Chandler: Výjimečný autor detektivních románů a krimi povídek

Ve svém životě utrpěl hned několik bolestivých ztrát, přežil boje na západní frontě během první světové války a dvakrát zcela propadl alkoholu, přesto se však tento americký autor řadí mezi největší klasiky světové krimi literatury. Dnes si připomínáme 55 let od jeho úmrtí.

Raymond Thornton Chandler se narodil 23. července 1888 v Chicagu do irsko-americké rodiny. Studoval na  univerzitě a díky svým výborným studijním výsledkům se dostal až do tehdy vzdálené Evropy. V Londýně pak začal psát pro několik časopisů. Nejprve byl především básníkem, někteří jeho tvorbu kvůli oblibě volného verše připodobňují ke stylu anglického básníka a esejisty Thomase Stearnse Elliota.

V roce 1912 se kvůli obavám, že psaním neuživí sebe a svou matku, rozhodl vrátit zpět do USA a v srpnu 1917 narukoval do kanadské armády. Kanadské proto, aby mohl bojovat za britské impérium, které mu za několik let pobytu v Londýně přirostlo k srdci.  V červnu 1918 jako jediný z celé čety přežil s otřesem mozku boje na hřebenu Vimy a následně se přihlásil do pilotního kurzu. Válka však skončila dříve, než se Chandler stal vojenským pilotem.

Po válce se přestěhoval zpět do USA. Usadil se v Kalifornii, kde se také oženil, a zatímco čekal na literární inspiraci, na živobytí si vydělával mimo jiné například vyplétáním tenisových raket nebo účetnictvím. Ve světe byznysu to dotáhl až na výkonného ředitele a člena správní rady několika ropných společností a vydělával velmi slušné peníze.

Pak ale Chandlera postihla krutá životní zkouška. Zemřela mu manželka i matka, což mělo za následek nadměrné pití alkoholu a následnou ztrátu zaměstnání. S alkoholismem se ostatně potýkal už dříve, nejspíše v souvislosti s traumatickými zážitky z bojů, tehdy však závislost úspěšně překonal.

Aby se dostal ze splínu, začal Chandler psát drsné krimi povídky pro časopis Black mask. Mezi roky 1933–1938, tedy v době tzv. předmarlowského období, publikoval v pulpech (několik řad krátkých dobrodružných románů) přibližně patnáct povídek. Už zde je patrné Chandlerovo umění podrobně vykreslit atmosféru, které mnohdy dával přednost před samotnou zápletkou.

V roce 1938 napsal román Hluboký spánek (česky 2002, recenze zde), ve kterém se vůbec poprvé objevuje soukromý detektiv Phil Marlowe. Ten se stává ústřední postavou dalších šesti jeho románů. V Marlowowi Chandler zachycuje rysy svého vlastní charakteru: věčně opilý kuřák, cynik, muž znuděný životem, který však dokáže být i ušlechtilý, rytířský a hlavně spravedlivý.

Po velkém úspěchu prvního románu na sebe další nenechal dlouho čekat a v roce 1940 vyšel druhý Chandlerův román Sbohem buď lásko má (česky 1997, recenze zde), po němž následovaly tituly Vysoké okno v roce 1942 (česky 1969, recenze zde) a Dáma v jezeře o rok později (česky 1965, recenze zde). Právě ten byl veřejností přijat nejchladněji, Chandler nad ním však paradoxně strávil nejvíce času.

Důkazem, že se Chandler stal velmi váženým autorem detektivní literatury, je i to, že jeden z nejzapřísáhlejších nepřátel detektivek 60. let 20. století, literární kritik Edmund Wilson, Raymonda Chandlera přijal jako vůbec jediného autora tohoto žánru.

Úspěch na poli literární otevřel Chandlerovi dveře i do Hollywoodu, kam prodal práva na některé své romány a po jistý čas byl hollywoodským scénáristou. Mezi jeho další úspěšné romány patří například Sestřička z roku 1953 (česky 2006) nebo obsáhlý román Dlouhé sbohem vydaný téhož roku (česky Loučení s Lennoxem v roce 2007). Ten je dokonce považován za Chandlerovo nejlepší dílo. Posledním jeho dokončeným románem se stal Playback (česky Případ naruby v roce 2006), který vydal roku 1958 a předpověděl si v něm vlastní smrt. Raymond Chandler zemřel na zápal plic v Kalifornii ve městě La Jolla dne 26. března 1959.

(Zdroj: Wikipedie, Text je dostupný pod licencí Creative Commons)

Doporučení:
Share

Napsat komentář