Kouřem načichlý Marlowe odhaluje krutou pravdu

marlowe
Paní Murdocková byla okradena! Detektiv Phil Marlowe jí pomáhá najít vzácnou minci. Zjistí, že krádež mince není to nejhorší, co se zde stalo. Je stará paní obětí, nebo spíš pachatelem?

Kniha Vysoké okno (v originále High window) amerického spisovatele Raymonda Chandlera vyšla poprvé v roce 1942. V roce 2012 ji vydává nakladatelství Mladá fronta. Vysoké okno je v pořadí třetí ze sedmi knih, ve kterých vystupuje legendární cigaretám a alkoholu holdující detektiv Philip Marlowe. Poprvé se objevil v publikaci Hluboký spánek, podruhé pak ve Sbohem buď, lásko má. Obě tyto knihy byly taktéž vydány nakladatelstvím Mladá fronta.

Chandlerův hrdina, detektiv Philip Marlowe je známý svým specifickým humorem. Díky jeho promyšleným dvojsmyslným hláškám se čtenář nepřestane smát. Sympaťák Marlowe s glancem uráží všechny kolem sebe a čtenáři je s každou další urážkou ještě sympatičtější. Lidé, kteří se s ním potkávají v knize, ho nenávidí, čtenáři ho zbožňují. Marlowe je sebevědomý (možná až moc), upřímný a nebojí se vlka nic – je to pravý hrdina!

Um Raymonda Chandlera spočívá kromě jiného v dokonalém popisu osob a v barvitém vylíčení situace a atmosféry. Někdy se stává, že přemíra detailů je na škodu, ne však u Chandlera, právě v detailech je jeho síla.

Ukázka z knihy

Tedy obličeje a brady měla požehnaný kus. Měla cínově zbarvené a sveřepě natrvalené vlasy, mocný zoban a veliké vlhké oči, které se dívaly asi tak tklivě, jako dva mokré šutry. Kolem krku měla nějakou kraječku, ale on to byl takový krček, že by se líp vyjímal v hokejovém dresu. Šaty měla z šedavého hedvábí. Tlusté holé paže byly poseté skvrnami. V uších měla gagátové náušnice. Vedle ní stál nízký stolek se skleněnou deskou a na stolku lahev portského. Usrkávala ze sklenice, kterou držela v ruce, dívala se přes ni na mě a neříkala nic. (str. 10)

Dalším místem, do kterého se soustřeďuje Chandlerova síla, jsou dialogy. S božským citem do nich umisťuje různá přirovnání, která je činí jedinečnými. Typické je, že ze všech dialogů vychází Marlowe jako vítěz, klidně bych ho poslala na mistrovství světa v komunikaci, vyhrál by.

Ukázka z knihy

„Jak pak vypadá tvoje konto na mimořádný vydání?“ zeptal se přitlumeným obezřelým hlasem.
„Tloustne samou nečinností.“
„Za takových pět vočí by mi to možná začalo kapku myslet.“
„Nerad bych, aby ses ztrhal námahou.“
„Za deset bych zpíval jako čtyry kanárci za doprovodu havajský kytary.“
„Já si na takové fajnové muzicírování nepotrpím,“ řekl jsem. (str. 36)

Děj knihy Vysoké okno se odehrává v Pasadeně. Bohatá, lakomá vdova Murdocková postrádá vzácnou minci a s jejím hledáním jí má pomoct právě detektiv Marlowe. Že to nebude nic snadného, pochopí Marlowe hned, jak překročí práh Murdockova sídla. Je to tam jedno divné stvoření vedle druhého, Merle Davisová, sekretářka, která je spíš otrokem, paní Murdocková, žena, která jen sedí a pije portské po hektolitrech, a její syn Leslie Murdock, nafoukaný čahoun, který toho ví víc, než kdokoli tuší.

A tím přehlídka zvláštních lidí nekončí. V průběhu vyšetřování se Marlowe setkává s bývalým hercem Mornym, tak bohatým, že to až hezké není, s jeho nevěrnou manželkou Louis Mornyovou, která je, jak sám Marlowe podotýká, ze vzdálenosti deseti metrů moc hezká a ze vzdálenosti tří metrů vypadá jako stvořená k tomu, aby ji člověk pozoroval ze vzdálenosti deseti metrů. Do rodiny pana Mornyho by se dala zařadit i jeho osobní stráž, obr s nehybným pravým okem Eddie Prue a pan Vannier, cholerický profesionální vyděrač a milenec paní Mornyové. A všichni zde jmenovaní jsou propojeni víc, než se odváží přiznat.

Brzy po začátku vyšetřování krádeže Marlowe zjišťuje, že tu nejde jen o zmizení mince, ale že kriminalita v rodině Murdockových započala už mnohem dříve. A mnohem větší tragédií, než je loupež. A nejhorší na tom všem je fakt, že pro pachatele nemusíme chodit nijak daleko. Je v domě.

Tato kniha je jedním slovem paráda! Je důkazem toho, že Raymond Chandler není žádný amatér, zná všechny triky, které na čtenáře působí a umí je použít. Když jsem knihu dočetla, hned se mi začalo po Marlowovi stýskat, útěchou mi je to, že existuje dalších šest knih, které s ním můžu prožít. Neváhejte a vydejte se na dobrodružství s tímto drzým detektivem, uvidíte, že si ho zamilujete.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVysoké okno

Chandler, Raymond

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář