Sourozenci Allgoodovi dávají protiúder

Ohen
Skupina vzbouřených dětí nazývajících se Odpor byla rozmetána na prach. Sourozenci Whisty a Whit netuší, zda tvrdý útok Nového Řádu kromě nich vůbec někdo z jejich přátel přežil. Šance na záchranu světa před totalitním režimem „Jediného, který je jediný“ je téměř nulová…

Kniha Oheň je již třetím pokračováním dystopické série Čarodějka a čaroděj (Witch & Wizard) od amerického spisovatele Jamese Pattersona. Jak je u této řady zvykem, Patterson na každém dílu spolupracoval s jiným autorem, tentokrát si k sobě vybral americkou spisovatelku Jill Dembowskou. Thriller Oheň u nás stejně jako předchozí dva díly, Čarodějka a čaroděj a Dar, publikovalo nakladatelství Albatros.

Přestože se mělo původně jednat o trilogii, letos v únoru se na knižních pultech objevil čtvrtý díl série, The Kiss (Polibek) a na březen příštího roku je připraveno ještě páté pokračování nazvané The Lost (Ztracený). Je otázkou, kolik dílů bude nakonec tato řada mít…

Situace v zemi, v níž už nějakou dobu vládne krutou rukou totalitní režim Nový Řád, je dlouhodobě neúnosná. Lidé žijí v neustálém strachu, jenž je ustavičně přiživován novými zákazy a dalšími popravami povstalců. V čele Nového Řádu stojí, „Jediný, který je jediný“, jenž vládne téměř neomezenou mocí a jediné, co mu chybí, aby dosáhl absolutní nadvlády nad všemi obyvateli země, je Whistyin Dar.

Patnáctiletá čarodějka Whisty se však svých schopností nemíní jen tak vzdát. Společně se svým o dva roky starším bratrem Whitem se snaží zjistit, co se stalo s jejich přáteli z Odporu, aby se Novému Řádu mohli opět postavit. Jejich největším nepřítelem nemusí však být pouze dogmaticky smýšlející „Jediný, který je jediný“, ale také jejich vlastní strach…

Zatímco Dar měl už slibně našlápnuto, třetí díl série Oheň čtenáře vrátil opět na začátek. Autoři nešetří otřepanými frázemi, o nichž si pravděpodobně myslí, že je používá současná mládež, avšak jediný efekt, kterého dosáhli, je velmi šroubované, nepřirozené vyjadřování bez špetky originality a osobitosti. Nabízí se zde otázka, zda se jedná o chybu ze strany autorů, nebo nepříliš povedeného překladu.

Stejně jako u předchozích dílů je děj hojně naplněn napínavými scénami, jež autoři popisují velmi prostým, zato však čtivým jazykem. Nezdržují se žádným nadbytečným popisem prostředí, který by však dle mého názoru nebyl občas na škodu a vhodně pojat by například přispěl k vykreslení ponuré atmosféry Země stínů nebo měst po zásahu Nového Řádu.

Kniha Oheň je plná velkých, avšak prázdných gest a rádoby zlomových situací, jejichž dramatičnost splaskne téměř pokaždé se začátkem nové kapitoly.

Hlavní hrdinové Whit a Whisty Allgoodovi působí mdle, plytce a nevýrazně, stejně jako jejich hlavní protivník „Jediný, který je jediný“. Sourozenci jakoby ztráceli dech, jejich jednání je téměř apatické a chybí mu náboj. Dobrá kniha by měla být schopna v čtenáři vyvolávat silné emoce, ať už pozitivní nebo negativní, to se však Pattersonovi ani Dembowské nepovedlo. Ať se sourozenci Allgoodovi dostali do sebenáročnější situace, nedokázala jsem s nimi nijak soucítit.

Opět je tu také bohatě používán Pattersonův oblíbený deus ex machina, kterým si autor pomohl pokaždé, kdykoliv si nevěděl rady. A tak Whisty a Whit zcela nečekaně začali oplývat všemi možnými nadpřirozenými schopnosti, na které si dokázali v daný moment vzpomenout. Není nad kreativitu.

Je škoda, že se autorům nepodařilo získat více z poměrně zajímavého, byť již trochu ohraného tématu totality, jež si vybíjí zlost převážně na nevinných dětech. Stačí si vzpomenout na trilogii Hunger games nebo na Legendu. Těžko říct, co nám přinese čtvrtý díl, jelikož z dočtení Ohně jsem měla pocit, že vše, co bylo nutno zmínit, zmíněno bylo, a také příběh Whisty a Whita se dočkal poměrně uzavřeného konce. Doufejme, že se nebude jednat jen o další zbytečné protahování již tak dost rozvláčného vyprávění.

Ukázka z knihy

Dočkal jsem se jen omračujícího záblesku bolesti a hroutím se na zem, naprosto pokořen, a toužím po Celii, po rodičích, po dětech, které položily životy za Odpor. Skoro všechno jsem ztratil, a teď ztratím i svou sestru.

Slova se mi otírají o uši jako ozvěna v mořské lastuře. „ Dokud neumře…“

Ne. Ještě ne. Vyvleču se z odpadků na ulici.

Svoji sestru umřít nenechám. (str. 33)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČarodějka a čaroděj 3 – Oheň

Patterson, James - Dembowski, Jill

Albatros, 2013

Napsat komentář