Bezduchá robotizace

zpev-drozda
Jaké by to bylo, kdyby náš svět ovládli roboti? To se dozvíte v příběhu Waltera Tevise nazvaném Zpěv drozda. Přenese vás do 25. století, v němž lidé už nedokáží ani samostatně myslet. Nyní si autorovo vyprávění můžete poslechnout jako audioknihu.

Když si s něčím nevíš rady, pusť to z hlavy. Ale budeš pak druhému ještě bližním?
A máme tu 25. století, přesně jak jsme ho chtěli. V důsledku bezduché robotizace druh Homo sapiens degeneroval do stadia, kdy už nezvládá samostatně myslet, natož aby se množil. Nechce se mu – a už se tím ani netrápí. Pustí prostě problém z hlavy, zobne si narkokapsli jako někdejší příslušníci „krásného nového světa“ Aldouse Huxleyho a zařadí se zpět mezi otupělé ovce, jelikož dohled Orwellova Velkého bratra už není zapotřebí. Zmůže s tím něco newyorský odvážlivec Bentley, jenž jako jediný z přeživší hrstky mátoh umí číst – jelikož si pracně osvojil dovednost tříbící slovní zásobu, paměť, vědomí souvislostí i představu o kráse studiem svazků, které jsou tu zapovězeny jako ve sci-fi hororech Raye Bradburyho? Pokud ano, musí se nejdřív dostat z područí maniakálního robota deváté třídy Spoffortha. Superschopnosti tohoto androida však už vyspěly do té míry, že se mu stal sokem nejen v bojové strategii, ale i na poli milostném…

Dystopie autora Muže, který spadl na Zemi a Dámského gambitu se dočkala nominace na cenu Nebula 1980. Silou sžíravé tragikomedie dokládá, jak je důležité mít filipa a vroucně uhájit planetární přežitek zvaný lidskost.

Zpěv drozda (audiokniha)

Autor: Walter Tevis
Interpreti: Martin Písařík, Tomáš Pavelka, Kateřina Winterová
Přeložil: Miroslav Jindra

Délka: 9 hodin 48 minut
Vazba: CD
EAN: 8594169485430
Doporučená cena: 429 Kč

Audioknihu Zpěv drozda vydalo nakladatelství OneHotBook. Poslechněte si ukázku.

O autorovi

Walter Tevis trpěl jako desetiletý v San Francisku rok v nemocnici s revmatickou horečkou, byl léčen horou fenobarbitalu a teprve pak mohl konečně odjet za rodiči přestěhovanými do Kentucky. Po studiích anglistiky v lexingtonském semináři věhlasného prozaika Guthrieho posléze sám vyučoval tvůrčí psaní v sousedním Ohiu. Závislosti z mládí se promítly jak do jeho zápasu s pitím, drogami a gamblerstvím, tak do zápletek šesti románů a tří tuctů povídek. Prvotina Hustler (1959) je obrazem fanatických vyznavačů biliáru. Román Muž, který spadl na Zemi (1963, č. 2021) sleduje trauma mimozemšťana pobývajícího s naší rasou, zatímco Zpěv drozda (1980, č. 1986 a 2021) předpovídá simulakrum v režii umělé inteligence. Vizionářské Kroky slunce (1983, č. 1993) líčí vesmírnou výpravu finančníka z 21. století, jenž se osamoceně snaží lidstvo spasit před novou dobou ledovou. Dámský gambit (1983, č. 2021) lze chápat nejen coby autorovu poklonu milované hře, ale i jako závěť v oboru války s vnitřními démony. Všechna díla novátora americké science fiction 20. století byla úspěšně zfilmována – a Barva peněz (1984; film 1986), navazující na jeho debut, se díky hereckému mistrovství Paula Newmana dočkala Oscara.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

O interpretech

Martin Písařík účinkoval už jako dítě v televizním filmu Karla Kachyni Městem chodí Mikuláš. Poté nastoupil do amatérského divadla Radar, kde dodnes působí v inscenacích pro nejmenší. Vystudoval hudebně-dramatický obor na Pražské konzervatoři, vzdělání si doplnil i studiem muzikálu na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Po angažmá v Divadle ABC se stal stálým hostem v Městských divadlech pražských, kromě toho účinkoval i v dalších divadlech (Na zábradlí, Ta Fantastika, Rubín, Kalich, Na Jezerce). Objevil se rovněž ve filmech jako Stříbrná vůně mrazu, Snowboarďáci, Ro(c)k podvraťáků, Lovci a oběti; známý je i z televizních seriálů Bazén, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů, Ententýky… Vyzkoušel si také moderátorskou práci a hojně se věnuje dabingu. Koncertuje s kapelou Akustik, pro kterou skládá a zpívá vlastní písně.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

Absolvent DAMU (1994) Tomáš Pavelka je zakládajícím členem studentského sdružení CD94. Působil zprvu v ústeckém Činoherním studiu, v rodné Praze pokračoval v Činoherním klubu a na prknech Švandova divadla na Smíchově ztvárnil v letech 2003–2016 mj. role ve frašce Kdo je tady ředitel?, v muzikálu Popelářiči v aktovce Václava Havla Protest/Rest. Od sezony 2016/17 účinkuje v Divadle na Vinohradech. Před kamerou se poprvé objevil už za studií jako muzikant v pohádce Růžový květ (1992) a epizodní úlohy obdržel i v celovečerních filmech Smradi, Milenci a vrazi, Václav nebo Jako nikdy. Fyziognomie i projev ho předurčují k potutelným kreacím ve snímcích žánrových (Všichni musí zemřít, Denár v dívčí dlani, Rapl, Sever, Případ dvou básníků aj.), nejnověji v krimisériích Šéfka, Docent a Odznak Vysočina. Kromě herecké profese se manžel herečky Kláry Cibulkové věnuje na své alma mater i vzdělávání nastupující generace kolegů.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

Absolventka hudebně-dramatického oddělení Pražské konzervatoře (1996) Kateřina Winterová hostovala zprvu v královéhradeckém Klicperově divadle a po dvou letech získala stálé angažmá v činoherním souboru Národního divadla. Na jeho jevištích ztvárnila mj. postavy Julie, Kordélie či Kressidy ze Shakespearových tragédií i klíčové role v hrách klasického českého a světového repertoáru. Za titulní úlohu v dramatu Elfriede Jelinekové Co se stalo, když Nora opustila manžela byla nominována na Cenu Thálie a Cenu Alfréda Radoka 2010. Od roku 1998 vystupuje s formací Ecstasy of Saint Theresa, což jí vyneslo cenu Anděl 2002 v kategorii zpěvaček. Zaujala též vyznavače hip-hopu (klip Dávej bacha!). Jejím dosavadním největším hereckým úspěchem je nominace na Českého lva 2018 za roli funkcionářské paničky Pesly Tomanové ve filmu Toman. Vedle dalších celovečerních snímků (Šeptej, Signál, Bourák aj.) si ji diváci vybaví i z TV seriálů (Pojišťovna štěstí, Terapie, Šéfka), detektivek (Případ pro exorcistu, Případ pro malíře, Dům na samotě) a jako moderátorku „bylinkové show o jídle, zdraví a udržitelnosti“ Herbář. Zdravý životní styl propaguje i ve svých knihách a na webu culinabotanica.cz.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZpěv drozda (audiokniha)

Tevis, Walter

OneHotBook, 2023

Napsat komentář