Blenda, a prádlo je bělejší

ABC2d418f_prasek
A nejen prádlo, jak se dozvíte v nové norské detektivce. Nechybí v ní sníh, zdatní kriminalisté ani znetvořené oběti. Jaké a proč musely zemřít?

Pokud milujete záhady a jste obdivovateli tzv. severské krimi, určitě nepřehlédněte novinku z nakladatelství Motto. Jmenuje se podle citátu z modlitby Páně Osvoboď nás od zlého a její autor má hodně nezvyklé jméno Kjetil Try. Celým jménem Kjetil Dyrendahl Try (*1959) je norský spisovatel a autor detektivek. Vlastní reklamní agenturu a zahrál si dokonce ve filmu z hokejového prostředí. Teď se připravuje seriál podle jednoho z jeho románů.

Osvoboď nás od zlého je posledním dílem Kjetila Try a zároveň je i prvním přeloženým do češtiny. Podle mého mínění určitě ne jediným. Napínavé čtení, od něhož se nedá odejít, tým kriminalistů plný různých povah a osudů, dobře propracovaná zápletka, skvostné dialogy, to vše totiž ukazuje na výjimečného autora, který dobře ví, jak na čtenáře.

Hned v úvodu naservíruje mrtvolu, která má vyjmuty vnitřnosti a místo po nich zasypané práškem na praní. Aby nebylo pochyb, o který jde, zanechá pachatel na místě činu obal. Známý reklamní slogan ukazuje na možný rasistický motiv činu. Obětí se stala totiž imigrantka z Bosny, tichá a nenápadná žena, která se velmi dobře začlenila do většinové společnosti. Našla ji její desetiletá dcera, která má norského otce. Kriminalisté se takřka nemají čeho chytit a podezřelých je mnoho. Záhadný soused chovající ryby, bývalý přítel, otec malé Nory, který něco tají, majitel restaurace a kulečníku, který už seděl za rasistický útok. A ve vzduchu visí nová hrozba! Je nalezena mrtvola ženy, původem z Indie, a opět zde figuruje prášek na praní Blenda. Kriminalisté přešlapují na místě. Jeden člen týmu hájí rasistický motiv, vedoucí komisař se domnívá, že ten je pouhou kamufláží něčeho mnohem horšího, a schopná inspektorka Parisa, původem z Teheránu, by mohla být dokonce další obětí. Nebo ne? Nad kým visí Damoklův meč?

Děj románu je ryze ze současnosti, ukazuje na snadné zneužití informačních technologií, možnou změnu identity nejen v počítačové seznamce. Až člověka zamrazí, jak snadno se z nezávazného povídání lze dostat do vzorce pachatel – oběť. A co víte o nedávné historii Balkánského poloostrova? Kolik hrůzy, co člověk jen tuší za nemnoha slovy, se tam ve skutečnosti odehrálo?

Určitě se tedy nebojte sáhnout po norské novince Osvoboď nás od zlého. Originální zápletka, veliký okruh podezřelých, spousta nezodpovězených otázek, neustálé ohrožení protagonistů románu, to vše vás udrží u čtení a nedovolí vám odejít, dokud nevydechnete ulehčením po rozluštění záhady na jejím konci. Slabší povahy ale varuji, popis znetvořených mrtvol je opravdu silná káva. To byla místa, kdy jsem se i já odcházela nadechnout normálního života, abych pak mohla zase usednout a s napětím sledovat, jak to celé dopadne. Jediné vám mohu slíbit – pachatel bude odhalen. Kdo, kdy a jak, to už si přečtěte sami…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsvoboď nás od zlého

Try, Kjetil

Motto, 2012

Blenda, a prádlo je bělejší - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Tereza Zítková Tereza Sivoňová napsal:

    OOOO. Seveřané mají opravdu talent na detektivky!

Napsat komentář