Pátá Čarodějova nevěsta dojímá

Yamazaki Kore_Carodejova nevesta 5
V pátém díle Čarodějovy nevěsty se bohužel výraznějšího dějového posunu nedočkáme, ale můžeme se těšit z několika dojemných scén.

Populární manga série z kouzelného světa víl, prastarých bohů a dalších podivuhodných stvoření se začátkem listopadu 2018 rozrostla o páté pokračování. Na téměř 190 stranách si lze díky nakladatelství Crew vychutnat další černobílé obrázky japonské autorky Koré Yamazaki, která mé citlivé srdce tentokrát opravdu nešetří.

Láska je, jak známo, mocná čarodějka. Někdy však také dokáže z člověka vysát život. Stařík Joel Garland, jenž se poprvé objevil ve třetím díle, umírá a upíří víla Redcurrant ví, že na tom má svůj podíl. Dokáže jim čarodějova mladá učednice Čise v těžké chvíli pomoci?

Na pátém pokračování Čarodějovy nevěsty musím ocenit tři věci. Zaprvé – zaujala mě právě tato část příběhu, odehrávající se hned na začátku. Podivuhodný vztah mezi zestárlým Joelem z růžové zahrady a nadpřirozenou bytostí Redcurrant (kteréžto jméno znám z anotací, ale v samotných knihách snad nikdy nepadlo) byl podán velmi dojemně. Skoro mi až ukápla slza a bylo to možná vůbec poprvé, kdy jsem u Čarodějovy nevěsty takto otevřeně projevila city. Autorka má nesporný talent vložit do kreseb skutečný prožitek. Těším se, až si pustím barevnou anime verzi.

Yamazaki Kore_Carodejova nevesta 5_ukazka1Yamazaki Kore_Carodejova nevesta 5_ukazka2

Zadruhé – závěrečná část knihy se odehrává v zimě, těsně před Vánoci, takže jsem si mohla užít krásnou adventní atmosféru, kdy se Čise učí, jak připravit dům pro zimní slunovrat. V zasněženém lese sbírá jmelí na ochranu před zlými duchy. A jak víme, jmelí má ještě jeden romantický účel… Využije Elias této příležitosti? Samotná oslava Vánoc a shánění vhodných dárků budou podle všeho následovat v šestém díle, který by měl vyjít v únoru 2019, přesto se pátý díl báječně hodí právě pro tento předvánoční čas.

Zatřetí – záhadná Silky konečně dostává podstatně více prostoru, nejen svůj obvyklý výňatek z deníčku. Autorka poodhalí střípky z její minulosti. Díky tomu jsem snad i lépe pochopila, proč je Silky tak tichá a nenápadná. Rozhodně jsem si ji ještě více oblíbila. Nicméně právě tento úsek knihy mi zpočátku připadal velice zmatený. Cesta mezi vzpomínkami je poněkud chaotická. Musela jsem se vracet o pár stránek zpátky, abych si udělala jasno v tom, co se odehrává v přítomnosti a co v minulosti, ale i tak jsem některým scénám úplně neporozuměla.

Tím se už pomalu dostávám k záporům knihy. Když nepočítám podivné přeskakování v čase u životního příběhu Silky, je tu vlastně jen jeden. A tím je stále stejné a neměnné schéma, jehož se autorka drží zuby nehty, jako by se bála přijít s něčím novým a posunout se dál. Snad v každém díle se hlavní hrdinka Čise snaží někomu pomoci. Začne si pohrávat s magií, která přesahuje její schopnosti. Dívka přecení své síly a málem kvůli tomu přijde o život. Zeslábne natolik, že ji Elias musí neprodleně zachraňovat. Čise pak dlouho odpočívá a pomalu se dostává z nejhoršího. Ve výsledku slibuje, že se příště polepší. Takhle je to pořád dokola. A ano, také v tomto díle skončí Čise pod vodou. Je opravdu nutné, aby se v každém díle ocitala v ohrožení života kvůli své otravné schopnosti tiše snášet utrpení a naprosto se vyčerpat? Aby ji Elias musel zas a znova dostávat z nejhoršího a poučovat? Alespoň že vztah mezi nimi se pomaloučku polehoučku upevňuje.

Knihu si mnozí koupí minimálně proto, aby si doplnili sbírku. Já ji doporučuji pro ty tři výše uvedené přednosti. Pokud máte slabost pro příběhy o nešťastné lásce se smutným a zároveň hezkým koncem, přečtěte si ji. Jestliže vyhledáváte kouzelnou předvánoční atmosféru, přečtěte si ji. A patříte-li mezi fanoušky půvabné Silky, určitě ji musíte mít.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČarodějova nevěsta 5

Koré, Yamazaki

Crew, 2018

Napsat komentář