Poznání rozšiřuje obzory

Knihy
Vydejte se s námi za poznáním! Díky informacím, které vám nabídne pětice knih v dnešních tipech, budete hned o něco chytřejší v oblasti dějin, literární teorie nebo psychologie!

Rodulfus Glaber je často a oprávněně nazýván kronikářem Roku tisíc. Jeho kronika z let kolem roku tisíc vám osvětlí události, které se v tu dobu děly. Knihu Dějiny světa v čase milénia, která je prvním překladem Glaberovy kroniky do češtiny, vydalo nakladatelství Argo.

Dějiny světa v čase milénia

Nesmírně důležitý je Glaber jako pramen k dějinám mentalit. Jeho kronika obsahuje řadu anekdotických příběhů, exempel i vidění, jež dobře dokumentují chiliastické představy středověké společnosti, která rok 1000 spojovala nadcházejícím koncem světa. Glaberova kronika se vždy těšila velké oblibě a byla hojně citována středověkými kronikáři i moderními autory. Tato edice, již doprovází odborná studie a poznámkový aparát z pera medievalistky Ivy Adámkové je prvním převodem Glaberových Dějin do češtiny.

Autor: Rodulfus Glaber

Překlad: Jana Zachová
Počet stran: 216
Formát: 148×210
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Dějiny světa v čase milénia

———————————————

K pomalému cestování nás vybídne kniha Líný cestovatel s podtitulem Umění pomalého cestování. Autorem knihy je Dan Kieran, který je pověstný svou rolí píšícího cestovatele, jenž nikam nespěchá. Knihu vydalo nakladatelství Jota.

Líný cestovatel

Kieranova oslava líného cestování je skvělým podnětem k zamyšlení, proč a jak cestujeme. Nutí nás přehodnotit zažité vnímání světa i našeho vlastního domova. Nabízí návod, jak si cestování lépe a hodnotněji užít ‒ jak z něj mít co největší prospěch. Líný cestovatel je kniha, díky níž vaše cestování získá nový rozměr.

Když jsem znovu četl těch pár veršů, napadlo mě, jestli by se představa o smutnícím domově dala aplikovat i mimo jeho zdi, na bezprostřední okolí a přilehlou krajinu. Je možné, že místo, kde žiji – z velké části mechanicky, aniž bych ho vnímal, natož si ho podrobněji všímal – je také smutné z mého nezájmu? Jako zanícený cestovatel jsem se nejspíš naučil na domov dívat jen jako na dočasné útočiště, výchozí bod svých představ, místo, kde žijí, ale ve skutečnosti o něm nic nevím a vlastně mu ani nerozumím. Možná se mu stýská a rád by, abych se mu více věnoval.

 

„Lepší knihu o cestování jsem nečetl. Ať se vydáte kamkoli, vždy vám bude skvělým rádcem a průvodcem.“

Telegraph

Autor: Dan Kieran

Překlad: Jan Sládek
Počet stran: 320
Formát: 130×200
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Líný cestovatel

Pokračujte v četbě ukázky u knihy!

———————————————

Kniha na pomezí literární historie, dějin filosofie a estetiky, kterou vám chceme představit, se nazývá Diletantismus a umění života. Autorem je Jan Staněk, který se zabývá vývojem ideálů kultivace člověka od renesance po konec devatenáctého století. Knihu vydalo nakladatelství Host.

Diletantismus a umění života

Především ve francouzské literatuře devatenáctého století se setkáváme se specifickým pojetím diletantismu: „Diletant“ se tu stává člověkem vyznačujícím se mimo jiné intelektuální všestranností, kosmopolitním založením a mondénními způsoby. Jedním z hlavních cílů knihy je ukázat, že diletanta tohoto typu je třeba chápat jako součást posloupnosti zmíněných ideálů kultivace, totiž jako pokračování linie, již tvoří především typ dokonalého dvořana, potom takzvaný honnête homme, jeho obdoba známá jako gentleman a dále postava nazývaná v osmnáctém století polite philosopher, francouzskými autory pak — opět se zvláštními konotacemi — philosophe.

Je-li to možné, cituji existující český překlad. Vlastní verzi dávám přednost v případech, kdy by existující překlad stejně bylo třeba podstatně přepracovat. Týká se to zejména antikvovaného české překladu Bourgetovývh Esejů o současné psychologii (Essais de psychologie contemporaine; česky jako Studie ze současné psychologie), ale také třeba Rochefoucauldových Maxim (Réflexions ou sentences et maximes morales; česky jako Maximy a úvahy morální). Pokud užitý český překlad nějak upravuji, tuto skutečnost zmiňuji, nevysvětluji ovšem v každém případě zvlášť, co mne k úpravě vedlo; většinou je důvodem potřeba sjednocení terminologie. Není-li uvedeno jinak, jedná se o můj vlstní překlad.

Autor: Jan Staněk

Počet stran: 220
Formát: 136×212
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Diletantismus a umění života

Přečtěte si také ukázku z knihy a náš článek Vývoj ideálů člověka

———————————————

Buďte si sami sobě oporou a psychologem! Překonat úskalí na cestě sebepoznání vám pomůže kniha Sám sobě psychologem, jejímiž autory je známá dvojce Tomáš Novák a Věra Capponi. Knihu vydalo nakladatelství Grada.

Sám sobě psychologem

Velmi úspěšná populárně psychologická příručka o duševním zdraví, jedna z nejúspěšnějších publikací zkušených psychologů Tomáše Nováka a Věry Capponi a zároveň dlouholetý bestseller nakladatelství Grada vychází již ve čtvrtém, přepracovaném vydání. Čtenářská obliba této knihy svědčí o tom, že téma sebepoznání je nevyčerpatelné a aktuální pro každou generaci. Stále znovu se ptáme, kdo jsme, kam směřujeme, co nás činí spokojenými či nespokojenými. S charakteristickým nadhledem popisují nejčastější předsudky, obranné mechanismy, stereotypní myšlenkové pochody a komunikační hry, které nám komplikují život, a neopomíjejí ani základy relaxace, meditace a asertivity. Text obohacují testy, cvičení a příklady z praxe, které čtenářům pomohou lépe se orientovat ve vlastních motivech a cílech.

V knize se nachází různé testy a cviky, kterými se můžete prověřit!

Autor: Tomáš Novák, Věra Capponi

Počet stran: 224
Formát: 140×210
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Sám sobě psychologem

Přečtěte si také ukázku z knihy!

———————————————

Závěrem bychom vám chtěli představit monografii Slovo a text v historickém kontextu, která byla sepsána kolektivem autorů, mezi které patří například Jaroslav David, Radek Čech a Jana Davidová. Kniha analyzuje texty, mezi něž patří prvomájová hesla, texty Rudého práva, publicistika Karla Čapka, staročeské satiry, nebo beletrie autorů 19. století. Knihu vydalo nakladatelství Host.

Slovo a text v historickém kontextu

V knize prezentovaný přístup k historickosémantické analýze jazyka poskytuje bohatou škálu metod. Od systematického sledování kontextu a kolokací analyzovaných lexikálních jednotek, využívání korpusů tvořených texty vymezenými nejen žánrovými, ale také časovými kritérii až po aplikaci metod kvantitativnělingvistických (analýza tematické koncentrace textu, měření podobnosti/rozdílnosti volby tematických slov, sledování jejich asociací nebo frekvenční analýzy). Metodologická pestrost monografie koresponduje rovněž s jejím tematickým rozptylem. Ten je dán také rozdílným badatelským zaměřením jednotlivých členů autorského kolektivu, v němž se setkali kvantitativní lingvista, onomastik, literární historička, historička sociálních dějin a lexikoložka specializující se na sociolekty.

Autor: Jaroslav David, Radek Čech, Jana Davidová Glogarová,Lucie Radková, Hana Šústková
Počet stran: 324
Formát: 164×231
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Slovo a text v historickém kontextu

Přečtěte si také ukázku z knihy a náš článek Poznejte historické texty z literárněvědného úhlu!


 Zajímají vás odborné publikace? A jakou knihu z dnešního výběru byste si rádi přečetli? Napište nám svůj názor do komentářů!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny světa v čase milénia

Glaber, Rudolfus

Argo, 2013

zobrazit info o knizeLíný cestovatel

Kieran, Dan

Jota, 2013

zobrazit info o knizeDiletantismus a umění života
Od Montaigne k Bourgetovi

Staněk, Jan

Host, 2014

zobrazit info o knizeSám sobě psychologem
4., přepracované vydání

Novák, Tomáš - Capponi, Věra

Grada, 2014

zobrazit info o knizeSlovo a text v historickém kontextu
Perspektivy historickosémantické analýzy jazyka

David, Jaroslav a kol.

Host, 2014

Napsat komentář