Nenechte si ujít v týdnu od 22. do 28. července

Nenechte si ujít
Hlásí se už čtvrtý prázdninový týden a spolu s ním i spousta literárních akcí. O některých z nich se dočtete v tomto článku.


Stále v Brně a Ostravě běží Měsíc autorského čtení. Festival s čtrnáctiletou tradicí probíhá denně v době mezi 1. červencem a 3. srpnem a my vám z vybraných akcí přinášíme reportáže, videa i rozhovory s autory. Prostřednictvím našich stránek se můžete přenést na terasu brněnského divadla Husa na Provázku a poslechnout si pohodový rozhovor s Arnoštem Goldflamem, který do Brna zavítal v rámci této významné literární akce, nebo nahlédnout do let nedávno minulých skrze rozhovor s Pavlem Kohoutem.

Tento týden v úterý 23. července navštíví Ostravu Michael Stavarič. Spisovatel, který působil na Velvyslanectví České republiky ve Vídni a je znám jako básník a prozaik, se vám představí od 19 hodin. Možná znáte jeho oceňovanou existenciální detektivku s názvem Mrtvorozená Eliška Frankensteinová. V srpnu má světlo světa spatřit jeho nový román Království stínů – o řeznické učnici Rózi.

Rovněž v úterý 23. července, tentokrát ale v Brně, budete moci na vlastní oči spatřit úspěšného spisovatele Jiřího Hájíčka. Jeho kniha Selský baroko získala Magnesii Literu za prózu 2006 a jeho zatím poslední román Rybí krev, taktéž vydaný nakladatelstvím Host, se pyšní oceněním Magnesia Litera 2013 – Kniha roku. Hájíček se zde, stejně jako v Selským baroku, vrací k tématu české vesnice. V hledáčku jeho pozornosti je vesnice, která musí ustoupit stavbě elektrárny. Kromě vysidlování a bourání obce zde autor zpracoval i téma rozpadajících se vztahů a rodin vesničanů.

Nestihnete-li Jiřího Hájíčka v úterý v Brně, můžete za ním přijet do Ostravy, kde bude v rámci autorského čtení ve čtvrtek 25. července od 20.30 hodin. Kromě Měsíce autorského čtení vám připomeneme výstavu o významném autorovi současné české literatury Janu Balabánovi, který bohužel předčasně zemřel v roce 2010. Známé jsou především knihy Zeptej se táty a Možná že odcházíme. Výstava probíhá v Opavě v Historické výstavní budově až do konce prázdnin. Můžeme vám nabídnout recenzi Balabánovy knihy Povídky vydanou nakladatelstvím Host.

Určitě se mezi vámi najdou ti, kdo dají přednost návštěvě některé z literárních akcí před jinou letní zábavou. A právě vám je tato nabídka určena. Máte-li i vy pro nás nějakou zajímavou nabídku, o které víte, stačí ji vložit do našeho kalendáře.

Doporučení:
Share

Napsat komentář