Se zvířátky do pohádky

Pohadky
Dnešní knižní tipy opět potěší nejmenší čtenáře – zejména milovníky zvířat. Prožijte pořádné dobrodružství s králíčkem, jezevcem a lasičkou, kočičkou či liškou. Vyberte si zvířátko, které máte nejraději a pusťte se do čtení!

Maminky své děti milují – ať už jde o zvířátka či lidi. Přesvědčí se o tom i malý králíček z knihy Margaret Wise Brown nazvané Ty jsi můj králíček. Od prvního vydání uplynulo už několik desítek let, přesto si příběh nadále získává srdce čtenářů.

Byl jednou jeden králíček a toho napadlo, že uteče z domova. A tak řekl mamince: „Já uteču.“
„Jestli utečeš,“ odpověděla maminka, „poběžím za tebou, protože jsi můj králíček…“
Citlivé a něžné vyprávění o tom, co by se stalo, kdyby… Kdyby byl králíček pstruhem, kosem, námořníkem, artistou, malým chlapce… Ať je, čím chce, maminku má ale vždycky jen jednu. A ta ho bude chránit, doprovázet a milovat, ať už bude králíček, čím bude.
Kniha poprvé vyšla v roce 1942 a od té doby se stala dětskou knižní stálicí, která svým příběhem nepřestává lákat a těšit ani dnes.

Ty jsi můj králíček

Autorka: Margaret Wise Brown
Ilustrátorka: Ivona Knechtlová
Přeložil: Ondřej Fafejta

Počet stran: 40
Vazba: vázaná
Formát: 255×205 mm
ISBN: 978-80-262-2141-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Ty jsi můj králíček vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

ty_jsi_muj_kralicek_ukazka

Prohlédněte si i další ukázky.

O autorce

Margaret Wise Brown byla známá spisovatelka dětských knih. Díky svému pedagogickému vzdělání a osobnímu nadhledu dokázala vidět svět očima dětí. Její knihy jsou dětsky upřímné a jemné zároveň. Vydávají se po celém světě i půl století po její smrti.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O ilustrátorce

Ivona Knechtlová je přední česká ilustrátorka převážně dětských knihy. Ilustraci se profesně naplno věnuje od roku 2018.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Jezevce Chrujdu čeká další dobrodružství: tentokrát se s lasičkou Aničkou chtějí vykoupat. Kam ale zmizela voda z lesního koupaliště? To zjistíte v knize  Jezevec Chrujda a jak přetekla trpělivost od Petra Stančíka.

Sluníčko pálí a jezevec Chrujda s lasičkou Aničkou se těší na pořádnou koupačku. Nejdřív ale musí vyřešit záhadné zmizení vody z lesního koupaliště. Stopy vedou k bobru Broňovi a jeho zálibě ve stavbě přehrad. Nakonec jako obvykle vyplují na hladinu nekalé rejdy tchoře Smradolfa. Nové dobrodružství kamarádů z lesa Habřince přečtete z jedné vody načisto!

Jezevec Chrujda a jak přetekla trpělivost

Autor: Petr Stančík
Ilustrátorka: Lucie Dvořáková

Počet stran: 24
Vazba: vázaná
Formát: 168×248 mm
ISBN: 978-80-7558-232-4
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Jezevec Chrujda a jak přetekla trpělivost vydalo nakladatelství Meander v edici Modrý slon.

Ukázka z knihy

 jezevec_chrujda_a_jak_pretekla_trpelivost

Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

Petr Stančík se narodil v Rychnově nad Kněžnou. Studia na pedagogické fakultě ani na DAMU nedokončil. Působil jako televizní režisér. Od roku 1995 se živí jako reklamní textař, esejista, básník, prozaik a dramatik. Do konce roku 2006 publikoval pod pseudonymem Odillo Stradický ze Strdic většinu svých sbírek i próz (Admirál čaje, První kost božího těla, Zpěv motýlů, Ryby katedrál, Pérák, Černý revolver týdne, Fosfen aj.).
Když byl Petr Stančík ještě malý chlapeček, maminka pro něj vymýšlela pohádky o víle Zpěválce poletující vesmírem v raketě vydlabané z vlašského ořechu a podobné fantazky. Tím v něm roztočila setrvačník imaginace, který se dodnes nezastavil. V Meandru vyšla jeho knižní série o Jezevcovi Chrujdovi, leporelo Ohou? Kolik má kdo nohou? a dobrodružnou interaktivní pohádku s prvky dětského hororu Mrkev ho vcucla pod zem. Mezi jeho další díla patří např. Andělí vejce, Nulorožec či série pro mladistvé H2O (H2O a záhada Zlaté slzy či H2O a zkázonosný prstenec). Vydavatelství OneHotBook natočilo i audioverzi jeho románu Pravomil aneb Ohlušující promlčení.

Zdroj informací: nakladatelství Meander

O ilustrátorce

Lucie Dvořáková vystudovala Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze v ateliéru filmové a televizní grafiky. Zabývá se ilustrováním knih a časopisů, animovaným filmem, výtvarným řešením televizních pořadů pro děti. Její ilustrace dětských knížek se dočkaly mnoha ocenění.
Pro Meander ilustrovala Ruce pro Pražské Jezulátko Ivany Pecháčkové a Natálčina anduláka Ivony Březinové.

Zdroj informací: nakladatelství Meander

————————————————

Markéta Harasimová napsala další pokračování pohádky o kočičce Ťapičce. Proč uteče z domu? A kdo jí pomůže najít cestu zpět?

Třetí pokračování příběhů o kočičce Ťapičce se pěkně zamotá. Nenadálý kočičí návštěvník ji natolik rozčílí, až neuváženě uteče z domu a ztratí se. Na své dobrodružné cestě domů potká různé kamarády, kteří ji naučí něco nového – že pomáhat druhým a rozvažovat každý krok je mnohem přínosnější. Začtěte se společně s malými čtenáři do poutavých příběhů kočičí kamarádky, kterou dobře znáte z předchozích dílů. Texty doplňují krásné ilustrace a množství úkolů a omalovánek pro vaše děti.

Putování kočičky Ťapičky

Autorka: Markéta Harasimová
Ilustrátorka: Barbora Kubátová

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 220×280 mm
ISBN: 978-80-7639-233-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Putování kočičky Ťapičky vydalo nakladatelství Bookmedia.

Doporučujeme

Přečtěte si také předchozí autorčino vyprávění o kočičce Ťapičce:

Ukázka z knihy

 putovani_kocicky_tapicky

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Markéta Harasimová pochází ze severomoravského Krnova. Již na střední škole se začala věnovat psaní, po maturitě ale pracovala nejdříve jako manažerka a až později se dala na profesionální dráhu spisovatelky. Píše především romantické detektivky, erotické krimithrillery nebo romány s nádechem tajemna. V roce 2017 si založila vlastní nakladatelství MaHa. Je také scenáristkou a publicistkou a spolupracuje s celou řadou známých osobností. Od romantických thrillerů si v roce 2018 poprvé odskočila k dětské literatuře a vytvořila milý příběh s názvem Z deníku kočičky Ťapičky. Z její tvorby pro dospělé pak můžeme zmínit knihy Vražda v rájiČerná vdovaTři vánoční přáníHedvábná pastPohár touhy,  Mrazivé hry nebo Sametová kůžeVíce se dozvíte přímo autorčině webu www.marketaharasimova.cz. Můžete se také přečíst rozhovor s Markétou Harasimovou a její příspěvek do Čtení ke kávě.

Zdroj informací: nakladatelství Bookmedia

————————————————

Jaké nástrahy skrývá hluboká tajga? Přečtěte si příběh Márie Lazárové o přátelství mezi osmiletou dívkou a liškou, který vyšel pod názvem Liška s duhovýma očima.

Daleko na Severu se žije jinak, než jsme zvyklí. V hluboké tajze se zastavil čas, vládne tam úcta k přírodě, lidé dokážou přežít s málem i v těch nejdrsnějších podmínkách. Jednoho dne osmiletá Hani najde v lese zraněnou lišku. S dědečkem ji přinesou domů, ošetří a liška dostane jméno Merit. Mezi ní a děvčátkem vznikne silné pouto, chodí spolu po lese, vyprávějí si legendy Severu, tedy mluví hlavně Hani, Merit ji pozorně poslouchá. Pak se ale ukáže, že ve vesnici lišce hrozí nebezpečí kvůli chamtivosti šamana a pověrčivosti lovců, a tak se Hani rozhodne odvést ji pryč a zachránit… Hluboká tajga však skrývá mnoho nástrah – a před námi se odvíjí děj plný statečnosti i lásky. Přečtěte si příběh o věrnosti a odvaze divokých zvířat, o zvycích a moudrosti obyčejných lidí, ale také o krutosti mocných. Příběh o lišce s duhovýma očima.

Liška s duhovýma očima

Autorka: Mária Lazárová
Ilustrátorka: Andrea Tachezy

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-276-0724-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Liška s duhovýma očima vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

 liska_s_duhovyma_ocima

Přečtěte si i další ukázky.

O autorce

Slovenská spisovatelka Mária Lazárová žije v Bratislavě, kterou miluje, má dvě děti, které obdivuje, a snaží se bojovat proti lidské hlouposti, kterou nenávidí. Odjakživa chtěl být učitelkou, ale osud rozhodl jinak a ona se už několik let profesionálně věnuje psaní. Napsala např. Adam a kouzelná skluzavkaNela a růžová velryba, Tři koťátka tety Mily.

Zdroj informací: marialazarova.sk

O ilustrátorce

Andrea Tachezy se narodila v Praze, kde zatím strávila celý život. Ale čím dál víc ji to táhne do přírody a tak doufá, že jednou skončí v domečku se zahrádkou. S celým svým zvěřincem a všemi, za léta nahromaděnými, poklady. Po střední škole absolvovala textilní nástavbu, takže, světe div se, umí tkát, paličkovat, vyšívat. A dokonce umí i techniku šité jehly, kterou vlastně skoro nikdo nezná. Následovala Vysoká škola umělecko-průmyslová, kde studia ukončila s magisterským titulem v Atelieru animovaného filmu. Ten ale nikdy nedělala, protože práce v týmu není pro ni. Poměrně dlouho dobu se věnovala grafice, konkrétně hlubotisku a díky tomu má za sebou i řadu domácích a zahraničních výstav. Pak ale přišla nabídka na účast v konkurzu na knihu s verši jejího milovaného Josefa Kainara. Konkurz vyhrála a od té chvíle se začala odvíjet její ilustrátorská cesta a až dodnes se jí tak plní dětský sen: být ilustrátorka. Kromě ilustrací vymýšlí, navrhuje a realizuje drobné produkty, dárky do svého e-shopu.

Zdroj informací: andreatachezy.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTy jsi můj králíček

Wise Brown, Margaret

Portál, 2024

zobrazit info o knizeJezevec Chrujda a jak přetekla trpělivost

Stančík, Petr

Meander, 2023

zobrazit info o knizePutování kočičky Ťapičky

Harasimová, Markéta

Bookmedia, 2023

zobrazit info o knizeLiška s duhovýma očima

Lazárová, Mária

Slovart, 2023

Napsat komentář