Zrádné moře

Bannalec_BretanskyPriboj_audio
Vražda se dá spáchat mnoha způsoby. Někdy k jejímu provedení ani není třeba přímá vrahova asistence. Prostě jen svou oběť otupí a o zbytek se postará někdo mocnější. Třeba síly přírody.

V lednu 2023 přidal server Audioteka.cz do své nabídky zvukovou verzi dalšího románu Jeana-Luca Bannaleca. Tentokrát jde o titul Bretaňský příboj (Bretonische Brandung, 2013, česky prvně 2015). Překladatelem tištěné předlohy je Jiří Vodvárko, interpretace audioknihy se zhostil Jan Teplý mladší.

Nedávno jsme si představili dalšího románového hrdinu: policejního komisaře Georgese Dupina z bretaňského Concarneau. Život mu vdechl německý autor Jörg Bong, který svůj zatím jedenáctidílný cyklus napsal pod pseudonymem Jean-Luc Bannalec. První příběh s názvem Bretaňské poměry (Bretonische Verhältnisse, česky prvně 2014) vyšel v roce 2012, ten jedenáctý Bretonische Nächte pak v roce 2022 (a zatím nemá český překlad – toho se dočkalo teprve prvních deset titulů).

Bretaňský příboj má v sérii pořadové číslo dvě. Na události z Bretaňských poměrů navazuje velice volně, prakticky je zmiňuje jen ve velice stručné formě a pro nejnovější případ, jenž komisař Dupin se svým týmem tentokrát řeší, nemají žádný podstatný význam. Znalost první knihy tak může pomoci maximálně v lepší orientaci mezi klíčovými postavami. Jejich charaktery autor ve srovnání s představením v prvotině poněkud vybarvil, takže již nepůsobí tak černobíle a jednostranně, jak tomu bylo v prvním titulu série. I samotný komisař, byť stále v principu svérázný morous, sem tam ukáže svou lidskou tvář.

Případ, kolem nějž se děj druhého titulu bretaňské série točí, může zpočátku působit jako prostá nehoda, nešťastná shoda okolností. Tři mrtvá těla nalezená na pobřeží – všichni zjevně utopení. V prostředí bretaňských ostrovů nic neobvyklého, zvlášť když v tomto období bouře stíhá bouři. Komisař Dupin ale nepodlehá prvnímu dojmu, to už víme. Když navíc obdrží anonymní tip na možnou korupci a potenciální souvislost s případem ve Výzkumném ústavu mořských biologických studií, jen se utvrdí ve svém přesvědčení, že nehoda skutečně nebyla náhodná…

Jestli jsem u Bretaňských poměrů naznačoval, že nehýří žádnou velkou akcí, pak pro Bretaňský příboj to platí dvojnásob. Vyšetřovaný zločin, byť se jedná o trojnásobnou vraždu, postrádá obvyklé krvavé atributy, a ani hledání pachatele srdeční tep nikomu nezrychlí. Přesto se Jeanu-Lucu Bannalecovi podařilo poskládat nitky tak, aby čtenář, v našem případě i posluchač, doslova dychtil dozvědět se více. To zcela jistě svědčí o autorově tvůrčí zdatnosti. Dokonce mám dojem, že orientovat se v postavách i ději bylo pro mě výrazně snazší než v předchozí knize.

Tři sta dvacet osm stran tištěné předlohy proměnil hlas Jana Teplého mladšího ve více než jedenáct a půl hodiny poslechu. Pro milovníky čísel ještě další informace: to celé se v audioknize vměstnalo do dvaačtyřiceti souborů ve formátu mp3. Oproti čtyřem vyšetřovacím dnům, které trvalo hledání vraha v Bretaňských poměrech, si komisař Dupin tentokrát vystačil jen se třemi dny. Zachován ale zůstal vzájemný poměr – události prvního dne zabírají hned polovinu zmíněných audiostop, zatímco druhý pak dvě třetiny zbytku. Z čehož přirozeně vyplývá, že vyšetřování ve třetím dni nabere rychlé obrátky.

Jan Teplý mladší předvedl stejně jako minule bezvadný výkon, takže poslech jeho příjemného hlasu doslova hladí uši. A co víc, správnou intonací a rytmem dokázal probudit k životu i vize pestrého bretaňského mořského světa. Letmo jsem už zmínil, že tentokrát se děj odehrává více na ostrovech než na pevnině. Mistrovsky popsané vzedmutí přírodního živlu tak v podání skvělého interpreta usnadní vizualizaci prostředí, které si jako Středoevropané bez přímé zkušenosti s přístupem k nespoutanému moři možná ani nedovedeme dost dobře představit.

Půjde-li vše dosavadním tempem, pak bychom se ze zvukové formy Bretaňského zlata (Bretonisches Gold, 2014, česky prvně 2016), třetího titulu bretaňské série, mohli těšit někdy zkraje jara 2023. Tentokrát už se dočkáme i střelby. Je vidět, že i doposud umírněný autor nakonec přeci jen podlehl trendům a trochu té akce přihodil. Bude-li ovšem případ patřičně či tendenčně krvavý, to si zatím neprozradíme. Počkejte si.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBretaňský příboj

Bannalec, Jean-Luc

Audioknihy Témbr, 2023

zobrazit info o knizeBretaňský příboj - Druhý případ pro komisaře Dupina

Bannalec, Jean-Luc

Euromedia Group, 2015

Napsat komentář