Nenechte si ujít v týdnu od 5. do 11. května 2014

Nenechte si ujít
Ať už se zajímáte o politiku, tajné služby, kulturní dění, rádi se začtete do skutečných životních příběhů (třeba našich básníků) či románů pro ženy, je dnešní článek pro vás. Z literárních akcí jsme vybírali tak, aby si tu každý našel to své! Kteří autoři se na vás v nastávajícím týdnu těší?

Hned v pondělí 5. května můžete zavítat na křest knihy Štěpána Mareše Zelený Raoul – Cesta do pozadí. Je to již třetí kniha příběhů, které vychází na stránkách Reflexu. Jako bonus kniha obsahuje i dosud nepublikované příběhy a plakáty této zelené postavičky. Křest knihy, která vychází u příležitosti 20 let vydávání Reflexu a 60 let existence nakladatelství Olympia, začíná v 17 hodin v pražském Paláci knih Neoluxor a role kmotrů se chopili Ondřej Hejma a Ivo Šmoldas.

Úterý 6. května je na zajímavé akce bohaté. V Praze herec a režisér Jakub Kohák představí svou knihu Svět podle Koháka. Kmotry knihy bude známé duo bavičů Richard Genzer a Michal Suchánek. Křest začíná v 16 hodin v Paláci knih Neoluxor.

Zavítáte-li v úterý do Brna, nevynechejte autogramiádu Martina Reinera. Martin Reiner je básník, prozaik a také organizátor kulturního dění. Kromě jiného založil brněnské nakladatelství Druhé město. Čtenářům nyní předkládá knihu Básník – román o Ivanu Blatném. Nedočtete se v ní jen o básníkově životě – autor jej totiž dává do dobových a literárních souvislostí a přináší tak mimo jiné i informace o literárním životě první republiky. Nejsou vynechána ani období, která Blatný strávil v blázincích. Čeká tak na vás silně emotivní kniha plná mnohdy dosud neznámých informací. Martin Reiner ji představí v 16:30 v knihkupectví Dobrovský na Joštově.

Po humoru a poetice vás pozveme na exkurzi do světa tajných služeb. Jiří Růžek, dlouhodobý ředitel BIS a pracovník tajných služeb, představí v ostravském Domu knihy svou knihu V labyrintu zpravodajských služeb. Popisuje v ní události od roku 1989, jichž byl přímým účastníkem či mu je vyprávěli očití svědkové. Nečekejte ale strohé vyprávění, Růžek píše nejen věcně, ale i zajímavě a s dávkou střízlivého humoru. Křest spojený s besedou začíná v 16 hodin.

Poslední pozvání na literární akci je opět do Prahy. Oblíbená autorka Klára Janečková, s níž jsme vám přinesli rozhovor, přichází s novou knihou Deník Gréty Kaiserové. Vypráví v něm příběh dvou rakouských sester, jejichž život změní autonehoda, při níž zemře jejich matka a Grétina sestra zůstane postižená. Gréta se s matčinou smrtí nemůže vyrovnat, a ve chvíli, kdy si ještě navíc otec najde novou partnerku, prchá k příbuzným do Čech. Ale ani tady na ni vysněné štěstí nečeká… Kmotry knihy budou Petr Novotný spolu se synem Pavlem. Křest začíná v 16 hodin v Paláci knih Neoluxor.

Toť z naší malé literární ochutnávky akcí vše. Další pozvánky najdete v našem Kalendáři akcí. Pokud víte o zajímavé besedě či autorském čtení, neváhejte a pozvánku do Kalendáře vložte sami.

Doporučení:
Share

Napsat komentář