Vývoj ideálů člověka

Diletantismus a umění života
Nová publikace filozofa Jana Staňka nás zavede až do Francie, kde se bude zabývat nejen dlouhým vývojem lidských ideálů po celých pět století, ale i pojetím diletantismu ve francouzské literatuře.

Kniha na pomezí literární historie, dějin filosofie a estetiky je pohledem na vývoj ideálů kultivace člověka od renesance po konec devatenáctého století – věnuje se hlavně jejich promýšlení ve Francii, s odbočkami k britským autorům.

Především ve francouzské literatuře devatenáctého století se setkáváme se specifickým pojetím diletantismu: „Diletant“ se tu stává člověkem vyznačujícím se mimo jiné intelektuální všestranností, kosmopolitním založením a mondénními způsoby. Jedním z hlavních cílů knihy je ukázat, že diletanta tohoto typu je třeba chápat jako součást posloupnosti zmíněných ideálů kultivace, totiž jako pokračování linie, již tvoří především typ dokonalého dvořana, potom takzvaný honnête homme, jeho obdoba známá jako gentleman a dále postava nazývaná v osmnáctém století polite philosopher, francouzskými autory pak – opět se zvláštními konotacemi – philosophe.

Diletantismus a umění života

Autor: Jan Staněk

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 136×212

Přečtěte si víc o knize Diletantismus a umění života a prolistujte si ukázku z ní 

O autorovi

Jan Staněk (*1976) vystudoval estetiku a filosofii na Masarykově univerzitě v Brně, působí na Katedře společenských věd Pedagogické fakulty a v Ústavu estetiky a dějin umění Filosofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zabývá se především estetikou chování a otázkami autostylizace, dandysmem, literárním fin de siècle a francouzskou a anglickou estetikou a literaturou devatenáctého století.

(Informace o autorovi: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDiletantismus a umění života
Od Montaigne k Bourgetovi

Staněk, Jan

Host, 2014

Napsat komentář