Zázračné děti

large (2)
Zatímco June Republika umožnila studovat na nejlepších školách a dopřála jí život plný blahobytu, Daye, chlapce ze slumu, o všechno připravila. Osud však chtěl, aby se tito dva na první pohled odlišní lidé setkali a uvědomili si, že mají společného víc, než by si mohli myslet.

Dystopický román Legenda je prvním dílem stejnojmenné série od spisovatelky Marie Lu. Její prvotina se stala okamžitě bestsellerem a byla nominována na několik literárních cen. U nás ji vydalo nakladatelství CooBoo. Aby svým fanouškům autorka zkrátila čekání na druhý díl Prodigy (Zázračné dítě), jenž vyšel letos v lednu, na konci loňského roku publikovala v elektronické verzi soubor Life Before Legend, který se skládá ze dvou krátkých příběhů mapujících život hlavních hrdinů v době před Legendou. Nyní spisovatelka pracuje na závěrečném dílu Champion, jenž byl měl vyjít letos v listopadu.

Spojené státy zasáhly silné klimatické změny, jejichž důsledkem byla nezanedbatelná část území zaplavena. Z toho, co zbylo ze západní oblasti, vznikla armádou řízená Republika, jež je v neustálém boji se sousedícími Koloniemi.

Aby si Republika zajistila co nejsilnější armádu, vojáky vybírá podle výsledků Zkoušky, jež musí podstoupit každý občan země v den svých desátých narozenin.  Pokud uspěje a dosáhne vysokého počet bodů, čeká ho několik let studia na střední škole a některé z republikových univerzit. Odtud poputuje se slušným platem mezi elitu armády.  Pokud však u Zkoušky propadne, žádná budoucnost ho nečeká.

Touto zkušeností si prošel i patnáctiletý Day, nejhledanější zločinec Republiky. Jako jeden z mála lidí si uvědomuje, co je všemi opěvovaná Republika doopravdy zač. Na vlastní kůži totiž zažil, jak končí děti, které u Zkoušky neuspějí. Mezi ostatními obyvateli se jeho pokusy co nejvíce zemi uškodit staly téměř legendárními. K celkovému obrazu tajemného hrdiny pomáhá fakt, že se vojákům stále nepodařilo zjistit, jak chlapec vypadá.

Ve zcela jiném světě žije stejně stará June. Přestože jako dítě přišla o oba rodiče, její starší bratr Methias se ji snažil vychovat, jak nejlépe uměl. Dobrý původ a excelentní výkon u Zkoušky, kdy jako jediná v celé historii dosáhla maximálního počtu bodů, dívce zajistil kromě nejlepšího možného vzdělání také výhradní postavení ve společnosti.

Avšak ve chvíli, kdy je zavražděn dívčin bratr, musí June neprodleně nastoupit do armády, aby chytila jeho vraha. Hlavním podezřelým není nikdo jiný než nepolapitelný Day. June je tak nucena čelit velmi silnému nepříteli, který však není tím, za koho ho všichni považují…

Stejně jako se série Twilight stala podnětem pro mnohé autory, aby téměř do všech současných fantasy vypustili davy upírů, tak i trilogie Hunger Games vzbudila u leckterých spisovatelů věnujících se Young Adult literatuře potřebu zničit Spojené státy přírodní katastrofou, a na jejich místě vytvořit zcela nový stát, jenž řídí (alespoň trochu) šílený diktátor se silným vojenským aparátem.  Podrobený lid je nucen dodržovat krutá pravidla, avšak jen do té doby, než se na scéně objeví nějaký mladý, odvážný idealista, jenž se rozhodne s pomocí pár přátel diktátora svrhnout a nastolit v zemi klid a mír.

Podobně na mě zapůsobil i první díl trilogie Legenda. Přestože se jedná o čtivě napsaný román plný napětí, nečekaných zvratů a překvapivých odhalení, jak uvádí sám nakladatel na obálce knihy, hlavní motiv není nijak originální.

Zatímco Day je kluk nad věcí, kterého těžký život naučil vnímat důležité detaily a odhalit tak i nechtěnou pravdu, June je dívka, jež jednoho krásného dne přijde o iluze a je nucena se rozhodnout, zda bude žít ve lži, ale v přepychu, nebo se všeho vzdá a bude bojovat za pravdu.

Dominantním prvkem knihy je střídání výpovědí z pohledu June a Daye, což navozuje pocit blízkosti a je jedním z důvodů, proč si oba hrdiny brzy oblíbíte. I když je na postavě Daye znát, že autorkou je žena, a tudíž se tento chlapec chová tak, jak si autorka myslí, že by se mladík jeho věku choval, jeho jednání nepůsobí nepřirozeně ani falešně. Přesto je zřejmé, že Marii Lu více sedla postava June.

Spisovatelku bych pochválila za pár příjemných zvratů, jimiž se jí podařilo jinak poměrně předvídatelný děj oživit. Přesto si neodpustím upozornit, že některá úmrtí, o něž není v knize nouze, jsou bohužel samoúčelná a slouží pouze k citovému vydírání čtenáře.

Pokud vás zaujaly dystopické série jako jsou Hunger Games, Divergence, Delirium nebo Dech, Legendu byste si neměli nechat ujít. I přes zmíněné nedostatky se jedná o nadprůměrný román o drsnější a krutější verzi současných Spojených států. Lu se podařilo obstojně navodit atmosféru prostředí, kde vás stále někdo sleduje a každý chybný krok může být váš poslední. Za zmínku také stojí poměrně promyšlený závěr, ve kterém vám i na první pohled bezvýznamné drobnosti začnou dávat smysl a příběh díky tomu působí uceleně.

Ukázka z knihy

Na rukou mi ulpí kousky zaschlé krve. Když je chci setřít, přilepí se mi na dlaně. Nevím, jestli je to právě tím, ale něco ve mně probudí zlost. Ruce se mi chvějí tak, že je musím přitisknout k Metiasově uniformě, abych je zastavila. Měla bych analyzovat místo činu, ale nedokážu se soustředit.

„Měl jsi mi dovolit, abych jela s tebou,“ zašeptám mu. Pak skloním hlavu, opřu ji o jeho čelo a dám se do pláče. V duchu ale přísahám pomstu tomu, kdo bratra zabil.

Budu tě pronásledovat, pročešu celé Los Angeles ulici po ulici, abych tě našla. Pročešu celou Republiku, když budu muset. Budu lhát a podvádět, zkusím každý myslitelný úskok, abych tě dostala. Vylákám tě z úkrytu a budu tě štvát, až nebudeš mít kam utéct. Tohle tu slibuju: Tvůj život je můj!

Za chvíli přijdou vojáci, aby Metiasovo bezvládné tělo přepravili do márnice. (str. 47)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLegenda

Lu, Marie

CooBoo, 2013

Napsat komentář