Smrt ve sladké Austrálii přináší Nesbøho Netopýr

Jo Nesbo – Netopýr
Austrálie je známá jako země klokanů, ptakopysků a nekonečných pláží přecpaných surfaři. Žije zde původní obyvatelstvo, tzv. Austrálci, a mimo jiné přistěhovalce a emigranty také potomci trestanců, které sem do roku 1848 vyvážela Velká Británie.

V literárních kruzích je ovšem Austrálie proslulá jako dějiště prvního kriminálního románu norského tvůrce Joa Nesbøho (*1960) s názvem Netopýří muž, česky krátce Netopýr. Ten nyní vyšel již v druhém vydání v nakladatelství Kniha Zlín v edici Fleet, v níž vychází knihy autorů, které není třeba nijak zvlášť představovat, protože patří ke stálicím světové i evropské literatury. Jo Nesbø je i u nás známým tvůrcem. Vychází od něj nejen detektivky, v nichž je hlavním hrdinou Harry Hole, ale také knihy pro děti o doktoru Proktorovi. Více ze života svérázného norského spisovatele, který se toužil stát fotbalistou či tenistou, se můžete dočíst v našem medailonu a o jeho návštěvě v Praze i v naší reportáži.

Netopýr vyšel poprvé v roce 1997 a ihned se stal bestsellerem. V různých jazykových verzích obletěl celý svět a posbíral mnoho ocenění. Kniha začíná příletem Harryho Holea do Austrálie, kde má být nápomocen při vyšetřování smrti norské dívky. Byla znásilněna, uškrcena, ale vrah byl neobvykle „čistotný“ a nezanechal žádné biologické stopy. Mnohonárodnostní vyšetřovací tým se nemá čeho chytit. Harry Hole má jen přihlížet, jak ostatní pracují, ale nedá mu to. Austrálec Andew Kensington zasvěcuje Harryho do dějin Austrálie i pověstí původních obyvatel. Navzdory odlišné barvě pleti ti dva spolu výtečně vycházejí, a když je Andrew nalezen oběšený, Harry se úplně sesype. Stopy a nitky případu se sbíhají ve světě drogových dealerů, prostitutek, pasáků a jiných podivných existencí, a pokud Harry chce, aby byl případ vyřešen, nesmí Austrálii opustit. Musí sebrat poslední zbytky své psychické odolnosti a zastavit psychopatického zabijáka.

Netopýr je velice zvláštním dílem. Z počátku děj plyne tak, jak by čtenář u detektivky předpokládal. Navíc je obohacen o australské reálie, takže je svým způsobem i poučný. Jenže hlavní hrdina není to, co by znalec krimi románů očekával. Harry Hole je alkoholik, který se během chvilky změní v naprostou lidskou trosku, která postrádá veškeré morální zábrany. Přiznám se, že jsem chvílemi nevěřila vlastním očím a divila jsem se, co že to autor se svojí postavou, ze začátku tak kladnou, vyvádí. Až jsem měla strach, že ve svém alkoholovém opojení případ nevyřeší.

Na druhou stranu Jo Nesbø Harryho obdařil intuicí a schopností propojovat zdánlivě nesmyslné informace tak, že by se za něj nemusel stydět ani sir Arthur Conan Doyle.

V českém překladu ponechala Kateřina Krištůfková možnost čtenáři posoudit i rozdíl mezi australskou a britskou angličtinou, když některé fráze a mnohde celé dlouhé věty nechala v originále. O pointu není však připraven ani čtenář neznalý jakékoliv angličtiny, protože v závěru nalezne překlad. A pokud nepochopí ihned třeba názvy jednotlivých dílů, do nichž je román členěn, nemusí panikařit, protože vše bude v průběhu děje vysvětleno.

Jo Nesbø si pohrává se čtenáři nejen svými nepředpokládatelnými dějovými zvraty – když si v půlce myslíte, že „víte“, buďte si jisti, že skutečnost je úplně jiná –, ale i tím, že píše, jakoby každá rozhodující chvíle měla být tou poslední a Harry Hole měl buď umřít, nebo být z případu odvolán. Napětí kombinované s poučným výletem do Austrálie, země, kde je vše tak odlišné, s antihrdinou Harry Holem, to vše vám přináší Netopýr – australský symbol smrti.

Ukázku z knihy si můžete přečíst již dnes na našem webu. A již pozítří vychází nejnovější pokračování s názvem Švábi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNetopýr

Nesbø, Jo

Kniha Zlín, 2013

Smrt ve sladké Austrálii přináší Nesbøho Netopýr - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. václav vodička napsal:

    jak mám posílat odpovědi? Odpovím ale nevím jak to poslat .Poradíte mi ? Děkuji

Napsat komentář