Pátá manželka krutého anglického panovníka

Katerina_Howardova_neverna_kralovna
Rozvedená, popravená, zemřela, rozvedená, popravená, přežila. Tak by se daly několika slovy shrnout osudy manželek Jindřicha VIII. Kateřina Howardová byla královou růží bez trnů, nakonec však skončila na popravišti.

Autorkou knihy Kateřina Howardová s podtitulem Nevěrná královna, kterou vydalo roku 2021 nakladatelství BB/art, je britská historička a spisovatelka Alison Weirová. Weirová se orientuje zejména na období vlády Tudorovců, o nichž napsala několik populárně naučných titulů a románů. Z první jmenované kategorie uveďme publikace Děti Anglie, Jindřich VIII.: Král a dvůr anebo Šest žen Jindřicha VIII., z románových zpracování osudů členů tudorovské dynastie pak sérii Šest tudorovských královen, do které patří i recenzovaná kniha.

Životní osudy Kateřiny Howardové vyznívají velmi trudně. Prakticky po celý svůj život byla tato dívka zneužívána muži, a to buď jako loutka v politických pletichách, nebo jako zranitelný cíl chtíče mužů ve svém okolí. Kateřininým strýcem byl vůdce anglických katolíků Thomas Howard, vévoda z Norfolku, který byl rovněž strýcem Anny Boleynové. Ta byla druhou manželkou Jindřicha VIII. a stejně jako Kateřina skončila svůj život rukou kata.

Kateřina Howardová se narodila do relativně chudé rodiny a po smrti rodičů byla poslána ke své nevlastní babičce, vévodkyni z Norfolku. Vévodkyně na vlastní svěřenkyni takřka nedohlížela, proto Kateřina získala první sexuální zkušenosti již ve čtrnácti letech se svým učitelem hudby. Následně se začala tajně scházet s tajemníkem své babičky Francisem Derehamem – jejich vztah však byl ukončen, když byla Kateřina poslána do Londýna jako dvorní dáma Anny Klevské, čtvrté manželky Jindřicha VIII. Zde se zamilovala do králova společníka Thomase Culpeppera, museli svůj vztah však skrývat.

Kateřině totiž byla jejím strýcem určena velká role – měla zaujmout krále a pomoci tak navrátit protestantskou Anglii na cestu „pravé“ (katolické) víry. Politická hra měla úspěch – král se do Kateřiny bezhlavě zamiloval, a dokonce ji nazýval svou „růží bez trnů“. Kateřina se stala v pořadí pátou tudorovskou královnou – její úspěch však neměl dlouhého trvání, protože ji brzy začaly dohánět hříchy jejího mládí…

Alison Weirová dokázala čtenářům přiblížit život Kateřiny Howardové takovým způsobem, že ji přestávají vnímat jako vzdálenou historickou osobnost, ale vidí v ní člověka se všemi jeho chybami a individualitami. V průběhu čtení jsem si mnohokrát řekla, že Kateřina byla velmi nezodpovědná, postupně jsem však nabyla dojmu, že šlo spíše o mladou a nezkušenou dívku, která chtěla jen být šťastná – bohužel jí v tom bránili muži v jejím okolí, kteří ji zneužívali k plnění svých politických i jiných cílů.

Knihu Kateřina Howardová: Nevěrná královna doporučuji čtenářům, kteří rádi poznávají osobní život historických osobností.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKateřina Howardová: Nevěrná královna
Šest tudorovských královen

Weirová, Alison

Argo, 2021

Napsat komentář