAMA – LIBRETO – INSCENACE

GAZDINA ROBA V PROUDU ŽÁNROVÝCH A MEDIÁLNÍCH TRANSFORMACÍ

Přímé i nepřímé pobídky opustit vypravování krátké pro dlouhé přicházely k mladé Gabriele Preissové z různých stran. Ona však na ně neslyšela. Co ji těšilo, byl příběh o malém počtu postav, který se zauzluje a uzavírá, sotva začal. Krátká próza však nabízela i jiné možnosti než přechod k formě velké, k novele nebo k románu. Bylo od ní blízko k dramatu, jak se v ten čas osvědčovalo s jedinečnými výsledky u Antona Pavloviče Čechova. Smysl pro nerozsáhlý příběh omezený na vztahy malého počtu postav (pro gradaci děje a pro kondenzaci významu), potřebný pro povídku, je v divadelní hře dobře zužitkovatelný.

Kdo pobídl mladou povídkářku, aby zkusila své síly v dramatu, byl se vší pravděpodobností F. A. Šubert, autor divadelních her a v ten čas ředitel Národního divadla. Nevíme, kde a kdy se s ním G. Preissová seznámila. Mohlo k tomu dojít za jejích pobytů a návštěv u pražského strýce, archiváře a spisovatele Františka Dvorského (o něm Bílek 2010), případně za sbírek na Národní divadlo. V každém případě cosi jako přísně tajená platonická láska mezi dobře provdanou mladou paní z Hodonína a vlivným mužem z Prahy existovala dobré tři roky před úspěchem Gazdiny roby v Národním divadle.

Přečtěte si další ukázku.

 

Gabriela Preissová

Realismus v intermediálních transformacích

Autorka: Jaroslava Janáčková

Počet stran: 476
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 170×246 mm
ISBN: 978-80-200-2419-0
Doporučená cena: 525 Kč

Knihu Gabriela Preissová vydalo nakladatelství Academia.

 


Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGabriela Preissová
Realismus v intermediálních transformacích

Janáčková, Jaroslava

Academia, 2015

Napsat komentář