Štěstí ve hře, neštěstí v lásce?

recept-na-toho-praveho
Ruby se v životě momentálně příliš nedaří. Proto se rozhodne, že vše vezme do vlastních rukou a své štěstí najde prostřednictvím výher v různých soutěžích.

Skutečně štěstí ve hře znamená neštěstí v lásce? O tom pojednává kniha Recept na toho pravého, kterou napsala Anni Rose. Už jako dítě trávila autorka mnoho času čtením a vymýšlením příběhů. Po studiích se věnovala jiným pracovním povinnostem a jediné, co tehdy psala, byly finanční zprávy a příručky pro zaměstnance. Její tvůrčí plamen se opět rozhořel až o několik let později a Anni publikovala několik povídek. Nyní se plně věnuje psaní – píše hlavně moderní romantické humorné příběhy se šťastným koncem, což platí i o knize Recept na toho pravého z produkce nakladatelství Knihy Dobrovský.

Jak už to tak v knihách bývá, hlavní hrdinka Ruby Brooksová prožívá bláznivé časy. Po čtyřech letech se rozešla s přítelem Danielem, protože se ve vztahu cítila mizerně. Neustále ji kritizoval. Po poslední hádce, která dokonce vyvrcholila fyzickým násilím, se od něj odstěhovala. Ani v práci se jí příliš nedařilo: firma, kde pracovala jako organizátorka eventů, se sloučila s jinou. Došlo k personálním změnám, Rubyino oddělení zrušili, takže dostala výpověď a nastoupila na nucenou dovolenou. Starý rok končí a přichází nový, ve kterém Ruby čeká mnoho změn. Podle horoskopu se dokonce blýská na lepší časy! Do nového roku Ruby vstupuje s několika předsevzetími: najít si práci snů, nespat s bývalým přítelem, navštívit Japonsko a každý den se zúčastnit deseti soutěží.

Člověk musí myslet na dobré věci. Soustředit se na ně a na to, co je třeba udělat, aby se uskutečnily právě ony. (str. 145)

Ruby je soutěžemi posedlá. I když zatím nic pořádného nevyhrála (vlastně by výhry dokázala spočítat na prstech jedné ruky), nedokáže soutěžím odolat. Třeba se jí podaří vyhrát vysněnou dovolenou v Japonsku? Nebo roční zásobu psího žrádla! Přece vůbec nevadí, že nemá psa… Vypadá to, že štěstí se skutečně k Ruby obrací čelem: v místním bistru vyhrává romantickou valentýnskou večeři! Kuchař dorazí přímo k ní domů, naservíruje čerstvě připravené tříchodové menu a dokonce i umyje nádobí. Ruby však nečeká, že pro ni uvaří jeden ze sousedů: Adam Finder. A i když večer nezačne úplně nejlépe (její náhodně zvolený doprovod se příliš brzy opije), nakonec mezi Ruby a Adamem přeskočí jiskra. Snad by právě Adam pro ni mohl být tím pravým? A poznala ho díky výhře v soutěži. Proč se tedy říká, že štěstí ve hře přináší neštěstí v lásce?

Život je mnohem lepší, když jste na něj dva. (str. 84)

Ani Adam zrovna neprožívá nejšťastnější okamžiky svého života. Už tři roky utíká před ženou jménem Emily, která ho všude pronásleduje. Seznámil se s ní v restauraci, ale nikdy nebyli ani přáteli, natož partnery. Jenže se před Emily přece nemůže schovávat po zbytek života. Jednou se jí bude muset postavit! Kolik škody stihne Emily napáchat, než Adam najde odvahu k zásadnímu rozhodnutí?

Musí znovu převzít kontrolu nad svým životem, a to velmi brzy. Emily už mu toho sebrala příliš. Nedovolí jí, aby mu sebrala i Ruby. (str. 165–166)

Přiznám se, že mi chvilku trvalo, než jsem románu přišla na chuť. Autorka zvolila zvláštní hlavní hrdinku. Abych pochopila její chování, musela jsem ji lépe poznat – tzn. nezamilovala jsem si ji od první kapitoly. Zdála se mi až příliš ztřeštěná. Neviděla jsem smysl v účasti v tak ohromném množství soutěží o vše možné – včetně blbostí, které Ruby vlastně vůbec nepotřebuje. Musela jsem proniknout do jejího života hlouběji a odhalit, co vše se za jejím chováním skrývá. Mé sympatie si získávala pozvolna. Začala jsem jí rozumět až ve chvíli, kdy jsem pochopila, že účast v různých soutěžích pro ni představuje způsob, jak ventilovat nahromaděný stres. Nakonec mohu říct, že právě výběrem hlavní hrdinky se román liší od ostatních – Ruby vám (nejen svým zápalem pro různé soutěže) zkrátka uvízne v paměti. Nicméně asi jste už pochopili, že soutěže hrají v příběhu důležitou roli. A těšit se můžete i na zajímavou reality show nazvanou Další šance pro lásku, které se v minulosti účastnili Emily, Adam, a dokonce i Daniel. A díky tomu autorka mohla vytvořit i překvapivou zápletku…

Autorce se do příběhu podařilo zakomponovat i některá závažnější témata, např. stalking. Emily se do Adama bláznivě zamilovala, on však o její lásku nestojí, což Emily nechápe a pronásleduje ho v podstatě na každém kroku. Neustále tedy Adamovi znepříjemňuje život. Ale co s tím?

Knihu doporučuji milovnicím humorných romantických komedií. Přímo na přebalu knihy se dočtete, že román nadchne fanoušky Jo Watson nebo Rachel Lynn Solomon. A mně nezbývá, než souhlasit. Třeba kniha Ex v éteru (přečtěte si naši recenzi) Rachel Lynn Solomon mě zaujala originálním námětem. To samé mohu říct i o knize Recept na toho pravého, která mě i přes počáteční rozpaky nakonec bavila.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRecept na toho pravého

Rose, Anni

Knihy Dobrovský, 2023

Napsat komentář