Šachy a démon závislosti

damsky_gambit
Beth Harmonová by mohla být královnou všech outsiderů, stala se však první dámou ve světě, kam dospívající dívky často nepronikají – ve světě šachových figurek.

Román Dámský gambit, který vydalo roku 2021 nakladatelství Argo, napsal americký spisovatel Walter Tevis. Pro Waltera Tevise je typická různorodost jeho děl – v jeho bibliografii nalezneme sci-fi i společenské romány. Z jeho knih uveďme sci-fi román Muž, který spadl na Zemi, který vypráví příběh mimozemského návštěvníka vyslaného na naši planetu, aby zachránil umírající civilizaci. Čtenářské úspěchy sklidil i dystopický román Zpěv drozda, ve kterém autor poukazuje na problematiku drog.

Kniha Dámský gambit je společenským románem. Hlavní hrdinka, Beth Harmonová, působí jako ukázková outsiderka. Její rodiče zemřeli, proto žije ve výchovném ústavu. Děti zde dostávají tabletky na uklidnění, aby „byly hodné“ – mnoho z nich se však na těchto lécích stává závislými. Bethiny vyhlídky nejsou optimistické, dokud ji místní údržbář ve sklepě sirotčince nezačne učit hrát šachy. Tato hra Beth natolik pohltí, že již za pár let začne porážet mistry. Před dospívající dívkou ale neleží pouze překážky v podobě předsudků, náhradní matky alkoholičky a vrstevníků, kteří se jí posmívají kvůli oblečení, ale i vážná závislost na tabletkách na uklidnění.

Tevisův styl je spíše úsporný – psychologii postav a jednotlivé scény příliš nepopisuje (tyto aspekty spíše vyplývají z kontextu), tempo příběhu je tak poměrně rychlé. Autor zpomaluje prakticky pouze tehdy, když popisuje šachové partie. Ty jsou naštěstí pro čtenáře, kteří šachům vůbec nerozumí, vylíčeny natolik jednoduše, že je pochopí i naprostý laik. Děj průběžně osciluje mezi úspěchy a zklamáními – hlavní hrdinka je střídavě na vrcholu a na dně, když na jedné straně vítězí v ryze mužském světě a na straně druhé bojuje se svou závislostí na prášcích a alkoholu.

Ačkoli román vyšel již před téměř čtyřiceti lety, popularity se mu dostalo až díky jeho seriálové adaptaci z produkce společnosti Netflix. Obě zpracování příběhu geniální šachistky jsou zdařilá, přičemž lze konstatovat, že se od sebe poměrně značně odlišují. V románu je věnován větší prostor šachovým partiím (což lze pochopit, v knize se zkrátka šachové duely popisují lépe) a hlavní hrdinka vyznívá věrohodněji. Seriálová Beth má na rozdíl od románové hrdinky, která působí místy spíše jako špatně oblečená outsiderka, výrazný šarm.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDámský gambit

Tevis, Walter

Argo, 2021

Napsat komentář