Dlouhý příběh muže, který se nakonec stal spisovatelem

Jo Nesbø
Kdo je Jo Nesbø? Bývalý fotbalista a makléř, současný spisovatel, hudebník a také tenista, který chce v budoucnu vyhrát Wimbledon. To když už kvůli kolenům nevyšel ten fotbal…

Jo Nesbø (29. března 1960) je jedním z nejznámějších současných norských spisovatelů. Svými příběhy se svéráznou postavou kriminalisty Harryho Holea si získal celosvětový úspěch. Pravdou ovšem je, že se dlouho hledal, než našel své životní povolání. Jeho původním snem bylo stát se profesionálním fotbalistou.

Jo Nesbø se narodil v Oslu a zde také vyrůstal až do svých osmi let, kdy se s rodiči a bratry odstěhoval do Molde.Jak sám uvedl v prezentaci pro společnost Salomonsson Agency, Oslo miloval, protože v něm nechal všechny své přátele. „Myslím, že jsem strávil několik prvních let v Molde hodně času o samotě,“ řekl s tím, že se zde cítil skutečně sám. „Nevím, ale možná, že když trávíte čas o samotě, máte čas vymýšlet si příběhy, protože život, který si vysníte, je lepší a máte v něm víc přátel, než ve skutečném.“

Psal rád už jako malé dítě, což se týkalo i školních esejí. „Ty moje byly moc dlouhé a moc detailní. Jednou si zavolali do školy mé rodiče po tom, co jsme měli psát příběh nazvaný Můj den v lese a v tom mém se nikdo nevrátil živý,“ uvedl pro britský deník Metro.

Za nějaký čas si Jo Nesbø i v Molde našel přátele, začal hrát fotbal a plánoval kariéru profesionálního fotbalisty. Zlom v těchto záměrech přineslo zranění, když mu bylo devatenáct let. „Musel jsem si znovu promyslet, co chci se svým životem dělat,“ řekl v prezentaci. Odešel tedy studovat ekonomiku do Bergenu a hrál v rokové kapele Di Derre.  Působil zde jako kytarista, zpěvák a textař. Právě díky psaní textů objevil své vyprávěcí schopnosti. Po studiích se odstěhoval do svého milovaného Osla a pracoval jako makléř.

Kapela Di Derre získala nahrávací kontrakt a po čase se stala velmi úspěšnou. Jo Nesbø se však při tom všem stále věnoval původnímupovolání. „Myslím, že důvod, proč jsem tak nějak věděl, že nikdy nebudu hudebníkem na plný úvazek, byl, že jsem se jako hudebník neviděl. Viděl jsem se v první řadě jako vypravěč,“ uvedl. Rozhodujícím okamžikem pro něj byla smrt otce. Uvědomil si totiž, že nesmí odkládat věci, které chce během života stihnout. „A tak jsem se rozhodl, že musím napsat svůj první román. Když jsem ho začal psát, došlo mi, že na tohle jsem čekal od svých osmnácti, devatenácti let. Bylo to jako probuzení,“ vzpomíná. A jeho román vyšel hned na první pokus. „Bylo to vážně štěstí, protože jsem měl tu nejlepší práci, jakou na světě můžete mít. A to je být spisovatelem.“

A tak světlo světa v roce 1997 spatřil kriminální román Netopýří muž, první detektivka s Harrym Holem. Za ni Jo Nesbø obdržel Rivertonprisen, cenu udělovanou Klubem Riverton za nejlepší literární či dramatický počin s kriminální tematikou, a Skleněný klíč, skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román.

Následovaly další knihy s nekonvenčním detektivem v hlavní roli. V roce 1998 vyšla kniha Švábi, dále Červenka (2000), Nemesis (2002), Pentagram (2003), Spasitel (2005), Sněhulák (2007) a Pancéřové srdce (2009). Hlavní antihrdinská postava Harryho se stala ihned kultem.

Roku 2008 vyšel autorovi další kriminální příběh, tentokrát s novým představitelem Rogerem Brownem Lovci hlav. Pustil se také doknížek pro děti, v nichž vystupuje jako hlavní postava doktor Proktor. „Všechno začalo tak, že jsem vyprávěl příběh své dceři. Řekla mi, že chce něco s dinosaurem, dívkou jejího věku a s mladším chlapcem,“ uvedl v deníku Metro. Prozatím s Proktorem vyšly tři knihy: Prdící prášek doktora Proktora (2007), Doktor Proktor a vana času (2008) a Doktor Proktor a zánik světa, možná (2010).

Za kriminální romány získal autor řadu literárních ocenění, celkem byly přeloženy do třiceti pěti jazyků a vyšly ve sto čtyřiceti zemích světa.

Jo Nesbø i přes všechny své úspěchy a vytíženost stále hraje ve volných chvílích s kapelou a také vypráví příběhy v hudebním duu a triu. Rád jezdí na kole, je horolezcem i tenistou. Nikdy se mu totiž nesplnil sen stát se profesionálním fotbalistou, a tak před rokem rozhodl, že se stane profesionálním hráčem tenisu. „To je teď můj další cíl. Hrát někdy Wimbledon,“ říká a zároveň dodává: „Je mi jasné, že Wimbledon nikdy hrát nebudu, ale víte, zjistil jsem, že když hraji tenis, cítím se neporazitelný.“

 

Zdroje:

www.jonesbo.cz

Z angličtiny přeloženo:

www.jonesbo.com

http://www.metro.co.uk/lifestyle/899167-crime-writer-jo-nesbo-i-have-always-been-fond-of-farting

Fotografie:

www.jonesbo.com

Náhledový obrázek: Jo Nesbø © Håkon Eikesdal

Ostatní: Jo Nesbø © Stian Andersen

Doporučení:
Share

Napsat komentář