S indiánskou magií si není radno zahrávat

krvavy-pisek-m-t-majar
Toriino vyhřívání se na výsluní pozice první dámy vlčí smečky netrvalo příliš dlouho. Bolestně si to uvědomila, jen co se probudila v sedle motorky řízené indiánským členem smečky Tichých stínů mířícím do Arizony.


Kniha Krvavý písek, kterou vydalo na konci roku 2013 nakladatelství Fantom Print, je pokračováním úspěšné fantasy Znamení vlka. Autorkou obou knih je M. T. Majar, vlastním jménem Markéta Marková, žijící v Prostějově a pracující v bankovnictví. Její prvotinou byl román Hot Boys, který byl nejprve vydán jako e-book. Díky skvělým prodejům se tento bestseller mezi elektronickými knihami dočkal klasického papírového vydání. Recenze na něj vyšla i na našich stránkách, přečíst si ji můžete zde. Krátce po Hot Boys následoval již zmíněný titul Znamení vlka (i na něj si u nás můžete přečíst recenzi) a novinka Krvavý písek. V současné době se připravuje kniha Hell Boys.

Tori, původem Češka žijící ve Spojených státech, konečně našla své místo v životě. Stala se nejvýše postavenou vlčicí ve smečce lycanů, jejímž alfa samcem je Ruben, její partner. Nic však netrvá věčně a její štěstí zrovna tak. Po vášnivé noci s Rubenem je omámena a unesena indiánským členem smečky Tichých stínů, snědým a okouzlujícím Eliahem. Jak se Tori později doví, Eliah po ní chce, aby mu, využívajíc svých schopností, jež zdědila po babičce, pomohla zachránit někoho, kdo je mu nade vše drahý.

Nedávno zrozená vlčice se zprvu vzpírá, ale nakonec podlehne jak Eliahovu přemlouvání, tak jeho vydírání. Ví, že mu něco dluží, rozhodne se tedy svůj dar využít pro dobrou věc. Nebude to však jednoduché, jde o obtížný úkol zahrnující velkou dávku prastaré a mocné indiánské magie. Dříve než má Tori příležitost naplno osvobodit své schopnosti, dostane se proti své vůli do rukou gangu, který loví lidské vlčice a připravuje jim nezáviděníhodný osud. Pro některé lidi jsou totiž lykantropové jen věcí, která jim přinese hodně peněz a zvrhlé zábavy…

Příběh by se dal rozdělit na dvě části. Tou první je Toriina spolupráce s Eliahem na cestě za pomocí osobě jemu velmi blízké, tou druhou je Toriina snaha dostat se z područí lidí, jež ji chtějí zlomit a zneužít. Každý z těchto příběhů je působivý v něčem jiném a má své silné stránky, až jsem se nemohla rozhodnout, který mě vlastně bavil více. Otrlejší čtenáře, kteří si chtějí užít v prvé řadě akci a nemohou se dočkat, až Toriina vlčice vystrčí drápy a do někoho je zatne, bude více bavit část, již vyplňuje Toriino zajetí. Ti, kteří jsou zaujati spíše Toriinou lidskou stránkou, rozhodně nebudou zklamáni Eliahovou výpravou za něčím, co je mu drahé.

Kniha Krvavý písek je ve srovnání s předcházejícím dílem mnohem násilnější. Autorka dostává Tori do situací, v nichž by se obyčejný člověk zhroutil jak fyzicky, tak psychicky. Scény jsou navíc velmi realisticky popsány, což by čtenářům se slabší povahou mohlo vadit. Jakousi protiváhou jsou popisy nádherného prostředí amerického státu Arizona, jehož nejznámější přírodní památkou je Grand Canyon.

Ve výsledku mne kniha rozhodně nezklamala. Rušivé jsou občasné tiskové chyby (chybějící tečky za větou či uvozovky na konci přímé řeči, rozdělení do nového odstavce uprostřed věty). Hlavní hrdinka mi byla o něco méně sympatická než v prvním díle, a to paradoxně především proto, že mi přišla až příliš dokonalá. Od někoho, kdo je lycanem tak krátce, bych rozhodně nečekala takovou míru sebeovládání, vědomostí o hierarchii ve smečce, o vztazích mezi smečkami a podobně.

Knihu Krvavý písek rozhodně doporučuji těm, kteří mají v oblibě urban fantasy a nebojí se poněkud násilnějších scén.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrvavý písek

Majar, M. T.

Fantom Print, 2013

Napsat komentář