Proroctví se naplňuje

čarodějka a čaroděj
Jediná noc stačí na to, aby sourozenci Wisty a Whit přišli o všechno. Země, ve které žili své spokojené životy, plné všedních starostí, se kvůli krutovládě Nového Řádu stala místem, jež už pro děti není bezpečné.

Kniha Čarodějka a čaroděj od amerických spisovatelů Jamese Pattersona a Gabrielle Charbonnetové je prvním dílem dystopické trilogie o sourozencích Allgoodových. Tento dobrodružný thriller pro mládež, který u nás v srpnu vydalo nakladatelství Albatros, se stal okamžitě bestsellerem. Není tedy divu, že během následujících dvou let od jeho uveřejnění vyšla v USA obě jeho pokračování, Witch ad Wizard: The Gift (Čarodějka a čaroděj: Dar) a Witch and Wizard: The Fire (Čarodějka a čaroděj: Oheň). Zajímavostí je, že Patterson na každém dílu spolupracoval s jiným autorem.

Vlády v zemi se ujal Nový Řád, režim, jenž vede skupinka Jediných. Ti určují pravidla a trestají jejich porušování. S okamžitou platností je zakázána filosofie, teologie a zvláště tvořivé a temné umění. Všechny osoby mladší osmnácti let jsou povinny podstoupit zkoušku spoŘÁDanosti a musí se podrobit předepsaným nápravným opatřením. Ti, kdo neuposlechnou, budou uvězněni, nebo popraveni.

Příběh, který nám vypráví sourozenci Allgoodovi, začíná ve chvíli, kdy do jejich domova uprostřed noci vtrhne policie Nového Řádu a obviní je z čarodějnictví. Jak Wisty, patnáctiletá zrzka, tak i její o dva roky starší bratr Whit nemají o svých schopnostech ani ponětí. I je samotné překvapí, když se Wisty nečekaně vznítí a Whit ji přivolaným větrem uhasí.  Policie už nepotřebuje žádné další důkazy a sourozence zatkne. Během soudního líčení jsou oba odsouzeni za provozování magie k popravě. Podaří se Wisty a Whitovi krutému trestu uniknout, nebo podlehnou jako několik dětí před nimi?

Jelikož je kniha Čarodějka a čaroděj určená dětem od dvanácti let, autoři ji napsali jednoduchým, velmi čtivým jazykem. Občas také používají hovorové a nespisovné výrazy. Ve vyprávění příběhu se sourozenci střídají, každý nás s uplynulými události seznamuje po svém. Román má rychlý spád a ich forma ho ještě umocňuje.

Sourozenci Allgoodovi jsou typičtí hrdinové dětských knížek. Zatímco drzá Wisty je problémová dívka, jež jde z jednoho maléru do druhého, Whit má poměrně klidnou, nekonfliktní povahu. Oběma rodiče už od dětství říkávali, že jsou výjimeční, ale ani jeden z nich to nebral vážně. Svou jedinečnost pochopí až ve chvíli, kdy se naplno projeví jejich zvláštní schopnosti, které každým dnem sílí, a po částech se začne naplňovat proroctví.

Nelze opomenout skupinku Jediných. V jejich čele stojí „Jediný, který je Jediný“. Muž, jenž usiluje o zničení sourozenců, jelikož se obává jejich moci. Taktéž on vládne nadpřirozenými schopnosti.

Whitovi a Wisty pomáhají rebelující děti, které se snaží s armádou Nového Řádu bojovat a zachránit se tak před jistou smrtí. Za zmínku také stojí Celia, Whitova přítelkyně, jež byla umučena a stal se z ní duch. Nesmím zapomenout ani na Byrona Swaina, kterého za zradu potrestala Wisty tím, že z něj udělala lasičku.

Celkově na mě román Čarodějka a čaroděj neudělal příliš velký dojem. Tato knížka vás neurazí ani příliš nenadchne. Když si autoři nevěděli rady, jak dostat své hrdiny z obtížných situací, pomohli si nějakou novou schopností nebo vylepšením těch starších. Ani hrdinové mi moc nepřirostli k srdci, jelikož jejich osobnost se od postav z ostatních dětských knížek příliš neliší. Přesto si myslím, že si tento dobrodružný thriller najde i v Česku své fanoušky, kteří budou netrpělivě čekat, co nového se sourozencům Allgoodovým v následujících dvou pokračováních přihodí.

Ukázka z knihy

„Wisty, jsi v pohodě?“ zavolal na mě hned Whit.

„Jak se to vezme,“ odpověděla jsem a prohlížela si odřená kolena. „Pokud můžu úplně převrátit význam slova „v pohodě“.

„Dostanem se odsud,“ řekl. Slyšela jsem v jeho hlase odvahu a vztek. „ Je to všechno jeden velkej omyl.“

„Právě naopak, můj naivní amigo,“ ozval se hlas z cely, která s tou Whitovou sousedila z druhé strany.

„Cože? Kdo jsi?“ zeptal se Whit.

Napínala jsem uši, abych něco zaslechla.

„Jsem vězeň číslo 450209A,“ řekl hlas. „Věřte mi, k žádnému omylu nedošlo. Ani vám nezapomněli přečíst vaše práva. A neposkytnou vám právníka ani nedovolí, abyste si zatelefonovali. A vaši rodiče si pro vás taky nepřijdou. Nikdy. A to je hodně, hodně dlouhá doba.“

„Co o tom víš?“ zavolala jsem.

„Poslyšte, jak jste staří?“ zeptal se hlas.

„Mě je skoro osmnáct,“ odpověděl Whit, „a moje sestře je patnáct.“

„No, mě je třináct,“ přiznal se sám, „takže sem dokonale zapadáte.“

A potom jsem se rozhlédla po celách na druhé straně bloku. Viděla jsem jednu tvář vedle druhé, jedno vyděšené dítě vedle druhého. Všechny na sobě měly příliš velké vězeňské mundúry.

Vypadalo to, že celé tohle vězení je plné dětí, jen a jen dětí. (str. 33)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČarodějka a čaroděj

Patterson, James - Charbonnetová, Gabrielle

Albatros, 2012

Proroctví se naplňuje - DISKUZE

Počet reakcí: 4
  1. tim napsal:

    Lidí. Četl jsem tuto knihu a také pokračování (DAR). Neví někdo z vás jak se jmenuje ten třetí díl? Pls. Napište do komentu

  2. Andrea napsal:

    Tuhle knížku jsem četla a milovníkům fantasy můžu doporučit, moc mě bavila, děj je strhující a kniha se čte vážně dobře. Druhý díl vyšel už i česky v albatrosu http://www.albatrosmedia.cz/carodejka-a-carodej-2-dar.html a líbil se mi snad ještě víc než první část!

Napsat komentář