Zasoutěžte si o slavný román Franze Kafky

zamek-kafka-nahled
Klasický román, patřící mezi povinnou četbu, je jedním z nejslavnějších děl Franze Kafky. Tato groteskní až absurdní kniha nedávno vyšla v „novém kabátě“, a přestože byla napsána před více než 90 lety, zaujme i současného čtenáře.

Tajemný zámek v mlze

Hlavním hrdinou románu Zámek je mladý zeměměřič K.. Přijíždí neznámo odkud do neznámé vesnice, aby zde provedl geodetické měření. Brzy si všimne, že mu místní obyvatelé nevěří a bojí se ho. Situaci zpočátku příliš nerozumí, ale postupně pochopí, že celý zdejší život ovlivňuje prostřednictvím různých více či méně významných byrokratů tajuplný zámek nad vesnicí. Proč ten, kdo ho do vesnice povolal, mu najednou začíná házet klacky pod nohy? Absurdně groteskní Kafkův román patří mezi jeho vrcholná díla. Do dnešních dnů má tato kniha stovky, ne-li tisíce fascinujících výkladů a je naprosto jisté, že nenechá v klidu ani současného čtenáře, protože Kafka ve své rozporuplnosti – to je XX. století, kam všichni alespoň jednou nohou patříme.

 

Zámek

Autor: Franz Kafka

Vydalo: nakladatelství Omega
Překlad: Vladimír Kafka
Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Vydáno: 4/2014
ISBN: 978-80-7390-203-2

Přečtěte si více o knize Zámek, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Omega. A nezapomeňte ani na náš článek o tomto románu.

Nakladatelství Omega se zabývá především vydáváním klasické české a světové literatury s novými obálkami, ale věnuje se i novým autorům a knihám. Vydává publikace v pestré škále edičních řad, mimo jiné edice Beletrie, kde vycházejí knihy českých i světových autorů. Specialitou mezi edicemi je regionální literatura – pověsti a městské legendy.

 

Ukázka z knihy

K. si sedl na lavici k oknu, rozhodnut strávit tu třeba celou noc a nepřijmout od té rodiny jinak žádnou službu. Ti lidé ze vsi, kteří ho odmítli nebo z něho měli strach, mu připadali méně nebezpeční, neboť ho v podstatě odkázali na něho samého, pomohli mu, aby neplýtval silami; ale tihle se svou zdánlivou pomocí, kteří ho místo do zámku s trochou maškarády zavedou k sobě do rodiny, ti ho rozptylují; chtě nechtě rozkládají jeho síly. Nedbal vůbec, že ho volali k rodinnému stolu, se svěšenou hlavou zůstal sedět na lavici.
Tu vstala Olga, jemnější z obou sester, i trochu dívčí rozpačitosti v ní bylo, přistoupila ke K. a požádala ho, aby šel ke stolu. Je tam prý pro něho chléb i slanina, pro pivo ještě dojde. „Kam?“ zeptal se K. „Do hospody,“ řekla. To se mu hodilo. Poprosil ji, aby nechodila pro pivo, ale doprovodila jej do hospody, že tam zanechal důležitou práci. Teď se však ukázalo, že ona nechce jít tak daleko, až do jeho hospody, nýbrž do jiné, mnohem bližší, do Panského hostince. Přesto K. prosil, aby ji směl doprovodit, myslel si, že se tam třeba pro něho najde nějaký nocleh; ať je jaký chce, dal by mu přednost před nejlepší postelí v tomhle domě. Olga hned neodpověděla, ohlédla se ke stolu. Tam vstal bratr, ochotně přikývl a řekl: „Když si to pán přeje.“ Málem by byl ten souhlas K. přiměl, aby vzal svou prosbu zpět, ten člověk mohl souhlasit jen s něčím, co nemá žádnou cenu. Ale když se teď začali dohadovat, jestli se K. do toho hostince dostane, a všichni pochybovali, trval se vší naléhavostí na tom, že půjde, a ani se nenamáhal vymyslet si nějaký rozumný důvod pro své přání; tato rodina ho musí brát takového, jaký je, necítil před ní takřka žádný stud. Jen Amálie ho přitom trochu mátla svým vážným, přímým, nehnutým, snad i trochu tupým pohledem.

 

O autorovi

Franz Kafka se narodil na pražském Starém Městě v rodině židovského obchodníka. Doma se mluvilo německy, češtinu se nepovinně začal učit už na základní škole. I když celé jeho dílo je napsáno v němčině, k českému jazyku a kultuře měl celý život velmi blízko. Po ukončení práv nastoupil do pojišťovny a v tomto zaměstnání zůstal až do tuberkulózou vynuceného důchodu. Své první texty publikoval v pětadvaceti letech, byl návštěvníkem pražských literárních salónů, často psal divadelní a knižní recenze. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších prozaiků dvacátého století, světovou slávu mu přinesly romány Proces a Zámek.
(Zdroj informací: nakladatelství Omega)

 

Vyhrajte knihu Zámek

Tajemný zámek, ke kterému se nedá dostat, a zdánlivě neřešitelné zápletky na vás čekají v jednom z nejznámějších Kafkových románů. Příběh je, jako mnoho dalších autorových knih, metaforou boje jednotlivce proti byrokratům a úřednickým kličkám. Román navíc čtenářům poskytuje mnoho prostoru pro vlastní interpretaci situací a možnost domýšlení souvislostí. A díky tomu vás pohltí od první strany.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Omega vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Zámek vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Zámek
probíhá od 31. května do 13. června 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Franze Kafky Zámek

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZámek

Kafka, Franz

Edice Knihy Omega, 2014

Zasoutěžte si o slavný román Franze Kafky - DISKUZE

Počet reakcí: 4
  1. janasv napsal:

    Dobrý den, dnes přišla vyhraná kniha Zámek. Děkuji.

  2. Alena Badinová Alena Badinová napsal:

    Z nakladatelství Omega se omlouvají; kvůli dovoleným a jiným obtížím se k odeslání výher ještě nedostali. Mějte s nimi tedy strpení – o své výhry nepřijdete.
    Děkuji za pochopení.

  3. janasv napsal:

    Dobrý den,
    ještě mi nepřišla tato kniha,kterou jsem vyhrála. Můžete ověřit, zda byla odeslána. Děkuji janasv

Napsat komentář