Seznamte se, víla Dušinka

Dusinka

Víly jsou všude kolem nás – třeba taková Rusalka, Bludička, Polednice, Klekánice nebo lesní víly, které rády utancovaly muže k smrti. Známé jsou také luční víly, každý kvítek, bylinka nebo stromek nějakou tu svou vílu má. Když se dobře podíváte doma, možná spatříte vílu domácí. Není to žádná obyčejná víla, vidět ji mohou pouze ti, kteří věří, že věci nejsou jen nezajímavé předměty, ale dá se s nimi zažít spoustu nevšedních dobrodružství…

Příznivci světa pohádek se potkali 21. listopadu v kavárně Divoké matky, kde nakladatelství 65. pole křtilo knihu neobyčejných příběhů spisovatelky, učitelky a logopedky Ester Staré – Dušinka, víla věcí, kterou svými obrázky báječně doplnila malířka a ilustrátorka Lucie Dvořáková.

Ester Stará a Lucie Dvořáková

Ester Starou znám jako autorku logopedických knížek – Mařenka už říká Ř, Žvanda a Melivo nebo příběh dvou prasátek Chrochtík a Kvikalka, o kterém jsme vás informovali v naší recenzi. Pohádkovou knížku jsem od ní neznala, a proto jsem byla na Dušinku moc zvědavá. Kavárna praskala ve švech a hrající si děti byly slyšet až na chodník. Pár minut po našem příchodu mé dvě ratolesti zmizely kamsi do vnitra kavárny, já jsem si na zahřátí dala horký čaj, a ještě, než jsem se usadila, už z vedlejší místnosti zval hlas děti i dospělé k posezení nad knížkou.

čtení ukázky

Celá ta sláva začala autorským čtením. Autorka Ester Stará vybrala zajímavý kousek o neposlušném oblaku z našlehaných bílků. Nejprve tedy dětem představila Dušinku, vílu věcí, která má vlásky z drátěnky a tělo z napařováčku na knedlíky. Nevím jak děti, ale mně se ukázka moc líbila, hrozně ráda bych věděla, jak celá ta švanda s bílkovým obláčkem dopadne.

Jaký by to byl křest, kdyby na něm nebyla kmotřička, v tomto případě knížku za čtenáři vyprovodily dokonce dvě kmotřičky. Část skupiny Yellow sisters se zhostila tohoto úkolu na výbornou. Na malebných tónech písně dvou zvukových iluzionistek Dušinka vplula do srdíček přítomných. Nejen děti tleskaly a podupávaly do rytmu, postupně se přidali všichni přítomní, až nakonec zvučela celá místnost. Nadešla chvíle křtu. Děti místo bublinek dostaly konfety, kterými na pokyn zasypaly jak Dušinku, tak i autorku.

slavnostní křest

Knížka byla pokřtěna, a kdo měl zájem, mohl si ji hned na místě zakoupit a nechat vlastnoručně podepsat. Pro malé výtvarníky byla v zadní místnosti připravena menší dílna, kde si mohli namalovat či vybarvit překreslené a zvětšené některé ilustrace z představované knihy. Jedno mé dítko se nechtělo od malování hnout a ani u druhého jsem s plánovaným odchodem neuspěla (dovádění s kamarády bylo důležitější). Oběma se očividně kavárna i pohádková knížka moc líbily. I mně došlo, že není kam spěchat, otevřela jsem nedočkavě první stránku, a…

Prozrazovat dále již nebudu, zastavte se, zapomeňte na předvánoční shon a úklid, zavolejte děti a společně se začtěte do příběhů Dušinky, víly věcí. Nebudete litovat!

Do knižního světa Ester Staré můžete nahlédnout skrze rozhovor, který jsme s ní udělali.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDušinka, víla věcí

Stará, Ester - Starý, Milan

65. pole, 2013

Napsat komentář