Cena života

Bannalec_BretanskePomery_audio
Na kolik si ceníme lidského života? Dokáže dostatečný balík peníz ospravedlnit vraždu? A jde při vraždě vždy jen o hmotný prospěch? Tajemství vrahovy mysli se od nepaměti pokoušejí rozluštit hlavně policejní detektivové.

V průběhu října 2022 zahájil server Audioteka.cz nabízení zvukových knih ze série detektivních příběhů od Jeana-Luca Bannaleca prvním příběhem s názvem Bretaňské poměry (Bretonische Verhältnisse, 2012, česky prvně 2014). Překlad knižní předlohy namluvil Jan Teplý mladší. Audioknihu nahrálo nakladatelství Témbr.

Německý autor, jehož vlastní jméno zní Jörg Bong, napsal od roku 2012 již jedenáct románů, všechny pod pseudonymem Jean-Luc Bannalec. Prvních deset z nich se již dočkalo českého překladu. Jean-Luc Bannalec představil literární obci nového hrdinu – policejního komisaře Georgese Dupina. Dalším společným rysem celé série je prostředí – Bretaň. Kromě kriminálního žánru se ale Jörg Bong věnuje i literatuře faktu. Na svém kontě má desítky článků i celých knih zaměřených na různá historická témata.

Bretaňské poměry představují vstupní bod do celého souboru případů řešených původně pařížským policejním komisařem Dupinem. Fakt, že se do bretaňského Concarneau přistěhoval, mu místní neustále předhazují – přesně jak to nejspíš zná každý, kdo se přestěhoval mimo své rodiště. To, že jste někde již desítky let, nijak neotupí potřebu rodilých místních vám statut přistěhovalce často předhazovat. První Dupinův případ (tedy ten literární) vypadá v první chvíli naprosto nepochopitelně – kdosi zavraždil jednadevadesátiletého majitele vyhlášeného hotelu. Zdá se, že se ani nic neztratilo. Bude za vším někdo z rodiny, nebo šlo jen o náhodný čin? Policie se pouští do vyšetřování, jež zpočátku působí beznadějně. Dupin je ale pověstný svou pečlivostí a zarputilostí – zvolna rozplétá nitku za nitkou, až věci do sebe konečně začnou zapadat. Pařížan, jak ho místní vytrvale titulují, má k ruce dva inspektory a vlastní sekretářku, která je mimořádně schopná, ochotná a žádného úkolu se nezalekne…

S vědomím, že autor cítí potřebu svým čtenářům nejprve velice pečlivě představit charaktery hlavních postav, stejně jako seznámit je s často nehostinným bretaňským prostředím, se posluchač zvukové verze trpělivě proposlouchává úvodními kapitolami. Mě osobně stálo hodně sil udržet pozornost natolik, abych se ve spleti jmen příliš neztrácel. Jakmile ale komisař narazí na tu správnou stopu, kniha dostane úplně jiný spád. Nuda mizí, dostavuje se zvědavost a očekávání: jak to bude dál? Možná mohl tento bod zvratu přijít o pár kapitol dříve, ale buďme rádi za něj.  Do cíle pak už spějeme jedním dechem a s chutí tedy sáhneme i po druhém dílu série, jenž nese název Bretaňský příboj (Bretonische Brandung, 2013, česky prvně 2015). Recenzi na jeho audioknižní verzi si představíme v blízké době.

Zvuková podoba Bretaňských poměrů míří k úspěchu i díky šťastné volbě interpreta. Titul namluvil Jan Teplý mladší, jehož osobně, stejně jako jeho hlas, můžete znát jak z divadla, tak z televize či filmu. Jeho projev je bezchybný a rozhodně přispívá k zájmu posluchačů ponořit se do poslechu románu s plným zaujetím. Naslouchat mu lze hned deset hodin a dalších deset minut k tomu. Téměř tři stovky stránek tištěné předlohy byly ve zvukovém provedení rozloženy do čtyřiceti osmi souborů ve formátu mp3. Příběh sám mapuje čtyři vyšetřovací dny, přičemž nejdelší je hned ten první, zastoupený dokonce šestnácti zvukovými stopami.

Podrobné popisy bretaňské krajiny přímo volají po tom sáhnout po nějaké mapě, případně projít si celé prostředí v některé z internetových aplikací. Možná takovou aktivitou lze kompenzovat fakt, že vyšetřování komisaře Dupina nehýří přestřelkami, pěstními souboji ani automobilovými honičkami. Zato příběh nabízí pečlivě zpracované psychologické profily postav a v případě Bretaňských poměrů i vhled do dějin výtvarného umění. Není totiž tajemstvím, že právě v Pont Avenu, kde předmětný hotel Central stojí, strávil velkou část svého tvůrčího období Paul Gauguin. Autor nelenil a připravil pro své čtenáře mnoho zajímavostí nejen ze světa umění, ale i jeho sběratelů, a v neposlední řadě také odborníků, kteří je zkoumají.

Literární svět se před jedenácti lety dočkal dalšího románového vyšetřovatele. Jean-Luc Bannalec se navíc rozhodl nejít tendenční podbízivou cestou neprůstřelného hrdiny. Místo toho přináší věrohodnější případy založené hlavně na pečlivé a mravenčí detektivní práci někoho, kdo působí přirozeně a uvěřitelně. Jedenáct vydaných knih ostatně svědčí o tom, že šlo o krok správným směrem. Navíc už deset z nich dostalo také svou televizní podobu. Tu sice mohli zatím obdivovat pouze diváci německé televize, ale kdo ví, třeba se časem objeví i na našich obrazovkách. Než se tak ale stane, budeme si muset vystačit s tištěnými knihami, případně jejich postupně přibývajícími zvukovými verzemi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBretaňské poměry

Bannalec, Jean-Luc

Audioknihy Témbr, 2022

zobrazit info o knizeBretaňské poměry

Bannalec, Jean-Luc

Euromedia Group, 2014

Napsat komentář