Zámek – jedno z absurdně groteskních děl Franze Kafky

zamek-kafka-nahled
Nově vydaný román Zámek je jedním z nejznámějších děl spisovatele Franze Kafky, který jej napsal v roce 1922. Jaké to je, blížit se k něčemu, co možná ani není? Pojďte se s námi na tuto knihu podívat!

Dnes představený titul vydalo nakladatelství Omega, které se zabývá především vydáváním klasické české a světové literatury. Cílem je vyjít vstříc především těm čtenářům, kteří marně shání svého oblíbeného spisovatele. Knihy jsou určeny i studentům, kteří klasickou četbu potřebují ke svému studiu. Jejich finančním možnostem je přizpůsobena i cenová politika nakladatelství. Nakladatelství Omega spolupracuje s renomovanými autory, překladateli, výtvarníky a mnoha externisty různého zaměření.

 

Zámek

Hlavním hrdinou románu Zámek je mladý zeměměřič K. Přijíždí neznámo odkud do neznámé vesnice, aby zde provedl geodetické měření. Brzy si všimne, že mu místní obyvatelé nevěří a bojí se ho. Situaci zpočátku příliš nerozumí, ale postupně pochopí, že celý zdejší život ovlivňuje prostřednictvím různých více či méně významných byrokratů tajuplný zámek nad vesnicí. Proč ten, kdo ho do vesnice povolal, mu najednou začíná házet klacky pod nohy? Absurdně groteskní Kafkův román patří mezi jeho vrcholná díla. Do dnešních dnů má tato kniha stovky, ne-li tisíce fascinujících výkladů a je naprosto jisté, že nenechá v klidu ani současného čtenáře.

Ráno se probudili, až když tu už byli první školáci a zvědavě postávali kolem nocležníků. To bylo nepříjemné, neboť se v noci kvůli vedru, jež teď k ránu samosebou opět ustoupilo citelnému chladu, všichni svlékli až do košile a zrovna, když se začali oblékat, objevila se ve dveřích Gíza, učitelka, světlovlasá, vysoká, hezká, jen trošku škrobená dívka. Zjevně byla na nového školníka připravena a dostala asi od učitele pokyny, jak se chovat, neboť už na prahu řekla: „Toto nemohu strpět. To by byl pěkný pořádek. Máte pouze povolení přespat ve třídě, já však nejsem povinna vyučovat ve vaší ložnici. Školnická rodina, která se ještě dopoledne válí v posteli. Fuj!“

 

Autor: Franz Kafka

Překlad: Vladimír Kafka
Počet stran: 272
Formát: 138 × 206
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Zámek

 

O autorovi

Franz Kafka (1883–1924) byl pražský německy píšící spisovatel židovského původu, který je považován za jednoho z literárně nejvlivnějších a nejoceňovanějších autorů 20. století. Narodil se v Praze, navštěvoval chlapeckou školu a poté gymnázium na Malé straně. Dále studoval práva na německé části Karlo-Ferdinandovy univerzity. Při svých studiích poznal Maxe Broda, se kterým se přátelil až do smrti. Důležitou roli v jeho životě hrála Milena Jesenská, první překladatelka jeho prózy do češtiny. Poslední léta svého života strávil v sanatoriích a různých lázních. Zemřel v červnu 1924 na tuberkulózu a je pohřben v rodinné hrobce na židovském hřbitově v pražských Strašnicích. Jeho nejznámějšími díly jsou Proces, dnes zmiňovaný Zámek, nebo krátká povídka Proměna. Jeho díla jsou také přetvářena do různých podob adaptací – například do filmu nebo komiksu.

(Fotografie: Nakladatelství Omega)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZámek

Kafka, Franz

Edice Knihy Omega, 2014

Napsat komentář