Světlana a ti další

deprese
Přestože je léto v plném proudu, přinášíme vám recenzi knihy, která do tohoto období nijak zvlášť nezapadá. Na druhou stranu je Jan Balabán natolik významným autorem, že si zaslouží pozornost kdykoliv a kdekoliv.

Jan Balabán, rodilý Ostravan, se narodil 26. ledna 1961 a zemřel 23. dubna 2010. Jeho osoba je neodmyslitelně spjata s nakladatelstvím Host, které v roce 1998 poprvé vydává jedno z jeho děl, soubor Prázdniny. Kromě románů a povídek je taktéž autorem scénáře ke komiksu Srdce draka a spoluautorem divadelní hry Bezruč?!. Kromě výtvarných recenzí a esejí také přispíval sloupky do týdeníku Respekt.

I knihu Povídky vydalo nakladatelství Host a to již v roce 2010. Jedná se nejen o soubor krátkých útvarů, které byly již v minulosti knižně publikovány, ale i o povídky, které se v žádné z jeho předchozích knih nenacházejí

Humor byste v nich hledali jen těžko. Dalo by se říci, že jsou depresivnějšího ražení, některé více, jiné méně. Abyste si Balabánovy povídky vychutnali jak se patří, musíte mu věnovat pozornost, nikoliv částečnou, ale naprostou. Každá povídka se týká člověka v určité, nepříliš lehké životní situaci. Hrdinové se trápí a hledají jakákoliv rozhřešení. Chtějí lepší život a šťastnější budoucnost. Při čtení některých povídek nabýváte dojmu, že jde o vyprávění nějakého snu. Něčeho, co se ve skutečnosti nestane, ale v rámci snění je možné všechno. To dobré i to špatné s lehce fantazijními představami. Jiné jsou zase realistické natolik, až vás zamrazí z toho, že se to třeba někdy někomu stalo. Přesně jako v povídce s názvem Světlana. Světlana je matkou dvanáctileté Marty a vdovou. Manžel se utopil v moři, když se snažil zachránit svou plavecky zdatnější dceru Martu.

Pokud se u knihy zasmějete, nebo alespoň pousmějete, spočítáte tyto chvíle na prstech jedné ruky. Spíše budete přemýšlet. Nikoliv u čtení, ale po každé povídce. Vyprávění Jana Balabána nejsou dílem náhody nebo úspěšných tvůrčích chvil. Hned po přečtení prvního příběhu vám bude jasné, že je promyšlený, že autor nad ním dlouho seděl a přemýšlel nad ním. A až po dlouhé době začal psát. Všichni Balabánovy hrdinové jakoby volali o pomoc a Balabán přemýšlel nad tím, proč.

Ti, co už některé z Balabánových prací četli, jistě nepohrdnou ani Povídkami. Čtenáři, kteří autora znají pouze z doslechu, by mu měli začít věnovat větší pozornost. Sice se nejedná o žádnou komerční literaturu, kterou by četli všichni a stala se bestsellerem, ale o to víc je jeho dílo hodnotnější. A pevně věřím, že i Jan Balabán se dostane na seznam povinné středoškolské četby. Byla by věčná škoda nechat ho zapadnout mezi většinu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePovídky

Balabán, Jan

Host, 2011

Napsat komentář