Tipy na výlety pro příznivce nejen technických památek

technika_cpress_perex
Knih, které poradí jak zkušeným, tak i méně znalým návštěvníkům, kam vyrazit na výlet za turistickými zajímavostmi, je na našem trhu jistě nespočet. Ovšem tituly, jež poradí s výletem na místa technických památek, by se nejspíš daly spočítat na prstech jedné ruky…

V knižní edici Kam nakladatelství CPress nedávno vyšly dva zajímavé tituly s názvy Kam za technickými památkami: Čechy a Kam za technickými památkami: Praha a střední Čechy. Oba má na „svědomí“ Milan Plch a Jan Pohunek, na tvorbě titulů spolupracovala rovněž známá autorka turistických průvodců Eva Obůrková, která vnesla do obou knížek jemnost i humor v podobě jednoduchých kreseb, které doprovázejí jednotlivá výletní místa.

Už na první pohled je zřejmé stejné designové zpracování, jaké mají i další průvodci z této knižní řady. Dle mě je to pozitivní, neboť nadšenci turistiky ty „své“ knihy jednoduše najdou a rovněž řazení v domácích knihovničkách je daleko jednodušší, než kdyby měla každá z publikací jiný rozměr.

Obě „příručky“ zavedou čtenáře do nejrůznějších míst Čech, samostatně pak i do Prahy, kde se i přes mnohá zdání skrývá celá řada technických vymožeností, které stojí za to navštívit. Je na místě zmínit, že autoři se rozhodně nesnažili o nějaké vysloveně encyklopedické zmapování všech památek tohoto charakteru u nás. Jak sami uvádějí, bylo by to v podstatě nemožné, vzhledem k množství technických památek u nás. Výletníky tak jistě potěší, že jde o výběr těch nejzajímavějších. Co tu z velké části chybí, jsou texty věnované železnici. Je to proto, že těm byla věnována samostatná, důkladně zpracovaná kniha tohoto tématu s názvem Kam v ČR: Za vlaky a vláčky.

Uspořádání, přehlednost

První titul Kam za technickými památkami: Čechy je rozdělen na pět základních částí, které se samostatně věnují jednomu regionu (Krušné hory a Podkrušnohoří, Severní Čechy, Východní Čechy, Plzeňsko a jihozápad, Jižní Čechy). Abyste si našli ta správná výletní místa, do kterých máte zájem směřovat, stačí si přečíst hned v úvodu obsah, ze kterého se dozvíte číslo stránky – pak stačí jen tu správnou nalistovat a můžete začít přemýšlet, kam vyrazit.

Kam za technickými památkami: Praha a střední Čechy má rozdělení odlišnější. Je to nejspíš proto, že se nejedná o tak velkou oblast, kde by členění bylo nutné. V úvodu tedy na čtenáře čeká pouze vyjmenování výletních cílů, samozřejmě s tím, v jakém konkrétním městě se nacházejí. I tak se ale domnívám, že by základní rozdělení alespoň na světové strany nebo okresy nebylo od věci, protože míst je skutečně docela dost (zaberou dvě stránky na vyjmenování) a je tedy nutné si je, alespoň zpočátku, několikrát přečíst, než si trochu výletník upamatuje, kde se zrovna ten jeho výletní cíl nachází. Beru to ovšem jen jako malý detail, protože zase na druhou stranu, čtenář se tak dá lehce nalákat k jinému cíli, což je pro turistiku jistě pozitivní záležitostí.

V závěru publikace je rejstřík s vysvětlující legendou, která je podle mě jasná. Po výběru určitého místa vám nabídne číslo, pod kterým lze bod vyhledat v přiložené mapě o stránku dále a rovněž čtverec, kde se nalézá. Chcete-li se dozvědět něco více o dané památce, je tu uvedeno i číslo stránky v knize, kterou tak stačí jednoduše nalistovat. Zmiňovaná mapka působí jednoduše a srozumitelně. Přehledně ukazuje jednotlivá místa v Čechách.

Zpracování tipů

Jednotlivé stránky jsou v titulu věnovaném Čechám barevně odlišeny podle základního regionálního rozdělení. To mě docela zaujalo, protože jakmile listováním přejdete z „toho svého“ a nevšimnete si například nadpisu, což se při zaujetí může lehce stát, budete upozornění výraznou změnou barvy.

Autoři se věnovali každému tipu skutečně detailně, i když by samozřejmě bylo možné uvést daleko více informací. To by ovšem znamenalo rozšíření počtu stránek a v konečném důsledku by to bylo nejspíš neefektivní, protože by se z výletní příručky stala jakási zmenšenina encyklopedie. Každopádně jsou tu uvedena fakta nutná pro seznámení s místy, nechybí i historické souvislosti a zajímavosti. Kdo má zájem se o památkách dozvědět více, jsou tu k dispozici odkazy na internetové zdroje i emailová a telefonická spojení. Autoři neopomněli zmínit otevírací doby či cenové hladiny vstupného. Tato data najdete u každého cíle v barevně označeném rámečku, abyste je nemuseli dlouze vyhledávat v textu.

Zcela originální zajímavostí obou publikací jsou čísla uvedená v mapách Klubu českých turistů. To považuji za velké plus, protože podle těchto map se orientuje nejeden návštěvník nejrůznějších památek a vědět čísla jednotlivých map mu usnadní hledání, protože jich je samozřejmě velké množství.

Oba tituly mají ale ještě další pozitivum. Tím jsou odkazy na památky, ovšem netechnického charakteru a možnosti využití volného času v okolí. Možná to zní trochu divně, když jsou věnované právě technice, ale publikace se tak stávají skutečně velmi unikátními a pořídit si je tak může vlastně každý zájemce o cestování. I rodina s různými zájmy tak má úžasnou možnost ke kompromisům – stačí se vydat na jedno výletní místo a každý si pak vybere „to svoje“.

Je nutné dodat, že obě knihy jsou doplněné několika stovkami barevných fotografií, které názorně přibližují jednotlivé cíle, což je opět další plus, které na zpracování takto tematických děl oceňuji. Čtenář získává díky názorným ilustracím možnost alespoň malinko nahlédnout tam, kam míří, a mnohdy jej také takový náhled spíše přinutí k tomu, aby si ten lístek na vlak koupil, než když má před sebou jen černobílé stránky.

Jak je zřejmé, obě publikace mě, jako nadšeného příznivce turistiky, potěšily. I když sice léto skončilo, technické památky tu budou stát i v podzimním a zimním období, v době, kdy většina hradů a zámků odpočívá, ale tyto jsou otevřené a čekají na návštěvy. V knihách jsem našla mnoho inspirace nejen pro dospělé, ale rovněž i pro děti, které beru s sebou. Takže my se už těšíme na náš první technický výlet a vás ostatní zvu také. A nezapomeňte si s sebou přibalit alespoň jednu z těchto publikací. Sami se přesvědčíte, že námětů není nikdy dost. Takže příjemný zážitek při cestování!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKam za technickými památkami: Čechy

Plch, Milan - Pohunek, Jan

Computer Press, 2012

zobrazit info o knizeKam za technickými památkami: Praha a střední Čechy

Plch, Milan

CPress, 2012

Napsat komentář