První díl nové série historických románů

katerinaaragonska
Alison Weirová se již stihla zapsat do srdcí všech milovníků tudorovské dynastie svými historickými romány i populárně naučnými knihami. Nyní přichází s novou sérií románů o šesti tudorovských královnách.

Autorkou historického románu Kateřina Aragonská: Pravá královna, který vydalo roku 2016 nakladatelství BB/art, je britská historička Alison Weirová. Alison Weirová žije a pracuje v hrabství Surrey. Než se stala spisovatelkou, pracovala jako učitelka postižených dětí. Ve svých odborných historických dílech i historických románech se zabývá především tudorovskou dynastií. Její bezesporu nejznámější knihou je titul Šest žen Jindřicha VIII., ve kterém detailně analyzuje a dává do souvislostí životy manželek tohoto známého panovníka.

Kniha Kateřina Aragonská: Pravá královna je románem o první ženě Jindřicha VIII., španělské infantce Kateřině, dceři katolických králů Ferdinanda II. Aragonského a Isabely I. Kastilské. Kateřina byla provdána za Jindřichova bratra Artura, který však onemocněl pravděpodobně hemoragickou horečkou a krátce po svatbě zemřel. Dlouhých osm let čekala Kateřina na svatbu s Jindřichem, který až patologicky toužil po synovi.

Manželství nebylo příliš šťastné – všechny děti, až na princeznu Marii, zemřely v raném věku. Král Jindřich začal věřit, že tato situace je způsobena tím, že se oženil s vdovou po svém bratrovi, což bylo v přísně katolickém světě nepřípustné a pro takový sňatek musel vydat povolení sám papež. S tím, že mu snad jiná žena (okouzlující Anne Boleynová) konečně porodí vytouženého chlapce, zažádal o rozvod manželství. Co bylo dál, je dobře známo. Anglie se odtrhla od katolictví a král Jindřich se stal hlavou anglické církve. Královna Kateřina musela dožít své dny v neustálém ponížení a pod nátlakem, aby dobrovolně vstoupila do kláštera.

Jelikož je kniha Alison Weirové románem, který staví na dobře známých reálných historických událostech a čerpá z dostupných historických pramenů, nelze se těšit na nečekané rozuzlení nebo dramatickou zápletku s velkým finále. O to bylo asi těžší napsat příběh stylem, jenž by zaujal i čtenáře, kteří se o tudorovskou dynastii dlouhodobě zajímají a znají příběh Kateřiny Aragonské „jako své boty“. Autorce se díky emotivnímu líčení osudů Španělky „uvězněné“ v anglické zemi podařilo podat příběh tak, že čtenář na pár hodin zapomene, že závěr děje vlastně již zná. Mimo to je příběh plný méně známých historických okolností, které pomáhají pochopit trudný život, který Kateřina prožívala.

U každého biografického románu je důležité, aby se autor dobře vcítil do osoby, jejíž život popisuje, a aby dobře odhadl její reakce a myšlenkové pochody. To se autorce v případě anglické královny podařilo skvěle – Kateřina vyznívá jako velmi zbožná a ctnostná žena, která ví, co se od ní očekává. Na druhou stranu je vnitřně zlomená, nešťastně zamilovaná a rozpolcená. To se odráží na jejích úvahách i reakcích. Na autorce obdivuji i to, že nesklouzla k lacinému fabulování a držela se příběhu tak, jak se možná doopravdy udál.

Román o Kateřině Aragonské doporučuji nejen těm, kteří hltají každou knihu či seriál o Tudorovcích, ale i čtenářům, které baví číst dobře napsané historické romány.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKateřina Aragonská – Pravá královna

Weirová, Alison

BB/art, 2016

Napsat komentář