Jak se hraje lhářův poker

penize
Lhářův poker je prvotina amerického autora Michaela Lewise, která se nyní dostává k českým čtenářům. Je to však zároveň hra, kterou autor popisuje v první kapitole své knihy. Seznámit se s ní můžete i vy.

Lhářův poker se hraje takto: skupina lidí – nejméně dvou a nejvýše deseti – utvoří kruh. Každý hráč drží na prsou jednodolarovou bankovku. Princip hry je podobný jedné karetní hře, která se – kromě dalších názvů – jmenuje „Tomu nevěřím“. Každý hráč se pokouší vyzrát na druhé, ale místo karetních hodnot se hraje na sériová čísla vytištěná na líci bankovek. Jeden obchodník zahajuje licitaci a zahlásí například slovy „tři šestky“. Myslí tím, že v souhrnu sériových čísel bankovek všech hráčů jsou nejméně tři šestky.

Po prvním hlášení hra pokračuje ve směru hodinových ručiček. Řekněme, že jsou hlášeny tři šestky. Hráč po levici od toho, kdo hlásil první, může udělat jednu ze dvou věcí. Může přihodit (jsou možné dva typy přihazování: stejný počet vyššího čísla – tři sedmičky, osmičky nebo devítky – nebo větší počet jakéhokoli jiného čísla – například čtyři pětky). Nebo může vyslovit výzvu – jako když se v kartách řekne „Tomu nevěřím“ – a vyzve k vyložení karet na stůl.

Licitace pak pokračuje, dokud se všichni ostatní hráči neshodnou na zpochybnění hlášky jednoho z hráčů. V takovém – a jen v takovém – případě hráči odhalí svá čísla a určí se, zda blufoval. Mezitím v hlavě dobrého hráče víří všechny možnosti. Jaká je statistická pravděpodobnost, že se objeví tři šestky mezi řekněme čtyřmi náhodně generovanými sériovými čísly? Pro dobrého hráče je však matematika snadnou částí hry. Ta těžká spočívá ve čtení tváří ostatních hráčů. Vysoce složitá situace nastává, jestliže všichni hráči vědí, jak blufovat – a jak blufovat dvojitě.

Lhářův poker má v sobě něco z obchodování – asi tak, jako má klání s dřevci v sobě něco ze skutečné války. Otázky, které si při této hře hráč pokládá, jsou do určité míry otázkami, které si klade i obchodník na trhu dluhopisů. Šel jsem do rizika chytře? Cítím, že mám štěstí? Jak mazaný je můj protivník? Má představu, co dělá – a jestliže ne, jak jeho tápání můžu využít? Pokud licituje vysoko, znamená to, že blufuje, nebo má v ruce skutečně silný list? Snaží se mě vyprovokovat, abych vsadil příliš vysoko, nebo má opravdu v ruce čtyři karty stejné hodnoty? Každý hráč pozoruje u ostatních slabiny, předvídatelné reakce a různé vzorce chování, a snaží se, aby se jim sám vyhnul.

—————————————————————

Ukázka je z knihy Lhářův poker, kterou vydalo nakladatelství Dokořán.

Celou ukázku si můžete přečíst zde.

Bližší informace o knize najdete v článku Vzestup z trosek na Wall Street.


Nakladatelství Dokořán vydalo již přes 500 knižních titulů a jejich původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie – se podařilo naplnit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLhářův poker
Vzestup z trosek na Wall Street

Lewis, Michael

Dokořán, 2014

Napsat komentář