Nenechte si ujít v týdnu od 27. května do 2. června 2013

Nenechte si ujít
Poslední květnový týden nabízí celou řadu literárních aktivit nejen pro dospělé. Blíží se totiž Mezinárodní den dětí. Přijmete naše pozvání?

Hned v pondělí zamíříme do Městské knihovny v Jemnici, kde bude Tereza Boučková předčítat ze své nové knihy Šíleně smutné povídky. Jde o třináct příběhů, které mají ve svém vyznění smutek, ale mnohé jsou i ironické a plné paradoxů. Knihu vydalo nakladatelství Odeon.
Autorské čtení Terezy Boučkové se koná v Jemnici, 27. května 2013 od 17 hodin.

 

Zajímáte se o historii naší země? Položili jste si někdy otázku, jestli dramatické okamžiky Československa s ponurým výsledkem let 1938, 1948, 1968 měly alternativu? Co a také kdy bylo třeba učinit, aby vývoj nabral odlišný kurs? Pak byste si neměli nechat ujít setkání s autory knihy Historie na rozcestí, které proběhne v úterý v Praze.
Země opakovaně stanula na důležitých křižovatkách, z nichž vedlo vícero možných cest. Autoři hodnotí možnosti alternativního vývoje, když se opírají o širokou škálu pramenů, jež místy doplňují logickou úvahou či historickou analogií. Črtají tak kontury historických událostí, jež se sice nestaly, ale bylo k nim velmi blízko.
Křest knihy Historie na rozcestí – Jak mohly dopadnout osudové chvíle Československa proběhne v Praze, v literární kavárně Academia v úterý 28. května 2013 od 16.30 hodin
, za účasti autorů Dagmar Hájkové, Víta Smetany, Jiřího Suka, Pavla Šrámka a Oldřicha Tůmy.

 

Pokud se budete ve středu pohybovat v Brně, mohla by vás zajímat další pozvánka. Právě v tomto jihomoravském kraji se koná Hostinec 06.13., šestý scénický občasník revue Host tentokrát s podtitulem Vraždy v literatuře. Můžete se těšit například na vycházející hvězdu českého detektivního románu Michala Sýkoru, emeritního brněnského vrchního komisaře Vladimíra Matouška či na spisovatele a odborníka na společenskou vraždu a problematiku eutanázie Dušana Taragela.
Šestý scénický občasník revue Host s názvem Hostinec 06.13/Vraždy v literatuře se koná v Brně, na Skleněné louce ve středu 29. května 2013 od 19.30 hodin.

 

V Praze, v Paláci knih Luxor, bude ve středu veselo. Na pulty knihkupců přichází kniha, vydaná nakladatelstvím Fragment, Americký blues, jež je volným pokračováním knihy nazvané Fejsbuk.

A právě její autor, Ondřej Hejma, přijde titul slavnostně představit. Díky němu se můžete nechat unášet na vlnách blues, podíváte se do Ameriky na kontrarevoluční schůzi v lůně britského parlamentu, i do šatny Žlutého psa ve chvílích alkoholové prohibice. Kniha vrcholí nečekaným objevením válečného deníku autorova strýčka a velkým finále prezidentské volby na Pražském hradě.
Křest knihy Americký blues se uskuteční ve středu 29. května 2013 od 16 hodin v Praze, v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí.

 

A na závěr přidáme dvě akce, které jsou sice prioritně určené dětem, na své si ale nepochybně přijdou i dospělí.

V sobotu proběhne v Praze, v Památníku národního písemnictví na Strahovském nádvoří, čtvrtý ročník festivalu čtení a divadla Děti, čtěte!, který je spojen s výstavou originálů ilustrací a knih pro děti.

Festival pořádá nakladatelství Meander ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví. V průběhu festivalu se příběhy objeví nejen v podobě autorských čtení, ale i divadel a výtvarných workshopů. Nebudou chybět ani filmy a hudební vystoupení.
Festival Děti, čtěte! se koná v sobotu 1. června 2013 v Praze od 9.30 do 15 hodin.

Další oslava Mezinárodního dne dětí proběhne na hradě Valdštejn v Českém ráji. Centrum pro rodinu Náruč a turnovská knihovna, v rámci festivalu Týden čtení dětem – Turnov čte dětem, připravili pestrý program soutěží, her, pohádek, výtvarnou dílnu, pohádkové čtení a zpívání s knížkou.
Dětský den s náručí a knížkou se uskuteční na hradě Valdštejn v neděli 2. června 2013 od 11 do 16 hodin.

 

Vybrali jste si? Zkuste také nahlédnout do našeho kalendáře akcí, který pro vás doplňujeme – nebo můžete vložit pozvánku také vy sami!

Doporučení:
Share

Napsat komentář