Lavina rodinných vztahů

pod-snehem
Zdánlivě obyčejná jízda autem tří sester se záhy promění v složitou cestu vzpomínkami, problémy a nenaplněnými sny. Hrdinky Blanka, Olina a Kristýna řeší své společné dětství a hlavně svůj životní příběh.

Kniha vyšla v rámci projektu „Velký knižní čtvrtek“. Zdánlivě běžná situace: Tři sestry nasedají jednoho zimního dne do auta a vyrážejí k rodičům na oslavu otcových narozenin. Blanka se dvěma dcerami, miminem a psem, Olina se synem a ipadem, Kristýna s kocovinou. V plném autě se však spolu s nimi ocitají i jejich životní příběhy, vzpomínky na dětství, nenaplněné sny a frustrace, a atmosféra tak už po několika kilometrech jízdy houstne. A to ještě žádná ze sester netuší, že další nepříjemnosti je čekají v domě rodičů.

V rodinných vztazích a na první pohled obyčejných událostech dokáže Soukupová zachytit otisky spletitých osudů s takovou bravurou, že před čtenářem vyvstávají jako jedinečná životní dramata.

Autorčin typický způsob vyprávění s přirozenou lehkostí podtrhuje autenticitu příběhu a vtahuje do něj čtenáře natolik, že se sám stávám jedním z pasažérů auta jedoucího zimní krajinou.

Ukázka

Sedíme v kuchyni, jsou otevřený okna, jenom síťka proti hmyzu, i přesto je v místnosti několik much, otevřený dveře jako snad celý léto, v mý vzpomínce je venku krásně, slunce a vedro, ale tyhle podrobnosti často nejsou pravda, tak nevím. Každopádně vím, co mám na sobě a i co mají na sobě sestry, Olina zelenej svetr s límečkem, vida, takže venku není vedro, a Týna takovej svetr, co jsme postupně nosily všechny tři, modrobílej, co nám upletla babička, asi ho upletla Olině nebo mně, ale teď ho má na sobě Týna a já mám svetr, kterej byl původně táty, ale teď ho nosím já, je velkej a vytahanej a já v něm vypadám ještě tlustší, ale to si tehdy neuvědomuju, tehdy mám pocit, že když nosím volnější oblečení, tak nikdo nevidí, že jsem tlustá.

Pokračujte ve čtení ukázky!

 

Pod sněhem

Autor: Petra Soukupová

Počet stran: 373
Vazba: vázaná
Formát: 138 × 206 mm
ISBN: 978-80-7491-493-5
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Pod sněhem vydalo nakladatelství Host.

 

O autorce

soukupova-petraPetra Soukupová (nar. 1982) vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Její první kniha K moři(2007), získala Cenu Jiřího Ortena, triptych povídek Zmizet (2009) obdržel hlavní cenu Magnesia Litera — Kniha roku (2010). V roce 2011 vyšel její román Marta v roce vetřelce, v roce 2014 vydala první dětskou knihu Bertík a čmuchadlo. Pracuje jako dramaturgyně seriálu Ulice.

Zdroj informací o autorce a fotky: nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePod sněhem

Soukupová, Petra

Host, 2015

Napsat komentář