Ukázka z knihy Když to tam není, tak to tam nehledej

kdyz-to-tam-neni-tak-to-tam-nehledej-perex
Suchý hadr na dně mořském Ivany Chřibkové se dočkal svého volného pokračování! Přečtěte si příběh hrdinky Anny, který je plný humoru a ironie, o čemž se ostatně můžete hnedle přesvědčit…

Přinášíme vám ukázku z knihy Když to tam není, tak to tam nehledej,
kterou vydalo nakladatelství Bookmedia.

 

Sahám na lidi v MHD a není to normální

Přijde mi, že městská hromadná doprava doma nikdy nebyla tak hromadná. Je až banální, jak banální věci člověka zaskočí. Přeplněné metro, přeplněná tramvaj, bus, ve kterém nově nastoupivší vytlačují ty staré nastoupivší. Proto se má všechno zažít na vlastní kůži, jinak o věcech můžete být informováni, ale víte o nich houby.
Nastoupila jsem na zastávce Anděl a jela na konečnou. Přeplněné vagóny se na Karláku ještě víc zaplnily a neohleduplný dav mě přitiskl k paní, kterou jsem proti své i její vůli políbila na pravou tvář. Omluvila jsem se a v duchu nadávala na osud, protože být to jenom o fous vedle, pusu by schytal hezoun v pruhovaným svetru. Přes dvě zastávky mě paní nevraživě pozorovala, jako bych to snad udělala schválně. Že se mnou ale v rámci pražské MHD není něco v pořádku, se potvrdilo hned na další zastávce. Sedla jsem si, protože vagón se mimo centrum vyprázdnil. Přistoupili další lidé, kteří ale z nedostatku volných míst na sezení zůstali stát. Zamyslela jsem se nad tím, co všechno se změnilo od doby, kdy jsem se přestěhovala do Prahy. Nosím trochu jinak vlasy, koupila jsem si jedny nové kalhoty, které jsem ale hned další měsíc nedopnula. Jak jsem daleko od celé své minulosti, jsem se jakoby znovu a hodně zhluboka nadechla. Nevím, jestli jdu rovně, nahoru nebo dolů, a je mi to jedno. Poprvé po dlouhé době jdu tak, že si u toho mám chuť prozpěvovat, a taky jdu s nadějí, že všechno, co bude, bude jenom lepší.
Potom jsem uslyšela takové to ehm, ehm, jehož hlasitá frekvence měla čistě upozorňovací charakter. Vrátila jsem se do reality, abych zjistila, že jsem pánovi stojícímu nade mnou zapletla obě šňůrky od bundy, které mi visely do klína. Pravděpodobně jsem je zaplétala už nějakou chvíli, protože to byla precizní práce. Okamžik, kdy se rozhodnete vzmužit a podívat se dotyčnému do očí – třeba si toho nevšiml – trval přesně tři vteřiny. Všiml.
„Mohla byste mi to zase rozplést?“
„Jistě, promiňte.“
Rozpletla jsem mu šňůrky a on na Hloubětíně vystoupil.
Jenomže. Buď jsem na to zapomněla, nebo mi tento okamžik nepřišel být za hranicí toho, co si k cizímu člověku, v rámci veškeré slušnosti, lze dovolit. Jela jsem zase béčkem. Nevím kam. Jakmile se do vagónu nahrnuli lidé a naše blízkost se snížila na pět centimetrů, stalo se to znovu. Zamyslela jsem se nad svým životem a obrala pánovi, co stál vedle, bundu. Uhladila jsem očištěná ramena a utrhla jednu nitku, která se mu na rukávu ošklivě párala. Kus rukávu se mu v momentě rozpáral a dírou prosvitl zelenkavý svetr. Pohled na svetr mě vrátil do reality a já zase sbírala odvahu k tomu pohledu do očí. Omluvila jsem se a nabídla, že mu to zašiju. Nechtěl, vystoupil a řekl mi, ať chodím pěšky!

———————————–

Ivana Chřibková

Ivana Chribkova_podobenka2Ivana Chřibková se narodila ve Štěpánkovicích na severu Moravy. Po studiích na střední škole začala pracovat pro kulturní rubriku opavského týdeníku Kamelot. Později pro deník Svoboda v Ostravě. Po práci na několika charitativních projektech se rozhodla přestěhovat do Prahy. Dostala místo redaktorky týdeníku Ano televize Nova. Na Nově potom zůstala ještě dalších deset let.
Z pozice redaktorky printového týdeníku postoupila na pozici redaktor webových stránek televize, které úspěšně spolu rozvíjela až k dnešní podobě. Z pozice redaktorky povýšila na pozici editorky, která online zpracovávala první reality show České a později ČeskoSlovenské SuperStar a také ostatních pěveckých show. Později se stala šéfredaktorkou redakce webu nova.cz. Po online kariéře dostala nabídku pracovat jako producent a scenárista pořadu Volejte Novu. Vytvořila novou podobu pořadu tak, jak jej znáte z televizní obrazovky dnes. Po všech těchto zkušenostech se rozhodla kariéru na Nově ukončit a změnit svůj dosavadní život. Přestěhovala se do španělské Andalusie, kde napsala svou první knihu. Dnes žije ve městě Leeds v Anglii. Je autorkou knihy Suchý hadr na dně mořském (2015), která vyšla také jako audiokniha. Namluvila ji Vanda Hybnerová. Podívejte se na reportáž ze křtu obsahující i rozhovor s autorkou. Pokračováním této prvotiny je právě kniha Když to tam není, tak to tam nehledej. Zaujmout by vás mohly také povídky Ivany Chřibkové napsané pro naši rubriku Čtení ke kávě:
Jak jsem si sbalila kufry, Jak jsem se zbavila tlaku! a Vánoční pecka.


Bookmedia-logoNakladatelství Bookmedia vzniklo na podzim roku 2014, kdy převzalo vydávání kreativních knih edice TOPP. Knihy z edice TOPP jsou určeny všem věkovým skupinám čtenářům, především však dětem a mládeži. Vydává také knihy pro dospělé čtenáře, beletrii a populárně-naučnou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž to tam není, tak to tam nehledej

Chřibková, Ivana

Bookmedia, 2017

Napsat komentář