Jazykový fenomén, který ovlivňuje slovosled věty

Enklitika_v_cestine_barokni_doby_nahled
Enklitika neboli příklonky jsou krátká slova bez přízvuku, která tvoří nedílnou součást české gramatiky. O jejich nepostradatelnosti i historických počátcích se v knize Enklitika v češtině barokní doby zamýšlí vysokoškolský učitel Pavel Kosek.

Enklitika představují fenomén, který se nachází na rozhraní mezi zvukovou a gramatickou stavbou jazyka a který je kvůli řadě univerzálních jazykových mechanismů ovlivňujících jeho slovosled oblíbeným objektem zájmu současné jazykovědy.

Práce je rozčleněna do kapitol, které jsou věnovány jednotlivým typům tzv. stálých příklonek: starobylým částicím ť (ti/tě) a li, formám auxiliáru préterita a kondicionálu, krátkým zájmenným tvarům, které mají dlouhou (přízvučnou) variantu, a adverbiu/spojce však.
Práce vychází z materiálové analýzy privátního korpusu tištěných památek rozličných žánrů, jež byly vydány v rozmezí let 1620 až 1775. Je koncipována tak, aby barokní čeština, která se nachází přibližně uprostřed mezi češtinou starou a moderní, umožnila nahlédnout trendy a změny, jimž slovosled českých enklitik během historického vývoje češtiny podlehl.

Autor publikace Pavel Kosek je odborným asistentem na Ústavu českého jazyka Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, kde vyučuje předměty orientované na vývoj a dějiny češtiny. Ve své odborné činnosti se dlouhodobě zabývá výzkumem barokní češtiny, která – jsouc od počátků národního obrození paušálně odmítána jako úpadková – byla českou historickou jazykovědnou bohemistikou do nedávné minulosti vědecky zanedbávána.
Jak napovídá titul knihy, monografie je zaměřena na analýzu jednoho z významných aspektů českého slovosledu v jeho starších vývojových fázích.

Titul vydalo nakladatelství Host.

 

Enklitika v češtině barokní doby

Autor: Pavel Kosek

Počet stran: 360
Vazba: lepená brožura
Formát: 160×230

Přečtěte si víc o knize Enklitika v češtině barokní doby a prolistujte si ukázku z ní 

 

1.3.1 Gramatika a slovosled

Jak již bylo řečeno, významným faktorem ovlivňujícím slovosled věty je její vnitřní gramatická organizace, která se pak promítá i do lineárního uspořádání. Z tohoto hlediska se mezi sebou jednotlivé jazyky či jazykové rodiny liší, přičemž lze stanovit jistý prototypický způsob linearizace slov, tzv. základní slovosled. Ten se obvykle v jednotlivých jazycích stanovuje pro věty oznamovací, jejichž VF je v aktivním indikativu a participanty jsou nominální výrazy (ELL, heslo Word order and Linearization).

 

Na podobné téma vyšlo také:

 


 Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEnklitika v češtině barokní doby

Kosek, Pavel

Host, 2014

Napsat komentář