Dárky pro milovníky historických knih

zajimava-historie
Máte mezi svými blízkými milovníka historických knih? Pak si nenechte ujít naše páteční tipy. Představíme vám pět historických příběhů, které by mohly být vhodným dárkem pod stromeček. Stačí si jen vybrat!

Fanoušci komiksů manga jistě ocení další pokračování série Dívčí válka. Autorem je japonský tvůrce Kóiči Óniši. Co myslíte, co čeká dvanáctiletou Šárku ve třetím díle?

Pouhým dvěma tisícovkám mužů, žen a dětí z armády táboritů pod vedením legendárního vojevůdce Jana Žižky se podaří zvítězit nad stotisícovou křížovou armádou tvořenou katolickými rytíři. Teprve dvanáctiletá Šárka stále tápe, zda se má nelítostných bojů i nadále účastnit, nicméně vítězství husitské armády nad daleko početnějším nepřítelem je pro mnoho lidí přesvědčivým důkazem, aby se k hrdinnému vojsku rekrutovali. V momentě, kdy vojenská síla husitů dosahuje vrcholu, dochází k velikému spiknutí vedoucímu k novým bojům.

Dívčí válka 3

Autor: Kóiči Óniši
Přeložil: Petr Holý

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 128×182 mm
ISBN: 978-80-257-4214-3
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Dívčí válka 3 vydalo nakladatelství Argo.

Doporučujeme

Přečtěte si i předchozí dva díly série.

 

Ukázka z knihy

divci_valka_3_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Kóiči Óniši je japonský tvůrce a kreslíř komiksů manga. Narodil se v roce 1973 na severním japonském ostrově Hokkaidó. V současné době žije a tvoří v historickém městě Kanazawa v prefektuře Išikawa. Je absolventem fakulty literatury Hokkaidské univerzity, chvíli také studoval katedru evropské historie tamtéž. Debutoval v roce 1997 dílem Prasečí král (japonsky Butaó) a osobitým stylem si vysloužil ocenění Kodansha Afternoon Prize udělované začínajícím autorům manga. Je aktivním členem japonského spolku Castle Tintagel, pojmenovaného podle stejnojmenného středověkého opevnění ležícího v severním Cornwallu ve Velké Británii, spojovaného s králem Artušem. Spolek od roku 2013 provozuje Japonskou ligu rytířských soubojů (Japan Armored Battle League) v historické zbroji s dřevci, pro níž také vytvořil několik merkantilií a od roku 2016 je jejím sponzorem. V roce 2014 vyšel v renomovaném tokijském nakladatelství Futabasha první díl jeho historického opusu Dívčí válka (japonsky Otome sensó – Dívčí válka), ukončeného v roce 2019 dvanáctým dílem. O rok později však vyšla ještě první kniha dodatků (Otome sensó – Dívčí válka gaiden I), rozšířená v roce 2021 o první a druhý díl druhé knihy dodatků (Otome sensó – Dívčí válka gaiden II džó, ge). Za zmínku stojí také Ónišiho JOKER (1999), Pravdivá legenda o Cchao Cchaovi (2006) a další díla. V současné době vychází v nakladatelství Futabasha Ónišiho nový historický opus Horda pod hvězdným nebem aneb tajné dějiny harému Talckého císařství (Seiten no orudo – Taruku teikoku kókjú no hiwa).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Milovníky historických románů by mohla potěšit Svěžest vody, kterou napsal Nathan Harris. Jde o tragicky laděný příběh plný nečekaných zvratů, v němž se autor dotkl i mnoha důležitých témat.

Na sklonku americké občanské války, těsně po Lincolnově Prohlášení o osvobození otroků, opouštějí černošští bratři plantáž svého bývalého pána. Vychutnávají si čerstvě nabytou volnost v sousedním lese, kde je záhy najde jeho demokraticky smýšlející vlastník. George Walkera právě zastihla zpráva, že jeho jediný syn padl v barvách Konfederace, a rozhodne se, že Prentisovi s Landrym nabídne příležitost vydělat si na cestu na Sever a zúrodní s jejich pomocí půdu, kterou nemá komu odkázat. Postupně se mezi manželi Walkerovými a bývalými otroky vytvoří křehké přátelství.
Děj však nabírá obrátky a dříve nevídaná citová pouta – napříč společenskými vrstvami a pohlavími – narážejí na ostří starých pořádků, které se hned tak neobrousí. Tragicky laděný příběh plný nečekaných zvratů barvitě a naléhavě vypráví o cestě ke svobodě, rovným právům a sebeurčení menšin i žen, která vyžaduje odvahu i oběti a na níž se mnohdy lze opřít jen o naději.
Harrisův ceněný debut pokračuje ve stopách nezapomenutelných románů o americkém Jihu a přes noc se stal senzací u kritiky i čtenářů. Získal Cenu Ernesta J. Gainese, dostal se do finále Ceny Tennesseeho Williamse za beletrii a nikoli náhodou si vysloužil nominaci na Man Bookerovu cenu.

Svěžest vody

Autor: Nathan Harris
Přeložila: Kateřina Klabanová

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7260-572-9
Doporučená cena: 397 Kč

Knihu Svěžest vody vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

A Georgeovi se před očima znovu zjevil obraz, s nímž ho August toho rána zanechal, jak jeho chlapec opustil zákopy, které pomáhal vyhloubit, jak se doslova pokálel strachy, když skrčený vyběhl k nepřátelským liniím a bláhově doufal, že se unionisté nad ječícím hrůzou smilují, že ho nechají proběhnout oblaky dýmu a dovolí mu vzdát se jim, že ho nezastřelí jako ostatní. Napadlo ho, jestli Kaleb náhodou nezdědil ten nedostatek po něm. Kdo z nich dvou byl větší zbabělec, syn, protože padl bez odvahy, nebo George, protože nedokázal jeho matce říct, že jedináčka už nikdy neuvidí? (závěr 1. kapitoly)

O autorovi

Nathan Harris se narodil v Ashlandu v Oregonu. Na Oregonské univerzitě absolvoval lekce tvůrčího psaní a získal bakalářský titul z angličtiny. Následně dosáhl magisterského titulu v prestižním Michenerově centru pro spisovatele na Texaské univerzitě, kde začal pracovat na svém románovém debutu Svěžest vody. Kniha záhy po svém vydání v roce 2021 uchvátila čtenáře i kritiku – ve Spojených státech se jí prodalo více než čtvrt milionu výtisků a dostala se do širší nominace na prestižní Man Bookerovu cenu. Dílo vyšlo v řadě jazyků včetně francouzštiny, němčiny a švédštiny a získalo četná literární ocenění doma i v Evropě. Autor žije v Austinu v Texasu.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

V našich tipech nechybí ani nový příběh z pera oblíbeného spisovatele Wilbura Smitha. Zavede vás na přelom 18. a 19. století, kdy se hlavní hrdina Adam Courtney vrací ze služby u námořnictva…

Paříž 1794: Paul Courtney přihlíží v davu popravě své matky, které slíbil, že přežije, ať se děje cokoliv. Šťastně se mu podaří zachránit dívku, jíž přísahá věrnost. Svět je ale ve válce a zrádci číhají na každém rohu.
Kapské Město 1806: Když se Adam Courtney vrací ze služby u námořnictva zpátky domů, najde svou usedlost zničenou a členy rodiny povražděné. Adamovi nezbývá než přijmout osud a vydat se přes několik kontinentů za pomstou.

Nemesis

Autoři: Tom Harper a Smith Wilbur
Přeložil: Dalibor Míček

Počet stran: 512
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-049-8
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Nemesis vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„Toto je náš domov,“ připomněl manželce. „Pohled na něj je lepší medicína než všechno, co mi felčaři mohou nabídnout.“
Phoebe mu stiskla ruku a společně hleděli na divokou zemi, kde oba vyrůstali.
„Tam,“ ukázal Rob.
Na severozápadě se nad pobřežím zvedal kopec připomínající velrybí hřbet, ten profil nebylo možné zapomenout. Tam leželi pohřbeni jeho předkové až k pradědečkovi Tomovi Courtneymu, který vybudoval usedlost u zálivu Nativity. (str. 1)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Wilbur Smith (1933–2021), který se proslavil ságou Řeka bohů (např. Bůh pouštěFaraonNové království) či knihou Kopí osudu, se narodil 9. ledna 1933 v Severní Rhodesii (dnešní Zambie) britským rodičům. Když byl v osmnácti měsících postižen mozkovou malárií, doktoři mu dávali mizivou naději na přežití. Naštěstí chlapec nemoc zdárně překonal. Během dospívání bylo jeho přáním stát se novinářem. S pochopením se však u svého přísného viktoriánského otce, který nikdy ve svém životě nepřečetl jedinou knihu, nesetkal. Měl o budoucnosti svého syna jinou představu, a tak Wilbur ve dne pracoval jako účetní a teprve v noci se věnoval milovanému psaní. Když roku 1964 vyšel jeho první román Na život a na smrt, stal se slavným a konečně se mohl dát na dráhu profesionálního spisovatele. Stálou inspirací se mu stala Afrika. Do svých příběhů vkládal své srdce, ale zároveň důsledně a živě pracoval na autenticitě a každém detailu. Autorův život byl založen na tvrdém pracovním nasazení – vždy když psával, po osm měsíců od rána do večera nedělal téměř nic jiného; každou novou novelu začínal v únoru. Uměl ale rovněž odpočívat – ve chvílích volna relaxoval při potápění a rybaření, hodně času trávil také cestováním po Africe, jezdil lyžovat do Švýcarska a rád navštěvoval Austrálii a Nový Zéland. Během letních prázdnin zase mířil na Aljašku. Byl autorem více než tří desítek čtivých, dobrodružných románů vycházejících z historických faktů a reálií. Se svou ženou Daniele Thomasovou, která mu po tři desetiletí byla nápomocna při výzkumu a sběru materiálu a která také byla sama nadanou autorkou, vychoval dva syny a dceru. Po smrti Daniele žil se svou druhou ženou Mokhiniso Rakhimova v Londýně. Dne 13. listopadu 2021 odešel ve svých 88 letech na věčnost. Kromě série Řeka bohů můžeme zmínit i tituly: ŠelmaNad propastíTemné dědictvíKobaltové nebe nebo Kořist. Všechny vydalo v češtině nakladatelství Alpress.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Znáte někoho, kdo si rád přečte několikadílnou rodinnou ságu? Obdarujte ho Cliftonovou kronikou britského bestselleristy Jeffreyho Archerakterá čítá už čtyři díly!

Čtvrtý díl velkolepé rodinné ságy od britského bestselleristy Jeffreyho Archera.

Harry Clifton a jeho žena Emma spěchají do nemocnice. Jejich syn Sebastian se stal účastníkem autonehody, která si vyžádala oběť na životě. Kdo ale zemřel? Sebastian, nebo jeho nejlepší přítel Bruno?
Když je Ross Buchanan donucen odstoupit z funkce předsedy Barrington Shipping Company, Emma ho hodlá nahradit. Don Pedro Martinez má však v úmyslu za něj dosadit svou loutku, majora Alexe Fishera, aby jeho prostřednictvím firmu zničil. K tomu na scénu znenadání vstupuje tajemný Cedric Hardcastle a s nemalým pozdvižením zaujímá místo v představenstvu. Koho z kandidátů se ale ve volbě chystá podpořit?
V Londýně mezitím získává adoptivní dcera Harryho a Emmy Jessica stipendium na Sladeově akademii a zamiluje se do spolužáka Clivea Binghama, který ji záhy požádá o ruku. Obě rodiny jsou nadšené – ovšem jen do doby, než Jessičinu budoucí tchýni navštíví její stará přítelkyně lady Virginia Fenwicková, která se rozhodne, že svatbu musí stůj co stůj překazit…

Strhující sága Cliftonova kronika od bestsellerového autora Jeffreyho Archera pokračuje čtvrtým dílem Příliš odvážné přání, který vás zavede do prostředí podvratných továrníků i na půdu prestižní univerzity. Kolik tajemství dokážou rodinné vazby ještě unést?

Příliš odvážné přání

Autor: Jeffrey Archer
Přeložil: Dalibor Míček

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 152×210 mm
ISBN: 978-80-7588-530-2
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Příliš odvážné přání vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Sebastian sevřel pevněji volant, když se náklaďák zezadu dotkl jeho nárazníku a postrčil malé sportovní MG dopředu, až poznávací značka vyletěla vysoko do vzduchu. Sebastian se pokusil popojet ještě o několik stop, ale nemohl zrychlit, aniž by narazil do předního vozu, a zůstal mezi dvěma náklaďáky zmáčknutý jako harmonika.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Jeffrey Archer je jedním z nejúspěšnějších současných autorů beletrie. Prodeje jeho knih přesáhly už 275 milionů výtisků v 97 zemích světa. Jako spisovatel je velmi disciplinovaný, protože každý román přepracovává i čtrnáctkrát, a kromě toho do svých příběhů vnáší spoustu zajímavých zákulisních informací. Jeho knihy představují fascinující vhled do mnoha oblastí, ať už Archer čerpá inspiraci z vlastní politické kariéry, lásky k umění nebo celé škály témat, s nimiž přišel do styku díky široké síti přátelství, kterou si vybudoval během desítek let na britské politické scéně. Jeffrey Archer je členem Sněmovny lordů, s manželkou Mary mají dva syny, dvě vnučky a tři vnuky. Svůj čas tráví střídavě v Londýně, Grantchesteru v Cambridgi a na Mallorce, kde píše první verzi každé nové knihy. Čtenáři mohou znát jeho díla Toulec plný šípůDvanáct falešných stopDevítiocasá kočka a předchozí díly ze série Cliftonova kronikaJen čas ukáže, Otcovy hříchy Přísně střežené tajemství.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

A na závěr tu máme tip na román Aletta, má dcera, který osloví snad každou ženu! Ellen Keithová totiž píše právě o ženách: hlavní hrdinka Johanna svými činy prokáže obrovskou odvahu…

Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nabídne útočiště židovskému sirotkovi určenému k deportaci, a její sestry, rozpolcené mezi loajalitou k rodině a vlastním bezpečím.

Amsterdam, 1941. Zpěvačka Johanna s hrůzou sleduje, jak je jejím židovským přátelům nejprve zakázáno vystupovat a později jim jde i o život. Společně s manželem pomáhá organizovat „umělecký odboj“, podzemní síť umožňující Židům vystupovat na domácích koncertech pořádaných jejich spojenci. Manžel Johanniny sestry Liesbeth je ovšem přesvědčeným nacistickým stoupencem. Liesbeth navíc okouzlí člen nizozemské fašistické strany, čímž se nesnáze jen prohloubí. Jak mezi sestrami stále přibývají tajemství, narušují jejich kdysi nerozbitné pouto a obě jsou nuceny učinit rozhodnutí, která navždy změní jejich životy.

Aletta, má dcera

Autorka: Ellen Keithová
Přeložila: Linda Bartošková

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-7593-541-0
Doporučená cena: 440 Kč

Knihu Aletta, má dcera vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Říká se, že když nad vámi o svatebním dnu přeletí čáp, narodí se vám do roka dítě. Moje mladší sestra v den své svatby vstala ještě před svítáním a hned se šla podívat na nebe. Bylo svěží jarní ráno, takové, které kropí hráze rosou. Vládlo vyčkávavé ticho. Liesbeth seděla ve výklenku okna našeho pokoje z dětství a snažila se rozluštit obrysy stínů, a narůžovělá zář se zatím měnila ve sluneční světlo. Sousedovy krávy se stále tísnily v chlévě, kde čekaly na dojení, a nebe bylo prázdné.
Dívala jsem se, jak sestra natahuje krk, až se jí nos přimáčkl k okennímu sklu. „Doufejme, že Maurits nebude čekat na čápa, aby zaplnil dům dětmi,“ škádlila jsem ji. (prolog)

O autorce

Ellen Keithová, vítězka ceny Harper Collins/UBC za nejlepší novou beletrii, je kanadská spisovatelka a absolventka programu MFA v kreativním psaní na University of British Columbia. Žije v Amsterdamu v Nizozemsku. Její práce se objevily v publikacích jako The New Quarterly a Globe and Mail. Její debutový román Holanďanka (The DutchWife) se po svém vydání v dubnu 2018 stal okamžitě mezinárodním bestsellerem.

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDívčí válka 3

Óniši, Kóiči

Argo, 2023

zobrazit info o knizeSvěžest vody

Harris, Nathan

Prostor, 2023

zobrazit info o knizeNemesis

Harper, Tom – Wilbur, Smith

Alpress, 2023

zobrazit info o knizePříliš odvážné přání

Archer, Jeffrey

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeAletta, má dcera

Keithová, Ellen

Pavel Dobrovský – BETA, 2023

Napsat komentář