Zapeklitý případ drzého detektiva Phila Marlowa

mar
Ironií a vtipem sršící Marlowe je na stopě dalšímu zločinu. Podaří se mu rozplést zamotanou síť, nebo ho dřív někdo odstřelí?

Americký spisovatel Raymond Chandler zemřel před více než padesáti lety, jeho knihy v čele se soukromým detektivem Philipem Marlowem však žijí dál. A budou žít ještě hodně dlouho. Detektivní román Sbohem buď, lásko má (v originále Farewell, My Lovely) napsal v roce 1940 a byla to v pořadí druhá publikace, ve které se Marlowe objevil. Chandler do něj promítl střípky ze svého vlastního charakteru – lásku k ironii, cigaretám a alkoholu, ale i silný smysl pro spravedlnost.

Jindy nepřemožitelný Marlowe tu dostává pěkně na frak. V první polovině knihy zastává roli boxovacího pytle. Nějak se mu nedaří, při pátrání se dostává na podivná místa a do životu nebezpečných situací.  Neustále ho někdo něčím mlátí a škrtí. Dojde to až tak daleko, že se jednoho dne probudí v zamřížovaném pokoji podivného ústavu vedeného narkomanem Sonderborgem, kde ho nacpali drogami tak moc, že ani nemůže vstát z postele. Ani to ho ale neodradí od případu. Marlowe chce přijít záhadám na kloub, ať se děje, co se děje.

Příběh je vyprávěn v několika dějových linkách, které se mezi sebou postupně propojí. Na začátku knihy je popsáno Marlowovo náhodné setkání s násilníkem Zubrem Malloyem, který byl právě po osmi letech propuštěn z vězení a vydal se hledat svou dávnou lásku Velmu. Marlowe se, kdo ví proč, rozhodne násilnému obrovi v hledání pomoct. Do toho si ho najme neznámý muž na podivnou práci, při které ho někdo pořádně praští do hlavy a jeho klienta dokonce zabije. A pak se na scéně ještě objevuje bohatá promiskuitní paní Graylová, její benevolentní manžel, stará alkoholička Florianová, éterický podivín Amthor, páchnoucí indián a další. Že to nijak nejde dohromady? To jsem si také říkala. Ale čím více stránek přečtete, tím více souvislostí se vynoří. Po přečtení všech jednačtyřiceti kapitol do sebe všechno zapadne jako puzzle a mně nezbývá nic jiného, než přiznat, že se Chandlerovi opět podařilo ukázat svou genialitu.

Možná jste viděli film Mazaný Filip z roku 2003, který byl natočený podle povídek a románů Raymonda Chandlera. Roli Phila Marlowa tam obsadil Tomáš Hanák. Film nevypráví příběh jedné konkrétní knihy, je to takový mix, ale právě z knihy Sbohem buď, lásko má je tam motivů nejvíce. Pokud se vám tedy film líbil, určitě si pořiďte i tuto knihu. A pokud film neznáte, pořiďte si ji také, byl by hřích neseznámit se s Marlowem.

Ukázka z knihy

Byla to hodně omlácená těžká váha s krátkými oranžovými vlásky, mezi kterými prosvítala růžová lebka. Měl malá, lačná očka s těžkými víčky, neposedná jako blechy. Oblek měl z hnědavě žlutého flanelu, kávově zbarvenou košili a kravatu, diamanty posázenou jehlici zednářské lóže v klopě a předepsané tři růžky naškrobeného kapesníku vykukovaly o něco víc než o předepsané tři palce z náprsní kapsy. V jedné macaté ruce držel mou navštívenku. Přečetl ji, obrátil a přečetl si i zadní stranu, kde nebylo nic napsáno, pak si znovu přečetl vrchní stranu, položil vizitku na stůl a zatížil ji těžítkem ve tvaru bronzové opice, jako by se chtěl pojistit, aby se neztratila. (str. 188)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSbohem buď, lásko má

Chandler, Raymond

Mladá fronta, 2011

Napsat komentář