Trable s muži

recept-na-pana-dokonaleho
Snad každá žena sní o tom, že po svém boku jednou bude mít dokonalého muže. Jenže kde ho najít?

O tom vypráví Anni Rose v příběhu Recept na pana Dokonalého. Už jako malá trávila autorka mnoho času čtením a vymyšlením příběhů. Po studiích dala přednost potřebě vydělávat na živobytí – věnovala se jiným pracovním povinnostem a jediné, co tehdy psala, byly finanční zprávy a příručky pro zaměstnance. Její tvůrčí plamen se opět rozhořel až o několik let později (díky kurzu psaní a povzbuzující skupině píšících přátel) a Anni konečně publikovala několik povídek v různých časopisech. Nyní už se plně věnuje jen psaní: především moderních romantických humorných příběhů se šťastným koncem.

Recept na pana Dokonalého je druhým dílem série Recepty pro život, které u nás vydává nakladatelství Knihy Dobrovský. První díl vyšel pod názvem Recept na toho pravého, a pokud jste četli mou recenzi, tak víte, že mi chvíli trvalo, než jsem románu přišla na chuť. Musela jsem hlouběji proniknout do života hlavní hrdinky Ruby Brooksové, abych pochopila, co se za jejím zvláštním chování skrývá. Proto jsem byla zvědavá, zda se autorčin další román ponese ve stejném duchu a opět zvolí tak neobvyklou a v mnoha ohledech zvláštní hlavní hrdinku. Naštěstí se druhý příběh od prvního zcela liší! Hlavní hrdince Jess Willerseyové daleko více rozumím, protože prožívá situace, v nichž se i čtenářky v reálném životě ocitnou častěji.

Dvaatřicetiletá Jess totiž dlouho zůstávala ve vztahu s mužem, se kterým se necítila šťastná. Mnoho žen přece nemá po svém boku ideálního partnera! Tak proč měnit něco, na co už si za dvanáct let zvykla a co jakž takž funguje? Jenže pak učinil definitivní rozhodnutí Martin a s Jess se rozešel – po telefonu!

Před třemi dny se spakoval a odešel. Byla zrovna v obchodě, když jí zavolal, že jim to nefunguje a měli by se na to vykašlat. Než přišla z obchodu domů, vypařil se. (str. 29–30)

Martin se vždy řídil heslem, že na diskuze je život příliš krátký. A tak Jess ani neví, proč jejich vztah najednou ukončil…

Měla by mít vztek. A má, jenže ne proto, že odešel, spíš proto, že neměla odvahu udělat to sama. (str. 30)

Aby se vzpamatovala, rozhodla se plně věnovat svému koníčku: fotografování. Hned vzala zakázku na svatební focení. A právě tam narazila na muže, kterého následně dlouho nemohla dostat z hlavy… Čím ji upoutal? Setká se s ním ještě někdy? Za jakých okolností? A jak její život ještě ovlivní Martin?

Líbí se mi, že tentokrát se v románu objevuje hned několik aktuálních témat. V první řadě se Anni Rose zabývá partnerskými vztahy a popisuje problémy žen s partnery: nejen prostřednictvím hlavní hrdinky Jess, ale také prostřednictvím jejích nejbližších kamarádek. Všechny by totiž rády měly po svém boku „pana Dokonalého“, ovšem každá má různý názor na to, jak ho najít (a nutno podotknout, že se jim hledání zatím příliš nedaří…).

Jedna z Jessiných kamarádek nedá dopustit na seznamovací aplikace. A tak se v knize objevuje další důležité téma: autorka upozorňuje na nevýhody a různé nástrahy takového seznámení. Algoritmy seznamovacích aplikací možná dokáží spojit podobně smýšlející lidi, ale ve vztazích hraje důležitou roli chemie. Budou se dotyční přitahovat? To přece žádný algoritmus nepozná…

Ani náhodou si nebude stahovat nějaký počítačový program, aby jí našel vhodného partnera, a jestli to znamená, že bude sama po zbytek života, budiž. (str. 40)

Jednu výtku k příběhu však přece jen mám: autorka často odbíhá od tématu. Třeba v okamžiku, kdy hlavní hrdinové na něco vzpomínají, ale tyto vzpomínky nemají pro vyprávění další význam. Autorka nejspíš své čtenáře chtěla vtáhnout hlouběji do života postav, ale na mě tato snaha měla spíše opačný efekt… Několikrát jsem se přistihla, že se na čtení dostatečně nesoustředím a přemýšlím o něčem úplně jiném. Kvůli obavě, aby mi něco podstatného neuniklo, jsem se pak v textu musela vracet a čtení knihy se tak zbytečně prodlužovalo.

Na závěr mám dobrou zprávu pro čtenáře, kteří příliš nefandí sériím: nezáleží, v jakém pořadí romány ze série Recepty pro život přečtete. Nenavazují na sebe, takže se můžete pustit do kterékoli z nich podle toho, jakému typu hlavní hrdinky dáváte přednost.


Knihu Recept na pana Dokonalého vydalo nakladatelství Red a můžete ji zakoupit na webu Knihy Dobrovský.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRecept na pana Dokonalého

Rose, Anni

Knihy Dobrovský, 2024

Napsat komentář