Žena, která změnila anglické dějiny

anna_boleynova
O Anně Boleynové se po staletí od její smrti hromadily fantastické zkazky. Kde však leží pravda? Opravdu byla Anna Boleynová podlá intrikánka, nebo to byla svými mocnými příbuznými ovládaná zamilovaná žena?

Anglická historička Alison Weirová se již od studií věnuje rodu Tudorovců. Je autorkou množství odborných publikací na toto téma, z těch nejslavnějších jmenujme knihy Šest žen Jindřicha VIII. a Jindřich VIII.: Král a dvůr (na tento titul si můžete přečíst recenzi). V současné době Alison Weirová pracuje na sérii románů o ženách Jindřicha VIII. pojmenované Šest tudorovských královen. Prvním dílem je kniha Kateřina Aragonská: Pravá královna (rovněž na tento titul si můžete přečíst recenzi), poutavě líčící život a smrt první manželky Jindřicha VIII. Na tento román navazuje kniha Anna Boleynová: Králova posedlost, kterou vydalo nakladatelství BB/art koncem roku 2017.

Postava Anny Boleynové se objevila již v prvním díle série Šest tudorovských královen, kde ji však čtenář viděl očima její rivalky Kateřiny Aragonské. Nyní se před čtenářem otevírá svět tudorovské Anglie tak, jak jej viděla malá inteligentní dívenka, vzkvétající ve stínu své krásnější sestry. Alison Weirová popisuje dětství Anny Boleynové jako období, kdy byla malá Anna formována svým soukromým učitelem a zažívala krásné chvíle v přírodě kolem rodinného sídla Boleynů. V období dospívání se přestěhovala do Francie, kde žila v přepychových palácích u dvora francouzského krále. Do Anglie se vrátila jako okouzlující mladá žena, dovedně skrývající své nedostatky (znetvoření na ruce) a vystavující své přednosti.

Anna zaujala anglického krále a na rozdíl od jeho milenek na jednu noc mu po mnoho let nedala to, po čem král prahl. Tím si Anna vysloužila jeho vášnivou lásku a slib, že až král dosáhne rozvodu se svou ženou Kateřinou, stane se Anna anglickou královnou. Proti rozvodu se však postavil nejen prostý lid a ostatní evropští králové, ale i papež, který měl obrovskou moc. Pro krále bylo řešení nasnadě – vytvořil vlastní anglikánskou církev, která mu rozvod umožnila.

Za těch několik staletí, která uplynula od smrti Anny Boleynové, se nashromáždilo množství legend a polopravd, které různí autoři zpracovali do podoby románů, rozsáhlých básní i divadelních her. Alison Weirová se na rozdíl od nich snaží ve svém románu zachytit to, jaká Anna Boleynová mohla být doopravdy. Často odkazuje na historické zdroje a řídí se velkým množstvím pramenů, přičemž staví i na odborných knihách, které sama sepsala. Kvůli nedostatku historických pramenů však musí často používat svou fantazii tak, aby výsledek co nejvíce odpovídal faktům, která známe.

Postava Anny Boleynové se jeví poněkud rozporuplně. Podle některých historiků a romanopisců to byla podlá žena (někteří ji nazývají čarodějnicí), která krále svedla podezřelými cestami, aby uchvátila královskou korunu. Jiní ji vidí jako nešťastnou ženu, jež byla loutkou v rukou svých příbuzných, kteří se jejím prostřednictvím chtěli dostat na vysoké pozice u dvora. V knize Alison Weirové je však obraz Anny Boleynové mnohem složitější, což ostatně odpovídá tomu, jací jsou běžně lidé ve skutečnosti.

Kniha Anna Boleynová: Králova posedlost je psána velmi čtivým jazykem, díky kterému čtenář necelých pět set stran přečte za několik málo hodin. Tím, že se autorka pravidelně odkazuje na historické dokumenty a cituje z nich, získává příběh na autenticitě. Román doporučuji čtenářům, které zajímá období tudorovské Anglie a autentické historické romány.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnna Boleynová: Králova posedlost

Weirová, Alison

BB/art, 2017

Napsat komentář