O zdravotní policii, osvětě a veřejné hygieně v pozdně osvícenských Čechách

161858_big
Zajímá vás, jak žili naši předci v období osvícenského raného novověku? Nová kniha nakladatelství Argo z edice Každodenní život vám poskytne erudovaný výklad problematiky zdravotní policie, osvěty a veřejné hygieny v pozdně osvícenských Čechách.

Kdo byla ona Mefitis, jež tvoří název díla jedné z nejvýraznějších osobností mladší generace českých historiků Daniely Tinkové? To autorka knihy Zákeřná mefitis, kterou vydalo nakladatelství Argo v roce 2013, vysvětluje již v úvodu knihy. Mefitis měla na starosti všemožná místa zamořená nejrůznějšími formami zápachu. A proč právě bohyně zápachu? Protože, ač je to pro současného člověka takřka nemyslitelné, před zhruba dvěma staletími byl zápach takřka všudypřítomný.

Ulice měst byly posety výkaly a odpadky z kuchyní, hygienické podmínky byly katastrofální a tomu všemu samozřejmě odpovídal zdravotní stav obyvatel, který byl až do počátku 19. století skutečně špatný. Jelikož pro osvícenské státníky nebyl pohled na zubožené obyvatelstvo příjemný, rozhodli se tento stav změnit mnoha reformami. A právě nové organizaci zdravotnictví a jeho byrokratickému posvěcení a kontrole se autorka ve své knize věnuje, čímž volně navazuje na svou knihu Tělo, věda, stát. Zrození porodnice v osvícenské Evropě, která se zaměřuje na profesionalizaci porodnictví v osvícenské Evropě a v Čechách.

Kniha Zákeřná mefitis je členěna do sedmi kapitol, které se věnují například zdravotní policii, prvním krajským lékařům a chirurgům v Čechách, zdravotnické osvětě, dietetice a hygienizaci soukromého života, prevenci nákazy a úrazů nebo tématu zrod márnice. Zvláště poslední jmenované téma, tedy zrod márnice, mne velmi zaujalo.

Márnice se v podstatě zrodila z hrůzy z pohřbení zaživa, což byl takový všeobecný dobový strašák. Jedním z prostředků, jak mu zabránit, mělo být dodržení lhůty dvou dnů, která měla uplynout od úmrtí do pohřbu. V tomto čase se totiž objevují neklamné příznaky skutečné smrti. Přibližně od 18. století bylo také nutné před uložením těla do hrobu získat lékařské potvrzení. Jeho smyslem bylo potvrdit, zda je dotyčný skutečně mrtvý, určit příčinu smrti a detekovat případné nakažlivé onemocnění.

Autorka předkládá čtenářům ve své knize vskutku komplexně zpracované téma, o čemž svědčí i velmi obsáhlý seznam bibliografie a citované literatury. To umožňuje vážným zájemcům o tuto problematiku, aby se pustili do dalšího rozšiřování svých znalostí. Pro účely snadnější orientace v textu je na konci knihy i jmenný slovník.

Kniha Zákeřná mefitis je knihou především pro milovníky historie. Odbornější pasáže by mohly leckoho, kdo není s tématem a s daným historickým obdobím alespoň minimálně obeznámen, odradit. Ale i přesto rozhodně doporučuji si knihu přečíst a seznámit se tak s nepříliš probádanými zákoutími naší historie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZákeřná mefitis
Zdravotní policie a veřejná hygiena v osvícenských Čechách

Tinková, Daniela

Argo, 2013

Napsat komentář