Sůl nejen nad zlato

Bannalec_BretanskeZlato
Klasická pohádka slibuje, že svět zbavený soli přinese lidem mnohá utrpení. Konzument odkázaný pouze na sladké brzy zjistí, že za zrnko soli rád zaplatí i přemrštěnou cenu. Není tedy divu, že i solný business svádí ke zločinu. A nemluvíme jen o pašování a černém trhu.

Necelý rok po zveřejnění prvního a druhého dílu bretaňské detektivní série Jeana-Luca Bannaleca vydal server Audioteka.cz třetí část pod názvem Bretaňské zlato (Bretonisches Gold , 2014, česky prvně 2016). Podle překladu Jiřího Vodvárka audioknihu načetl Jan Teplý ml.

Německý autor Jean-Luc Bannalec, vlastním jménem Jörg Bong, představil první díl své úspěšné série již v roce 2012. Bretaňské poměry (Bretonische Verhältnisse, 2012, česky prvně 2014) brzy následoval titul Bretaňský příboj (Bretonische Brandung, 2013, česky prvně 2015) a po něm další a další až do v současnosti celkového počtu jedenáct.

Tak schválně: tušíte, co je to salina? Přiznávám, že já se s tímto výrazem setkal v Bretaňském zlatě poprvé. Znalci mi snad odpustí, když nás ostatní poučím, že jde o nádrže, jejichž prostřednictvím se získává sůl. Naplníte je mořskou vodou, tu necháte odpařovat a při troše štěstí sklidíte sůl. Štěstí představuje důležitou ingredienci, protože ledacos může jít takzvaně šejdrem. A pokud se někomu podaří vyřešit problém, jak rizika omezit, může vydělat hodně, vážně hodně peněz. Jak už jsme si řekli nejspíš víckrát, jeden z hlavních motivů pro zločin je a nejspíš ještě dlouho bude bohatství, nebo alespoň obohacení se.

A přesně v duchu předchozího odstavce se odvíjí příběh třetího titulu bretaňské ságy Jeana-Luca Bannaleca. Ostatně i v našem světě se říká, že sůl je nad zlato. Odtud název knihy. Komisař Georges Dupin se vydává prověřit informaci od investigativní novinářky, podle níž by se v jedněch salinách měly objevit podezřelé modré sudy. O jejich obsahu se ale nedozvěděl nic, zato po něm kdosi neznámý začne střílet, jakmile se v oblasti salin objeví. Jako naschvál právě tato část země nemá příliš dobré pokrytí mobilním signálem, takže i volání o pomoc se trochu zadrhne. Komisařův zájem o případ se ještě zvýší ve chvíli, kdy se ukáže, že novinářku někdo zavraždil. Ve spolupráci s komisařkou z místního okrsku se pouští do pátrání, aniž zpočátku vůbec tuší, jaký případ budou společně rozplétat. A dokonce ani to, že nebezpečí ještě neskončilo.

Pro ty, kdo se s komisařem Dupinem již setkali v některém z předchozích příběhů, může být (snad) příjemným překvapením, že v Bretaňském zlatě mu autor přidal do vínku i výrazně vyšší schopnost vnímat romantiku prostředí i okamžiku, kterou jsme u něj dříve postrádali. Připojme ještě hudební předěly, které se ve zvukové podobě knihy nesou v nezvykle rozpustilém tónu, a máme nečekanou kombinaci dramatu s odlehčeným tónem, který působí místy až hravě.

Lehce přes tři stovky stránek tištěné předlohy proměnil skvělý přednes Jana Teplého mladšího v příjemně strávených bezmála třináct hodin poslechu. Ty se ve zvukové verzi knihy vměstnaly do rovné padesátky souborů ve formátu mp3. Interpretova schopnost nakládat s hlasem v různých intonacích skvěle vykresluje jednotlivé postavy a posluchače nenechává na pochybách, kdo je kdo, což není u audioknih ještě ani zdaleka pravidlem.

Podobně jako v předchozích dvou románech, i v Bretaňském zlatě se posluchači dozvídají mnoho zajímavých informací nejen o oblasti, v níž se děj odehrává, ale hlavně v tomto případě třeba i o metodách získávání soli, což pro mě osobně byl příjemný bonus k i jinak zajímavé zápletce.

Musím se přiznat, že první kniha série mě nejprve moc neoslovila. Druhá ale autorův kredit v mých očích vylepšila a trojkou mě už doopravdy upoutal. Takže se budu těšit na zvukovou podobu čtvrtého titulu bretaňské série. Ten nese název Bretaňská pýcha (Bretonischer Stolz , 2015, česky prvně 2016) a jeho anotace slibuje vzrušující cestu do světa keltských legend a tajemných druidských kultů. A komu se nechce čekat na audioknihu, může pochopitelně sáhnout po některém z tištěných či elektronických vydání.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBretaňské zlato

Bannalec, Jean-Luc

Audioknihy Témbr, 2023

zobrazit info o knizeBretaňské zlato
Třetí případ pro komisaře Dupina

Bannalec, Jean-Luc

Knižní klub, 2016

Napsat komentář