Pohádkově pro nejmenší

Čtení pro děti - ilustrační
Středeční tipy jsou opět plné pohádkových příběhů pro děti. Těšit se můžete třeba na leporelo, díky kterému se nejmenší čtenáři seznámí s poezií, na příběh o ztraceném zajíčkovi od oblíbeného autora Petra Horáčka i na další patálie čerta Zbrklíka!

Chcete děti seznámit s poezií? Pořiďte jim leporelo O malém básníkovi, jehož autorem je Milan Ohnisko. Jaká dobrodružství malého poetu čekají? Třeba plavba dračí lodí.

Víte, milá dítka, co je poezie? Pokud ano, jste tu správně. A pokud ne, pak jste tu také správně. Přichází k vám totiž malý básník a jeho velká dobrodružství se skřítkem Vítkem, ptáky, anděly, Múzami – a dokonce i dračí lodí! Na ní se náš malý hrdina nadšeně plaví, dokud… Inu, dokud si nepřečtete, jak to celé dopadlo.

O malém básníkovi

Autor: Milan Ohnisko
Ilustrátorka: Saki Matsumoto

Počet stran: 18
Vazba: lepená
Formát: 150×150 mm
ISBN: 978-80-7558-235-5
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu O malém básníkovi vydalo nakladatelství Meander v edici REPOLELO.

Ukázka z knihy

o-malem-basnikovi-ukazka

Prohlédněte si i další ukázky.

O autorovi

Milan Ohnisko (*1965) je básník, nakladatelský a časopisecký redaktor a kulturní publicista. Za minulého režimu pracoval v pomocných zaměstnáních, působil v disentu, podepsal Chartu 77. Je zástupcem šéfredaktora literárního obtýdeníku Tvar. Vydal řadu básnických knih, za sbírku Světlo v ráně (Druhé město, 2016) obdržel cenu Magnesia Litera za poezii. Je také autorem knižních rozhovorů s hudebníkem Davidem Kollerem Who The Fuck Is David Koller? (Druhé město, 2017), moderátorkou Danielou Drtinovou Jako bych žila dva životy (Druhé město, 2020) a politikem Ivanem Bartošem Hurikán Ivan (Druhé město, 2021). S Vandou Senko Ohniskovou přeložil román Aldouse Huxleyho Ostrov (Maťa, 2001, 2018) a básnickou sbírku Teda Hughese Dopisy k narozeninám (Argo, 2021). Žije a pracuje v Praze.

Zdroj informací: nakladatelství Meander

O ilustrátorce

Saki Matsumoto je ilustrátorka a grafická designérka působící v Praze a Tokiu. Vystudovala grafický design a vědu o zvířatech, pracovala v Nippon Design Center a dalších v Tokiu, poté se přestěhovala do Londýna, aby znovu studovala grafický design, a následně studovala ilustraci a grafiku na UMPRUM v Praze. Je členkou tokijské ilustrátorské společnosti a velvyslankyní české dobré vůle českého cestovního ruchu Japonska. Je finalistkou soutěže o dětskou knihu v Bologni, získala cenu za současnou ilustraci 3X3 ve Spojených státech a řadu dalších ocenění. Její díla jsou často inspirována tradicí, animismem, přírodou, mytologiemi, křížením kulturních témat a životem i smrtí.

Zdroj informací: nakladatelství Meander

————————————————

Známý autor a ilustrátor Petr Horáček připravil pro děti další krásný ilustrovaný příběh. Co myslíte, dokáže zajíček, který zabloudil v lese, najít svou maminku?

Co se stane, když zajíček ušáček zabloudí v lese. Dostane se z něj ven? Najde svoji maminku? Hledejte s ním a pomozte mu, aby se s ní šťastně setkal.
Petr Horáček je český ilustrátor žijící ve Velké Británii. Vystudoval Střední odbornou výtvarnou školu Václava Hollara a Akademii výtvarných umění v Praze. Po jejím dokončení odešel do Anglie. Jeho knihy pro děti znají malí čtenáři z desítek zemí světa, získal za ně řadu prestižních ocenění.

O zajíčkovi

Autor a ilustrátor: Petr Horáček

Počet stran: 12
Vazba: lepená
Formát: 180×180 mm
ISBN: 978-80-262-2119-7
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu O zajíčkovi vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

 O_zajickovi

Nezapomeňte si prolistovat i další ukázky.

O autorovi a ilustrátorovi

Petr Horáček je výtvarník a autor velmi úspěšné série dětských knih. Jeho knihy byly přeloženy do několika jazyků a vyhrály řadu mezinárodních cen. Žije a pracuje ve Velké Británii, kam se přestěhoval po studiích. V Portále vyšly jeho úspěšné knihy Papuchalk PetrHusa LízaO myšce, která se nebálaNejkrásnější místo na světě, Do pelíšku aj.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Do pohádkového světa vás prostřednictvím knihy Pohádkový týden zavede Lucie Krystalíková. Poznáte třeba dráčka Bucínka, ševce Verpánka či marnivou kněžnu.

Vydejte se do pohádkového světa, ve kterém dobro vítězí nad zlem, kde zloba a zášť nemají své místo a kde chytrost je víc než nadutost a zlomyslnost. Přesvědčí vás o tom třeba dráček Bucínek, který bude muset vyzrát nad hrozivým drakem, či švec Verpánek, kterého si na zámek zavolá marnivá kněžna. A protože pohádek není nikdy dost, každý den v týdnu na vás čeká jedno velké pohádkové dobrodružství.

Pohádkový týden

Autorka: Lucie Krystlíková
Ilustrátorka: Markéta Šmalcová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 170×247 mm
ISBN: 978-80-271-7001-2
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Pohádkový týden vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

pohadkovy_tyden_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Lucie Krystlíková žije nedaleko Prahy a psaní knih se věnuje v posledních několika letech. Přestože ji to k psaní táhlo už od dětství, po ukončení školy pracovala jako účetní, koordinátorka jazykových kurzů či jako specialista na dovoz. Až zakotvila na pozici projektové manažerky pro projekty s elektronickou tužkou. Má za sebou řadu knih (např. Pohádky mlynáře Pšeničky či Dobrodružství mašinky Vendy) i dalších produktů vytvořených speciálně pro elektronické „čtení“, a to nejen jako produkční, ale i jako autorka textů včetně písňových. V Gradě vydala svou první dětskou knížku bez elektronického pera. Splnila si tak sen a její nápady „ze šuplíku“ získávají konkrétní podobu.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

O ilustrátorce

Markéta Šmalcová pochází z Frýdku-Místku a od pěti let vyrůstala obklopena přírodou a vůní terpentýnu z maminčina ateliéru. Na prahu dospělosti propadla kouzlu digitální ilustrace, která ji provázela jak během studia cizích jazyků na Slezské univerzitě v Opavě, tak i později při práci v redakci. Při tvoření velmi ráda utíká do světa dětské fantazie, kde zvířata a příroda hrají hlavní roli.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

————————————————

Víte, jaký důležitý úkol plní Zimní drak? Ve svém pohádkovém vyprávění vám to prozradí spisovatelka Troon Harrison.

Zimní drak si s sebou každý rok odnáší sníh a led, aby mohlo přijít jaro. Letos je ale všechno jinak. Drak si poranil křídlo a zimu nemá kdo odnést. Když je sníh a mráz nejtužší, na řadu přichází teplo přátelství, fantazie a chuť pomáhat.
Kniha o tom, že poté, co nahlédneme za náš vlastní strach, najdeme někdy jen smutek a bolest někoho jiného. Když se rozhodneme pomoci druhým, může z naší dobroty vykvést nové jaro…
Kniha vyhrála ve Vídni v roce 2014 Cenu poroty za knihu pro mládež udělovanou rakouským ministerstvem školství, umění a kultury. Byla též zařazena do užšího výběru Rakouské ceny za literaturu pro děti a mládež.
Příběh o soucitu, lásce a naději pro děti od 6 let.

Zimní drak

Autorka: Troon Harrison
Ilustrátorka: Andrea Offermann
Přeložila: Viola Somogyi

Počet stran: 48
Vazba: vázaná
Formát: 177×256 mm
ISBN: 978-80-262-2143-2
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Zimní drak vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

 zimni_drak_ukazka

Nezapomeňte si prohlédnout i další ukázky.

O autorce

Troon Harrison původem z Kanady, je mezinárodně uznávanou spisovatelkou píšící v několika jazycích. Pracovala jako redaktorka a učitelka tvůrčího psaní, nyní je spisovatelkou na volné noze. Její tvorba zahrnuje více než 40 titulů různých žánrů a některé z nich se staly základem animovaných filmů.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O ilustrátorce

Andrea Offermann pochází z Kolína nad Rýnem. Výtvarnou tvorbu vystudovala v Kalifornii. Dětské knihy ilustruje od roku 2006 a její tvorba provází mnoho titulů pro děti i mladé dospělé.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Pamatujete si na čerta Zbrklíka, o kterém píše Sandra Dražilová Zlámalová? Pokud jste si ho oblíbili i vy, můžete se začíst do knihy Zbrklík a pekelné Vánoce. Co udělají čert Zbrklík, čertidlo Tadeáš a čertice Treperenda s dopisem pro Ježíška?

Čertu Zbrklíkovi a čertidlu Tadeášovi se v pekle pekelně daří. Spolu s čerticí Treperendou tvoří sehranou trojku. A když jednoho dne otevřou pekelnou bránu a do pekla se zatoulá veledůležitý dopis pro Ježíška, způsobí to pozdvižení, jaké peklo ještě nezažilo.

Zbrklík a pekelné Vánoce

Autorka: Sandra Dražilová Zlámalová 
Ilustrátorka: Marie Koželuhová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 170×250 mm
ISBN: 978-80-271-5037-3
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Zbrklík a pekelné Vánoce vydalo nakladatelství bambook.

Doporučujeme

Nenechte si ujít ani předchozí díly o čertu Zbrklíkovi.

 

Ukázka z knihy

zbrklik_a_pekelne_vanoce_ukazka

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Sandra Dražilová Zlámalová se dětským čtenářům představila v roce 2017, kdy vyšla její pohádková prvotina Kulíškovy neposedné příhody.
Vystudovala učitelství jak pro střední, tak pro základní školy, z čehož čerpá i ve své tvorbě. Dříve se věnovala také překládání a tlumočení z německého jazyka. Nyní je především maminkou tří uličníků, takže jsou všechny její příběhy „testované na dětech“. Má ráda, když její vyprávění obsahuje více textových rovin. Miluje knížky, sportování a cestování se svými dětmi a manželem. Se svou rodinou bydlí v Jizerských horách, kde se odehrává i děj Čarodějnice Bordelíny. Dále napsala např. Co zmůže hvězdný prachBordelína a ŘachaticeNeplechy čerta Zbrklíka, Zbrklík a čertidloŘemeslné pohádky či Babiččina kouzelná zahrádka.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

O ilustrátorce

Marie Koželuhová je grafička a ilustrátorka. Vystudovala Výtvarnou školu Václava Hollara. Užité grafice se věnuje víc jak dvacet pět let. Vytvořila již desítky publikací nejen pro děti, ale i pro dospělé. Je autorkou mnoha zajímavých projektů. Navrhuje design všeho, co si jen dokážete představit. Poskytuje konzultace ohledně kreslení, grafiky či modelování žákům i studentům. Ráda poznává nová místa, kde čerpá inspiraci. Je pravidelným účastníkem kurzů rychlořezby motorovou pilou. Ve volném čase vytváří sochy a maluje obrazy.

Zdroj informací: nakladatelství bambook


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO malém básníkovi

Ohnisko, Milan

Meander, 2023

zobrazit info o knizeO zajíčkovi

Horáček, Petr

Portál, 2024

zobrazit info o knizePohádkový týden

Krystlíková, Lucie

bambook, 2024

zobrazit info o knizeZimní drak

Harrison, Troon

Portál, 2024

zobrazit info o knizeZbrklík a pekelné Vánoce

Dražilová Zlámalová, Sandra

bambook, 2023

Napsat komentář