Hrůzné tajemství ostrova Valö v nové krimi Camilly Läckberg

Andelickarka-perex
Fjällbacka je sice malým švédským přímořským letoviskem, ale ve světě severského krimirománu má velmi význačné postavení. Jakoby její malebné prostředí přímo svádělo ke zločinům!

Alespoň si to myslí čtenáři knih významné švédské autorky Camilly Läckberg (*1974), která je o tom ujišťuje již ve svém osmém románu s názvem Andělíčkářka, vydaným letos nakladatelstvím Motto. Na našich stránkách můžete najít recenze dílů Strážce majáku, Mořská pannaElsyino tajemství i trošku netypické povídky Vražda s vůní mandlí.

Také v novém pokračování se čtenáři pustí do pátrání s dvojicí svých oblíbených manželských pátračů – detektivem Patrikem Hedströmem a spisovatelkou Erikou Falckovou – a poznají nové místo ve Fjällbace, ostrůvek Valö. Na něm se v roce 1974 odehrálo cosi zlověstného, co se nikdy nepodařilo objasnit. Uprostřed svátečního velikonočního oběda zmizela celá rodina ředitele chlapecké internátní školy pana Runeho Elvandera. V místnosti, v níž na stole ležel nedojedený oběd, byla pouze roční holčička Ebba. Nic se však nevypátralo a Ebba vyrostla u pěstounů.

Po tragické smrti svého syna se však rozhodla již dospělá Ebba s manželem Mårtenem vrátit do rodného domu a při jeho opravách zapomenout na své trápení. Jenže tím jen odstartovala sled prapodivných událostí, při nichž jí jde o život!

Co se stalo v roce 1974? Kam se poděla rodina zlého a panovačného Elvandera? Kdo usiluje o život Ebbě? Bude na Valö někdy klid a mír?

Pokud jste ctiteli Camilly Läckberg a jejího spletitého stylu psaní, pak můžete být spokojeni. Po povídce Vražda s vůní mandlí, která vybočila z celého cyklu jak ústřední postavou, tak celým konceptem, je Andělíčkářka opět románem, jak má být: velké množství postav, které vám zamotají hlavu, jakou že to roli hrají v případu, průhledy do dávné rodinné minulosti, napětím prosáklé vyvrcholení případu. Nezklamou ani členové vyšetřovacího týmu. Šéf Mellberg se opět projeví jako slon v porcelánu, který ale v závěru slízne smetanu mediálního úspěchu. Bohužel Martin, oblíbený Patrickův kolega, řeší víc než případ své soukromé trable.

Historické úryvky psané kurzívou začínají rokem 1908, kdy byla popravena „andělíčkářka“, a končí kritickým rokem 1974. Camilla  Läckberg  v nich dovedně propletla skutečná fakta s ryzí mystifikací a čtenář bude velmi překvapen, co vše se jí povedlo smíchat dohromady.

Pokud je román Andělíčkářka vaší první knihou této skvělé autorky, pak se při čtení obrňte trpělivostí a nechtějte vědět všechno hned. Její mistrovství tkví právě v tom, jak dovedně z malých kousíčků slepuje obraz celé tragédie.

Dávat dohromady informace o starých případech se podobalo skládání obrovské skládačky, kde už od začátku chybí důležité dílky. Erika však ze zkušenosti věděla, že pokud se bez ztracených dílků obejde a poskládá puzzle z těch zbylých, výsledný motiv bude dostatečně zřetelný. (str. 159)

Nejen Erika si skládá puzzle, i čtenář je autorkou nucen při čtení být neustále ve střehu a dosazovat střípky děje na správné místo. Jinak by se mohlo stát, že mu mnohé důležité unikne a v závěru sice dostane rozluštění tajenky, ale nezapadne mu do jeho vlastní vyluštěné křížovky.

Knihy Camilly Läckberg nejsou tedy příliš odpočinkovým čtením, ale vždy mají v sobě ukryto víc, než je vidět na povrchu. Andělíčkářka odhaluje, jak těžké je vyrovnat se se ztrátou dítěte a jak rozdílné metody k tomu volíme. Ptá se také, zda se lze vymanit z prokletí minulosti nebo zda cejch zločinu musí nutně určovat i život budoucí generace. Za chyby se prostě platí, ale je fér, aby platil vždycky jen jeden?

Ptejte se a hledejte odpovědi na otázky spolu s románem Andělíčkářka švédské královny krimi Camilly Läckberg.


O detektivku Andělíčkářka si můžete až do 25. června 2014 zahrát v naší soutěži.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAndělíčkářka

Läckberg, Camilla

Motto, 2014

Napsat komentář