Magnesia Litera 2017

Magnesia-litera-2017
Nejlepší knihy minulého roku jsou již známy. Včera večer byly vyhlášeny výsledky šestnáctého ročníku Magnesia Litera. Které knihy by rozhodně neměly uniknout vaší pozornosti?

Litera za prózu

Stejně jako před pěti lety, i letos literu za prózu získal Marek Šindelka. Rozšířil tak sbírku svých ocenění – kromě dvou liter za prózu je držitelem Ceny Jiřího Ortena (2006). Tentokrát zaujal svou knihou Únava materiálu (vydanou nakladatelstvím Odeon), která zachycuje příběh dvou bratrů, uprchlíků utíkajících z nejmenované země do Evropy. Na našem webu si můžete přečíst rozhovor s Markem Šindelkou.

Litera za poezii

Brněnský autor Milan Ohnisko (*1965) publikoval v dobách komunismu v několika samizdatových časopisech, po roce 1989 v časopise Host, v Mladé frontě a dalších. Z novějších počinů lze jmenovat zařazení jeho básní do antalogií Sto nejlepších českých básní 2012 a Nejlepší české básně 2013. Jeho sbírka Světlo v ráně, vydaná loni nakladatelstvím Druhé město, získala Literu za poezii.

Litera za knihu pro děti

Překlep je malý skřítek, jehož specialitou jsou chyby v knihách. Jednoho dne si uvědomí, že lidé z pokažené, staré věci nemají radost, a vydá se proto na cestu za Zubem Času. Příběh o stárnutí věcí plný slovních hříček z pera Tomáše Korčinského a Barbory Klárové doprovodil svými ilustracemi Daniel Špaček. Jejich kniha Překlep a Škraloup byla oceněna Literou v kategorii kniha pro děti. Vydalo ji nakladatelství Albatros.

Litera za naučnou literaturu

Patříte ke generaci, která zažila hromadná cvičení na stadionu? Fenoménem spartakiád se zabýval český historik a sociální antropolog Petr Roubal. Výsledkem je kniha Československé spartakiády mapující 30 let historie nejen hromadného cvičení, ale i jeho politického pozadí. Doplňuje ji množství dobových fotografií i dokumentů. Na knihu Československé spartakiády, kterou vydalo nakladatelství Academia, si můžete na našich stránkách přečíst recenzi.

Litera za nakladatelský čin

Brněnské nakladatelství Jota je známé zejména svou řadou cestopisných průvodců, vydává cestopisy Hanzelky a Zikmunda či Miloslava Stingla. A právě životopis posledního jmenovaného zaujal odbornou porotu. Autorizovaná autobiografie Adama Chrousta nazvaná Stingl Miloslav: Biografie cestovatelské legendy získala cenu za nakladatelský čin.

Litera za překladovou knihu

A další kniha z nakladatelství Odeon… Debut irské autorky Sary Baumeové s názvem Jasno lepo podstín zhyna zachycuje příběh starého podivína Roye a jeho poloslepého, týraného psa. Jsou to dvě smutné existence bez vyhlídek na lepší budoucnost, stojící stranou společnosti. O překlad do češtiny se postarala Alice Hyrmanová McElveen a za svou práci získala cenu Litera za překladovou knihu.

Litera za publicistiku

Brněnský Bronx je místem, kterému se mnozí Brňané obloukem vyhýbají, protože se jedná o sociálně vyloučenou lokalitu, místo charakteristické oprýskanými fasádami, špínou a zvýšenou kriminalitou… Brněnská výtvarnice Kateřina Šedá však představuje brněnský Bronx v jiném světle. Ve svém průvodci BRNOX. Průvodce brněnským Bronxem nabízí deset tras doplněných rozhovory s místními lidmi, vtipy, fotkami a mnohým dalším. Na průvodci spolupracovala s novinářem a spisovatelem Alešem Palánem, fotografy Adamem Holubovským a Martinem Hlavicou a dalšími. Jejich společné dílo ocenila odborná porota Literou za publicistiku.

DILIA Litera za objev roku

Téma smrti je často tabuizované a mnohými z nás i úmyslně vytěsňované. Nemálo lidí umírá v nemocnicích či léčebnách dlouhodobě nemocných a ne doma mezi svými blízkými. Ondřej Nezbeda pracoval rok v hospicu a pečoval o smrtelně nemocné. Své zkušenosti přetavil do knihy Průvodce smrtelníka. Podtitul Prakticky o posledních věcech člověka naznačuje obsah knihy – autor se snaží podat pomocnou ruku lidem, kteří pečují o nevyléčitelně nemocné. Nevyhýbá se ani citlivým tématům, jakým je například umírání dětí. Knihu doplňují osobní příběhy a rozhovory s odborníky. Knihu vydalo nakladatelství Paseka.

Kosmas Cena čtenářů

Kněz polské národnosti Zbigniew Czendlik zřejmě nebude odpovídat tradičním představám o tom, jaký by měl katolický kněz být. Jeho neobvyklý život i zajímavé názory zachytila ve své prvotině Postel, hospoda, kostel vydané nakladatelstvím Argo Markéta Zahradníková. Zbigniew Czendlik přiznává, že miluje ženy a dobrou whisky, rád chodí do hospody a mnoho dalšího. Zřejmě díky své otevřenosti a upřímnosti si získal srdce mnoha příznivců a jeho kniha Postel, hospoda, kostel Cenu čtenářů.

Blog roku

Poslední cena v našem seznamu míří opět do Brna. Po oceněném brněnském básníkovi, brněnském nakladateli a brněnské publicistce získala cenu za Blog roku skupina KKRD Boys a její blog Brblanina. Autoři píšící směsicí hantecu a argotu zachycují historky z brněnských nevěstinců a hospod, vyjadřují se však i k aktuálním politickým tématům.


Zdroj náhledového obrázku: http://www.magnesia-litera.cz

Doporučení:
Share

Napsat komentář