Mrazivé čtení na víkend

Napětí
Záhadná úmrtí, vraždy – včetně těch se sexuálním podtextem… Kdo za nimi stojí? Kdo je vrah? Začtěte se do pátečních tipů, kde známí vyšetřovatelé, ale i zcela nové detektivní tváře, řeší zapeklité kriminální případy.

Nejprve se podíváme do městečka Cherringham, které už mnoho čtenářů velmi dobře zná. Co se stalo starostovi, jehož tělo bylo nalezeno na hladině jezera? To budou muset zjistit hlavní hrdinové Jack a Sarah.

Cherringhamská městská rada pozvala na návštěvu starostu francouzského městečka, aby podepsali dohodu o partnerství. Během honosné recepce se ale starosta vytratí. Následujícího rána jeho tělo plave na hladině nedalekého jezera. Jack a Sarah musí přijít na to, co se stalo, avšak jde o nelehký úkol, protože podezřelou se stává celá místní honorace.

Vraždy v Cherringhamu – Tělo v jezeře

Autoři: Matthew Costello a Neil Richards
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-041-2
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Vraždy v Cherringhamu – Tělo v jezeře vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Jack otevřel dvířka své staré bárky zvané Šedá husa a ranní slunce ho praštilo přímo do obličeje. Vanul mírný větřík, jenž přinášel vůni trávy z luk, které začínaly jen několik kroků od břehu. Podíval se na vodu – hladina Temže se jemně vlnila kolem boků lodi.
To je ten sen, pomyslel si.
Společně s Katherine plánovali, že se sem odstěhují na odpočinek. Že se přizpůsobí zdejším pravidlům a povedou tady život, který jim připadal tak bláznivý – dva Američané, kteří žijí podle anglických zvyků. (str. 1)

Dočtěte si ukázku.

O autorech

Nenechte si ujít ani další příběhy Costella Matthewa a Richardse Neila ze série Vraždy v Cherringhamu! Kdo zabil ženu nalezenou v řece? To zjistíte v knize Vraždy v Cherringhamu – Mrtvá v Temži. Kdo zapálil panství Magdon, ve kterém uhořel jeho majitel? Tím se budete zabývat v příběhu Vraždy v Cherringhamu – Záhada panství Mogdon. Ve chvíli, kdy se na scéně objeví tři potomci mrtvého, kteří po něm mají dědit, bude jasné i vám, že nešlo o žádnou náhodu! V dalším pokračování série Vraždy v Cherringhamu – Tajemství prázdného trezoru budete hledat historický artefakt, který se ztratil z bezpečnostního sejfu. V díle Vraždy v Cherringhamu – Poslední vlak do Londýna se vydáte po stopách vraha starého loutkáře. A ve vyprávění Vraždy v Cherringhamu – Prokletí Mabiny farmy budete pátrat, co či kdo stojí za prokletím farmy.

————————————————

Co se stalo před lety jednoho letního večera? O tom vypráví Anna E. Wahlgrenová v knize Poslední večeře. Hlavní hrdinka Sofie dostala pozvání na večeři, která rozhodně nebude přátelská…

Minulost. Každý pátek se v řecké taverně schází skupina přátel, bývalých spolužáků ze střední školy. Jednoho horkého červencového večera se ale něco zvrtne, pod povrchem bublá napětí, a než noc skončí, je William, duše celé společnosti, nalezen mrtvý.
Přítomnost. Sofie žije osamělým životem. Už deset let není s nikým z původní party v kontaktu. Když však dostane formální pozvání na večeři, neodolá a vrátí se do města, kde všechno ztratila. Hostitelka Ava má ale pro všechny nachystané překvapení – tohle není jen obyčejná přátelská večeře. V zamčeném bytě se všichni musejí zpovídat z toho, co před lety zamlčeli.

Poslední večeře

Autorka: Anna E. Wahlgrenová
Přeložila: Lucie Olešová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4190-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Poslední večeře vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

„Takže podle vás by se lásce měly přinášet oběti?“
V rozhlasovém studiu je šero. Ráda pracuju při tlumeném osvětlení, v třepotavém světle plamene vonné svíčky na stole přede mnou. Vytváří to příjemnou atmosféru, stejně jako hrnek horkého jahodového čaje s kapkou rumu, po němž se hezky uvolním a mám hlubší hlas. Kromě svíčky vychází většina světla z obrazovky počítače a červeného světýlka na stojánku přede mnou, které mi říká, jestli právě vysíláme. Venku se už dávno setmělo a já si odsunu mikrofon od obličeje, aby nezachytil můj povzdech, když na okno začne bubnovat déšť. (str. 15)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorce

Anna E. Wahlgrenová (* 1981) pracovala ve farmacii a jako chemická inženýrka. V jejích thrillerech zkoumajících temné stránky mezilidských vztahů se odráží autorčino vášnivé zaujetí pro psychologii a záhady zamčeného pokoje. Nejprve publikovala v několika antologiích, až v r. 2016 debutovala samostatným románem Skuggan av henne (Její stín). Poslední večeře je její čtvrtý román a fanoušci skandinávských thrillerů i detektivek Agathy Christie si přijdou na své.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Ruth Ware má na svém kontě již několik thrillerů. Nenechte si ujít nové napínavé vyprávění Podnikavá dívka. Hlavní hrdinka Hanna zjišťuje, že před lety nejspíš pomohla usvědčit z vraždy své kamarádky nevinného…

Všichni toužili po jejím životě. Jen jeden si přál její smrt. Hanna poznala April během studií na Oxfordské univerzitě. Bystrá, akční a bohatá, ale také zlomyslná dívka Hannu okamžitě okouzlila nejen svým sebevědomím, ale i oslnivým životním stylem horních vrstev. Ještě s hrstkou dalších studentů – Willem, Hughem, Ryanem a Emily – pak tvořili nerozlučnou partu… alespoň dokud Hanna na konci prvního ročníku nenašla April mrtvou. O deset let později John Neville, oxfordský vrátný odsouzený za Aprilinu vraždu, umírá ve vězení, a Hanna se konečně chystá na dávné trauma zapomenout. Jenže současně vyplouvá na světlo zcela nová skutečnost, možná svědčící o Nevillově nevině, a s ní i hrozivá myšlenka: pomohla tenkrát Hanna usvědčit nepravého? Jestli chce ještě někdy najít klid, musí se Hanna znovu sejít se starými přáteli a ponořit se hluboko do tajemství Apriliny smrti. Přitom však zjišťuje, že její bývalí spolužáci toho mají mnoho co skrývat. Možná dokonce i vraždu…

Podnikavá dívka

Autorka: Ruth Ware
Přeložila: Petra Klůfová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-535-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Podnikavá dívka vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Později si vybavila právě ty dveře. Byly otevřené, opakovala policii. Mělo mě trknout, že tu něco nehraje.
Dokázala si vybavit každý zpáteční krok z baru v Hallu: chůzi přes chrupavý štěrk na druhou stranu Old Quad neboli Starého nádvoří, pak skrz průjezd Cherwell Arch, neoficiální zkratku přes temnou Fellows’ Garden a neslyšné přeběhnutí přes rosou zkřehlý nedotknutelný trávník. V Oxfordu byly cedule „Zákaz vstupu na trávník!“ zbytečné; travnaté plochy byly už více než dvě století výhradním královstvím profesorů a asistentů bez nutnosti to studentům připomínat.

Stáhněte si ukázku.

O autorce

Ruth Ware je britská spisovatelka původem z Lewesu ve Východním Sussexu. Vystudovala anglický jazyk na Manchesterské univerzitě, a než se začala věnovat psaní na plný úvazek, vyučovala angličtinu v Paříži. Její literární styl bývá často přirovnáván k vypravěčskému umění Agathy Christie. Na kontě má osm thrillerů, které byly přeloženy do čtyřiceti jazyků a ovládly žebříčky bestsellerů po celém světě. Čeští čtenáři její tvorbu dobře znají z románů Všude kolem černý les, Žena z kajuty č. 10, Hra na lháře, Smrt paní WestawayovéChata v horách a Otočení klíčem. Podle prvních tří se chystají filmové či seriálové adaptace. Pod vlastním jménem Ruth Warburton publikuje také knihy v žánru young adult. V současné době žije s rodinou poblíž Brightonu a ve volných chvílích rozvíjí svou fascinaci starověkými a středověkými texty.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

A na závěr tu máme tip na knihu pro čtenáře se silným žaludkem: přečtěte si Temné radosti predátorů od Viktorína Šulce. Vypráví o vraždách se sexuálním podtextem.

Školák toužil, aby ho nějaká dospělá žena zasvětila do tajů sexuálních hrátek. Nešel získat její přízeň po dobrém, navlékl si kožené rukavice a nezapomněl se vyzbrojit nožem… „Rande“ skončilo dvojnásobným mordem…
Nadchází finále ojedinělého a mimořádně rozsáhlého projektu, mapujícího historii tuzemské sexuální vraždy. Předchozí díl Zlý duch ocenili spokojení čtenáři 98 procenty úspěšnosti: „Opět naprosto výborná kniha. Kdo se zajímá o kriminalistiku, nemůže být zklamán,“ dočteme se v elektronické databázi knih.
Pátý díl čtenáři vyhledávaného Panoptika se zabývá zločiny v časovém rozpětí let 1974 až 2017. Rámec třinácti kauz je naplněn jednak archivními případy, dodnes upoutávajícími kriminalistické a forenzní experty rozměrem bestiality a mnohdy nečekaným, nikoli však úlevným rozuzlením, tak těmi novějšími.
Moderní kauzy, datované od roku 2010, vystihují tempo doby, k dopadení a usvědčení pachatele přispívá kromě analýzy DNA jeho „elektronický otisk“ v podobě užití mobilů, platebních karet, samozřejmě i záznamů kamerového systému. Krvavé zločiny mají mnohdy svou předehru na internetu, někdy v rapovém rytmu, jindy v hardcorovém stylu… Temné duše, temné radosti predátorů ovšem zůstávají napříč desetiletími prakticky totožné.
Kromě analýzy činu, popisu pohnutek pachatele, stejně jako shrnutí klíčových znaleckých posudků z odvětví psychiatrie, sexuologie a psychologie se autor věnuje i operativní práci kriminalistů v terénu a komentářům představitelů mordparty.
Vystihnout nejtěžší možný zločin ve všech jeho podobách – i s tím se finální kniha Panoptika vyrovnává na výbornou!

Temné radosti predátorů

Panoptikum sexuálních vražd 5
Autor: Viktorín Šulc

Počet stran: 560
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-278-0140-4
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Temné radosti predátorů vydalo nakladatelství Epocha v edici Victima.

Ukázka z knihy

Dva penzisté na lavičce listují sportovním deníkem. Svorně a nepříliš spisovnými výrazy lamentují nad nevalnými výsledky místní fotbalové Viktorky.
Mladá maminka chlácholí plačící mimino, naklání se s něžným výrazem nad kočárkem…
Jenomže v její blízkosti se pohybuje nebezpečný člověk. Lékaři z něj nechtěně „vyrobili“ podivné sexuální monstrum. Možná, že ani on sám ještě neví, že… (str. 89)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Viktorín Šulc vystudoval FAMU. V roce 2000 zvítězil v soutěži České televize o nejlepší detektivní scénář titulem Muž, který vycházel z hrobu, na kontě má další televizní filmy: Agentura PuzzleVšichni musí zemřít, Škodná, Hrobník Stín smrtihlava. Napsal také několik scénářů pro seriál Kriminálka Anděl. Kniha Příští stanice: Smrt získala cenu AIEP jako nejlepší česká detektivka v roce 2004. V Nakladatelství Epocha vydal řadu knih s kriminologickou tematikou, zaujal například cyklem Panoptikum sexuálních vražd či Bratrstvo tajných hrobů.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVraždy v Cherringhamu – Tělo v jezeře

Costello, Matthew - Richards, Neil

Alpress, 2023

zobrazit info o knizePoslední večeře

Wahlgrenová, Anna E.

Argo, 2023

zobrazit info o knizePodnikavá dívka

Ware, Ruth

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeTemné radosti predátorů
Panoptikum sexuálních vražd 5

Šulc, Viktorín

Epocha, 2023

Napsat komentář