Příběh nepokořené anglické královny v podobě audioknihy

Audiokniha_Katerina_Aragonska
Kateřina Aragonská proslula jako královna, která upřednostnila boží zákon před vůlí svého záletného manžela. Nyní si její příběh můžete poslechnout v podobě audioknihy.

Audioknihu podle románu Kateřina Aragonská: Pravá královna od anglické spisovatelky Alison Weirové namluvila Martina Hudečková. Titul vydalo na konci roku 2021 nakladatelství OneHotBook. Jedná se o první díl z původní knižní série Šest tudorovských královen, která čtenáře seznamuje s osudy šesti manželek anglického panovníka Jindřicha VIII. Tudora.

Kateřina, španělská infantka a dcera Isabely Kastilské a Ferdinanda Aragonského, byla stejně jako mnoho jiných princezen své doby loutkou ve sňatkové politice vlastních rodičů. Její otec jí předurčil stát se anglickou královnou po boku Artura Tudora, prince z Walesu a prvorozeného syna anglického krále Jindřicha VII. Tudora a Alžběty z Yorku – právě v něm se spojily dva nepřátelské rody, které spolu vedly boje v rámci tzv. války růží. Jenže princ Artur krátce po sňatku umírá a Kateřina se tak stane vězněm v cizí zemi. Jistou naději pro ni představuje Arturův bratr Jindřich, který, jak se zdá, se do Kateřiny zamiloval.

Jejich lásce však bránila pro tehdejší kanonické právo poměrně zásadní otázka – bylo manželství Kateřiny a Artura konzumováno? Kateřina tvrdila, že nikoli, což bylo uvěřitelné vzhledem k tomu, že Artur trpěl tuberkulózou, které později i podlehl. V den, kdy si Kateřina brala Jindřicha, ji určitě ještě nenapadlo, že otázka jejího panenství o (v pořadí již druhé) svatební noci přijde na přetřes ještě jednou, a to za mnohem méně příznivých okolností – konkrétně v době, kdy se bude jednat o jejím rozvodu.

Hlasově velmi vyrovnaná a na poslech uklidňující interpretace Martiny Hudečkové se k trudnému osudu Kateřiny Aragonské výborně hodí – působivě dokresluje tragickou atmosféru příběhu o královně, která musela silou své vůle a zbožnosti bojovat proti rozmarům svého záletného manžela. Na druhou stranu může poměrně monotónní projev interpretky některým čtenářům připadat nedostatečně dramatizující. Vhodně byla zvolena dobová hudba, oddělující jednotlivé kapitoly, která ukotvila příběh v jeho historické epoše.

Nahrávku v celkové délce téměř 28 hodin si vychutnají zejména ti, kteří se zajímají o působivé osudy slavných historických postav. Nebude nudit ani ty, kteří si již příběh Kateřiny Aragonské vychutnali v knižní podobě – audiokniha dodává románu zcela nový rozměr; dle mého názoru lépe vynikne jeho ponurý podtón.

Na našich stránkách si můžete přečíst recenzi i na knižní předlohu této audioknihy. Pokud vás téma manželek Jindřicha VIII. zajímá více, přečtěte si i recenze na romány o Anně Boleynové, Jane Seymourové, Anně Klevské a Kateřině Howardové.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKateřina Aragonská – Pravá královna

Weirová, Alison

OneHotBook, 2021

Napsat komentář