Magický příběh čarodějovy učednice a nevěsty

Yamazaki Kore_Carodejova nevesta
Letošní rok se stal pro milovníky mangy zásadním, tedy alespoň v případě českých čtenářů. Ti se totiž dočkali neobyčejně úspěšné série Čarodějova nevěsta.

Nakladatelství CREW letos začalo s vydáváním očekávaného japonského komiksu Čarodějova nevěsta. První díl se k nám dostává jen čtyři roky po vydání originálu a dva roky po anglickém vydání, jež ze série učinilo celosvětový fenomén. Záhy u nás vyšel druhý díl a jen o měsíc později, v dubnu, má vyjít třetí. Na čtvrtý se můžeme těšit pravděpodobně v srpnu. Dál už bude komiks vycházet klasickým stylem čtyři knížky ročně. Na nejnovější díly se můžeme těšit záhy poté, co vyjdou v japonštině. Zatím vyšlo osm knížek a bylo natočeno čtyřiadvacet dílů neméně kouzelného anime seriálu. Vznikl také celovečerní film. To všechno dohromady nám dává jedinečnou možnost ponořit se do fantastického světa autorky Yamazaki Koré. Uvidíte, že její fantazie je bezbřehá a její příběh vpravdě okouzlující.

Hrdinkou Čarodějovy nevěsty je patnáctiletá Čise Hatori, která ztratila matku a nemá vlastně vůbec nikoho, komu by na ní záleželo. Cítí, že nemá pro co žít, a tak se rozhodne sama sebe nabídnout někomu, kdo by o ni mohl stát. Ve chvíli nejhlubšího zoufalství se dobrovolně nechá prodat na aukci do otroctví. Netuší přitom, že je „Sleigh Beggy“, milované dítě noci, které k sobě přitahuje nadpřirozené bytosti. Už proto představuje atraktivní zboží, o něž je na aukci velký zájem. Za závratnou sumu ji odkoupí záhadný čaroděj Elias Ainsworth, jenž místo hlavy nosí zvířecí lebku. Dívka ho provází do Anglie a stane se jeho učednicí. Pozná díky němu nádherný i nebezpečný svět víl, draků, mluvících koček a všelijakých dalších tvorů, kteří svou roztomilostí lákají k pomazlení. Současně začne rozvíjet vlastní kouzelnou moc a dozví se, že Elias s ní má ještě i jiné plány – rád by ji učinil také svou nevěstou.

Yamazaki Kore_Carodejova nevesta_ukazka4Yamazaki Kore_Carodejova nevesta_ukazka3

Čarodějova nevěsta se pohybuje na pomezí pohádky, fantasy a hororu, jistě tedy uspokojí fanoušky všech těchto žánrů, mají-li rádi rozmanitost. Je to útlá knížečka o rozsahu 184 stran, již zvládnete přečíst za jediný den, ačkoli by byla škoda to takto uspěchat a nevychutnat si z čarovného romantického příběhu každou stránku. Vzhledem k tématu bych jej doporučila především dívkám, nicméně bychom se neměli nechat ovlivňovat přirovnáváním Čarodějovy nevěsty ke Krásce a zvířeti. Elias sice působí jako samotář, který má rád svůj klid a straní se lidí, ale je i velmi šarmantní a má osobitý smysl pro humor. Navíc mu nepůsobí žádný problém vyměnit svou nevšední hlavu za pohlednou lidskou, ačkoli ta podle Čise vypadá jaksi falešně.

Yamazaki Kore_Carodejova nevesta_ukazka6Yamazaki Kore_Carodejova nevesta_ukazka5

O vtipné a zábavné okamžiky v knížce rozhodně není nouze, stejně jako o ty napínavé a originální. Například to, jak autorka poeticky popisuje způsob smrti draků, je neotřelé a působivé. Jedna z mých výhrad tak směřuje k tomu, že čtivý příběh plyne až příliš, příliš rychle a odložit ho je takřka nemožné. Takže se vlastně stejně nevyhnete tomu, abyste ho zhltli za jediný den. Doporučuji proto mít ihned po ruce pokračování, jelikož závěr jedničky je – jak jinak – nehorázně napínavý. Autorčin vtipný komiksový doslov sice napínavost okamžiku poněkud tlumí, ale čekání na to, až se k vám dostane druhý díl, nijak neulehčuje.

Druhá a poslední z mých výhrad se týká anglických názvů kapitol. Schází jejich český překlad, což je patrně způsobeno tím, že se jedná o hůře přeložitelná přísloví, která navíc k ději kapitol pasují spíše než případné české ekvivalenty. Přesto se domnívám, že by neuškodilo připojit alespoň stručnou českou poznámku na okraj, případně uvést možný překlad v obsahu.

Kapitol je celkem pět. Mezi závěr jedné a začátek následující autorka vkládá své veselé náčrtky a vtipné postřehy, které krásně odlehčí napjatou atmosféru či zkrátka přispějí k příjemnému odreagování. Je tu kupříkladu autorčin první náčrtek Čise, recept na sendvič podle Eliasovy hospodyně Silky nebo roztomilý obrázek Čise, jak si hraje s kočkami. Za doslovem ještě následuje upoutávka na druhý díl Čarodějovy nevěsty, plánek obývacího pokoje v Eliasově domě a minikomiks Z deníčku Silky.

Na úplně poslední stránce je upozornění oznamující, že „toto je konec knihy“. A proč tam je? Protože Čarodějova nevěsta vychází v uspořádání zprava doleva, stejně jako v Japonsku, aby zůstala zachována původní orientace kreseb. Nečte se tedy jako klasická knížka od začátku, nýbrž odzadu. Kdo by ji zkoušel číst běžným způsobem, zleva doprava, narazil by právě na toto upozornění a užitečné schéma, které dotyčnému poradí, jak správně postupovat jednotlivými panely a bublinami. Šikovná věc, tedy pokud se o ní dozvíte včas a neobjevíte ji jako já až po přečtení knihy. Ovšem i ten, kdo ji přehlédne, poradí si sám poměrně snadno a na styl mangy si rychle zvykne.

Pokud se obáváte, že jste na podobné legrace už příliš staří, vězte, že Čarodějovu nevěstu a mangu obecně ocení každý, kdo se rád pobaví i dojme, má zálibu v nadpřirozenu a se zájmem si prohlíží hezké obrázky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČarodějova nevěsta

Koré, Yamazaki

Crew, 2018

Napsat komentář