Napínavé pátky: Christina Larsson – Neunikneš

493817
Těsně před Vánocemi je v koupelně své luxusní vily nalezen zavražděný slavný podnikatel Erik W. Sternheg. Mediálně sledovaného případe se ujímá komisařka Ingrid Bergmanová. Aby toho na ni nebylo málo, zároveň musí pátrat po muži, který pronásleduje a vydírá její kolegyni Malin. Vyřeší Ingrid oba případy? Pojďte si přečíst ukázku z nové skandinávské detektivky.

Christina Larsson – Neunikneš

 

POLICIE – NÁMĚSTÍ ERNSTA FONTELLA, GÖTEBORG

Čtvrtek 21. prosince 15.27

Policejní komisařka Ingrid Bergmanová se během toho­to odpoledne už určitě aspoň podesáté podívala na ho­dinky. Brzy bude půl čtvrté. Moc si přála, aby už mohla jít domů. Na psacím stole před ní se vršily různé dokumenty a vyšetřovací zprávy čekající na dokončení. Nic náročné­ho, jen to vyžadovalo čas. Ale teď už to stačí, stát pro dne­šek dostal svůj spravedlivý podíl a ona nemusí mít špatné svědomí, počet povolených přesčasových hodin překročila už dávno. S rozhodným výrazem nacpala spisy do nejspodnější zásuvky, zhasla lampu na psacím stole, zvedla se a popošla k oknu, vedoucímu do Skanské ulice. Byla už tma a celý den se sypal sníh. Špatné počasí začalo už vče­ra večer a zřejmě vydrží i zítra. Policisté byli za sněhovou nadílku vděční, protože zamezovala mnoha zločinům. Brzy tu ale budou Vánoce a s nimi opilost, hádky a násilí. Ne­splněná očekávání, nedostatek peněz, vztahy, které se otřá­saly v základech proto, že si dotyční šli vzájemně na nervy, a děti, které to odnášely… Seznam důvodů, proč Vánoce nebyly tím fantastickým zážitkem, o jakém všichni snili, byl nekonečný.

Sama měla poprvé po mnoha letech slavit svátky s jed­ním ze svých dvou bratrů, Andersem a jeho rodinou. Na večer před Štědrým dnem si domů pozvala několik blíz­kých lidí, kteří na tom byli stejně jako ona – jejich rodinu tvořili přátelé. A také měl přijít Adam. Při tom pomyšlení se pousmála. S Adamem se poznala na podzim a byl to její pravý opak: umělec, který život bral takový, jaký je, a kte­rý se vetřel do jejího života i srdce, aniž by si vůbec všimla, jak k tomu došlo.

S úsměvem šla ke dveřím, vzala si bundu a ujistila se, že má v kapsách peněženku, klíče i mobil, pak zhasla svět­lo. Zítra bude pracovat jen půl dne a potom bude mít pět dní volno, ovšem za předpokladu, že se nic nestane. Měla pohotovostní službu a mohli ji zavolat, pokud by se něco semlelo. Ale zatím byl klid. Teď půjde nakupovat vánoč­ní dárky.

Ušla pouhé dva kroky směrem k výtahu, když zaslechla, že na ni volá kolega Viking Johansson.

„Jedeš domů?“ zeptal se.

„Ne, jdu nakupovat vánoční dárky.“

Viking se podíval na hodinky a škádlivě se usmál. Byl stejně bezchybně oblečen jako vždycky, v nažehlené košili a tmavých kalhotách. Nechápala, jak to dělá, že vypadá po­řád tak svěže. Tmavé zvlněné vlasy měl sčesané dozadu a byl pečlivě oholený. Když mu trochu povyrostlo strniště na bradě, což se stávalo, pokud v práci zůstali dlouho do ve­čera, slušelo mu to snad ještě víc.

„Gratuluju, to sis opravdu vybrala správnou chvíli. Pa­dají tam trakaře, je tři čtvrtě na čtyři a do Štědrého dne zbývají tři dny. Patrně se ráda mačkáš. Slyšel jsem v regio­nálních zprávách, že dnes vyrazí na vánoční nákupy přibližně dvě stě tisíc obyvatel města a počet se bude zvyšovat asi tak o padesát tisíc každým dnem zbývajícím do svátků. Takže dnes je vlastně docela dobrý den ve srovnání se zítř­kem a pozítřím.“

Ingrid v duchu zaklela. Na to vůbec nepomyslela, pro­tože vánoční dárky nenakupovala už řadu let. Většinou ku­povala dárky jen svým přítelkyním, Evě a Heleně, ale letos musí obdarovat mnohem víc lidí.

 

Knihu Neunikneš vydalo nakladatelství Motto

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeunikneš

Larsson, Christina

Motto, 2012

Napsat komentář