Odpovědi na dětské otázky

Kde se bere tón v telefonu
Mezi nejčastější otázky dětského věku patří: Proč? Jak? Na některé z nich jen těžce nalézáme odpovědi. Může vám pomoci kniha plná takovýchto otázek a odpovědí na ně.

Publikace Kde se bere tón v telefonu? s podtitulem Objasnění každodenních dětských záhad je jako stvořená pro malé zvědavce a jejich rodiče. Je souborem vybraných otázek a objasňuje dané „záhady“. Nejsou ale zdaleka vysvětlovány do posledního detailu. Jednak to v rámci rozsahu publikace není možné, a navíc si autorka Tatjana Alischová klade za cíl poskytnout podněty pro další dotazování se. Vybrané otázky mají dodat čtenářům chuť pátrat po správných odpovědích dále. Hned v úvodu dává svým tipem na dlouhé zimní víkendy najevo, že děti mohou nad svými otázkami pátrat společně s rodiči. Mohou si ze svých všetečných otázek vytvořit hru – každý týden vymyslet jednu otázku a po jejím řešení o víkendu společně pátrat. Je to určitě hezká myšlenka, bohužel si myslím, že v současné době zaměstnaní rodiče přes víkend spíše dohánějí domácí práce, které přes týden nestihli udělat… Ale možná že jsou i tací, kteří si rádi „hru“ vyzkoušejí a obohatí o nové poznatky nejen své děti, ale třeba i sami sebe.

Otázky uvedené v publikaci se týkají těchto oblastí: lidské tělo, jídlo a pití, obloha a Země, zvířata a rostliny, vozidla a doprava a technika kolem nás. Některé věci a jevy, s nimiž se v životě setkáváme, nám připadají samozřejmé. Když se nad nimi hlouběji zamyslíme, tak i za nejjednoduššími jevy, které kolem sebe pozorujeme, se může skrývat docela složitý systém, který příroda vytvořila tak dokonale, že se nad ním ani nepozastavíme. Například na otázku Proč umí ptáci létat? by téměř každý odpověděl: „Protože mají křídla“. Málokdo ví, že nejdůležitější je tvar křídel, jež jsou vyklenutá. Jakým způsobem je umožněno samotné létání, je vysvětleno stručně na str. 68:

Zatímco se pták pohybuje dopředu, urazí částečky vzduchu na horní a dolní straně křídel různě dlouhou trasu. Přesto k tomu potřebují stejnou dobu. Tím nahoře vznikne sání a současně na spodní straně tlak. Obojí působí směrem vzhůru a umožňuje tak létání.

Mezi další zajímavé otázky, nad nimiž by děti jistě bavilo hloubat, patří: Proč existují bílá a hnědá slepičí vejce? Proč oheň pálí? Jak se dělá cukrová vata? Jak vzniká „husí kůže“? Jak funguje suchý zip? Odpovědi nejen na tyto, ale na spoustu dalších dotazů, kterými vás možná děti překvapí, se dočtete, pokud sáhnete po uvedené publikaci. V závěru knihy naleznete vědomostní kvíz. Můžete si tak vyzkoušet, jaké jsou po přečtení textu vaše znalosti. Ocenila jsem, že na následující straně je i řešení. Nechybí ani slovníček pojmů a abecedně seřazený rejstřík.

Titul je doporučen dětem od osmi let. S touto věkovou hranicí souhlasím – některé otázky je již možné vysvětlit tak malým školákům, jsou zde ale i takové, u nichž je zapotřebí alespoň částečná znalost fyziky a chemie.

Publikace je doplněna lákavými barevnými fotografiemi z nejrůznějších oblastí. Doporučila bych ji školákům i rodičům, kteří doma mají zvídavé děti. Vydalo ji nakladatelství Edika v Brně ve společnosti Albatros Media roku 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKde se bere tón v telefonu?
Objasnění každodenních dětských záhad

Alischová, Tatjana

CPress, 2012

Napsat komentář