Dívka s darem

Dar
Nový Řád je den ode dne silnější, zatímco skupinka dětí, která tvoří Odpor, slábne. Sourozenci Allgoodovi se přesto plánu svrhnout krutý režim nevzdávají, což je ovšem může stát i život…

Dar je druhý díl dystopické trilogie Čarodějka a čaroděj (Witch & Wizard) od amerických spisovatelů Jamese Pattersona a Neda Rusta. Tento dobrodružný román o sourozencích Allgoodových navazuje na úspěšný první díl, jenž se stal v USA bestsellerem. U nás obě knihy vydalo nakladatelství Albatros. Celou fantasy trilogii uzavírá poslední díl pod názvem Witch and Wizard: The Fire (Čarodějka a čaroděj: Oheň).

V zemi už nějakou dobu vládne Nový Řád, režim, který vede skupinka Jediných. Ti určují pravidla a trestají jejich porušování. Nejmocnější z nich, „Jediný, který je jediný“, si chce celý národ podrobit a zničit Odpor, jenž bojuje proti krutovládě. Nový Řád se neštítí ničeho, vymývání mozku a popravy dětí jsou na denním pořádku. Jedinou nadějí na poražení Nového Řádu jsou sourozenci Wisty a Whit Allgoodovi, čarodějové, kteří se Jedinému nebojí postavit.

Situace se pro Odpor nevyvíjí zrovna nejlépe. Jedna z vůdkyň Odporu, Margo, je při poslední záchranné akci zajata a následně na Nádvoří spravedlnosti popravena. Nový Řád posílá děti do center na převýchovu nebo do továren, kde slouží jako levná pracovní síla. Přestože Wisty a Whit dělají vše možné, aby nelítostný režim zastavili, jejich boj je marný. Lidé, jimž věřili, je zrazují, jejich rodiče jsou na neznámém místě zajati a mučeni a Jediný je hledá po celé zemi, aby Wisty připravil o její Dar, magické schopnosti, díky kterým dokáže kouzlit. A může to být ještě horší…

Kniha má rychlý spád a je napsaná jednoduchým, čtivým jazykem, bez rozsáhlých popisů prostředí. Autoři kladou důraz na akci, kterou je Dar doslova nabitý. Konec každé kapitoly se zdá být zlomovým, šokujícím a dechberoucím, avšak na začátku následující kapitoly zjistíte, že všechno není tak dramatické, jak se zdá. Ve vyprávění příběhu se Wisty s Whitem střídají, díky tomu máte možnost být téměř u všeho.

Hlavní hrdinové, sourozenci Allgoodovi, prošli značnou změnou, jsou samostatnější, silnější a nebojí se pro zničení Nového Řádu riskovat život. Přesto si Wisteria uchovala svou drzost, která se občas nevyplácí. Zato Whit je stále posedlý svou mrtvou přítelkyní Celií, jež ho stále vábí k sobě.  Největších změn v charakteru se však dočkal „lasičák“ Byron Swain, který se ocitl na pomezí mezi skupinkou dětí z Odporu a svou rodinou, jež je Novému Řádu plně oddána. Postava Byrona je příjemným zpestřením děje, avšak jen do té doby, dokud si nezačne vylévat své zlomené srdce.

Pozici největšího „zlouna“ zabral „Jediný, který je jediný“, mocný čaroděj, jenž chce ovládnout svět (jak nečekané) a ničí vše, co se mu postaví do cesty. Jako typický záporák se neštítí občas zabít i někoho z vlastních řad, pokud ho něčím naštve.

Druhý díl trilogie Čarodějka a čaroděj je o trochu krutější, ale také dynamičtější než díl první. Přestože se Whisty s Whitem od ostatních hlavních hrdinů podobně zaměřených románů skoro neliší, knížka vás i tak bude bavit a pravděpodobně budete čekat, jaký konec si pro Allgoodovi Patterson přichystal. Některé scény občas působí těžko uvěřitelně, autor si opět tu a tam pomohl „zásahem shůry“, aby sourozence dostal z téměř bezvýchodné situace, ale pokud od tohoto thrilleru neočekáváte příliš, nezklame vás.  Dle mého je o chlup lepší než první díl.

Ukázka z knihy

Srážím lidi, když se prodírám houstnoucím, nebo bych měl říct hrubnoucím, davem. Vidím řadu po zuby ozbrojených vojákům, kteří se starají, aby se k plošině nikdo nepřibližoval. Kdyby se mi podařilo některého z nich srazit, a sebrat mu zbraň…

Vzhlednu k popravišti a v tu chvíli uvidím, jak Jediný pozvedá černou sukovitou hůl a výhružně jí mává před mojí sestrou. V tváři se mu zračí výraz absolutního vítězství.

„Ne!“ zakřičím, ale v ryčícím davu mě nikdo neslyší. Všichni vědí, co se stane. Vím to i já. Jenom mi není jasné, jak bych to mohl zastavit. Musí existovat nějaký způsob.

Neee!“ řvu. „To nemůžete! To je chladnokrevná vražda!“

Objeví se záblesk – nikoliv světla, ale jakoby tmy – a Wisty zmizí. Wisty. Moje sestra. Moje nejlepší kamarádka na světě.

Moje sestřička je mrtvá. (str. 16)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČarodějka a čaroděj (2) Dar

Patterson, James - Rust, Ned

Albatros, 2012

Dívka s darem - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Knopy napsal:

    Pěkně napsaná recenze. S autorkou naprosto souhlasím.

Napsat komentář